středa 31. srpna 2022

Česneková sklizeň

Po návratu z dovolené, tak jako pokaždé, jdeme zkontrolovat, co se kde událo. Nejdůležitější je česnek. Potřebujeme ho sklidit. Plánujeme si to hned na den příjezdu, nebo druhý den. Vyšlo to na dnešek. Po vyrýpnutí prvního jsme trochu rozpačití. 

Zdá se, že hlavička má lysé stroužky. Na jednotlivých stroužcích by měly být suknice, lidově jim říkáme slupky, ale nejsou. U druhé hlavičky je to to samé. Jak to?! 

Divíme se trochu zoufale. Vždyť před odjezdem, asi tak v polovině srpna, vypadal česnek pěkně. Už skoro hotově. Jen jsme neměli čas ho vybrat a nechtěli jsme riskovat, že se bude sušit bez našeho dohledu. Asi to byla chyba. Když tak listuju nejrůznějšími stránkami o pěstování, skladování a pod. Zdá se, že na správnou sklizeň máte asi tak týden. 

Přerušíme tedy vyrýpávání rýčem – rozhodně se nám ho nepodařilo vytáhnout za uschlý stvol – a jdu googlit. Nikde na internetu se mi nepodařilo vyhledat, co s tím udělat a jak ho tím pádem skladovat. Ani co, to způsobilo. Všude píšou jen o tom, že pokud se nechá příliš dlouho v zemi, budou se cibulky rozpadat na jednotlivé stroužky. Je to k vzteku. 

Naše první úroda česneku

Rozhodneme se tedy, že ho vytáhneme všechen. O úrodu se rozdělíme se zbytkem rodiny. Tchyně radí dát ho do mrazáku. Dělá to tak a zdá se, že to funguje a česnek je stále dobrý. Hledám nějaký kvalitní zdroj s informacemi, ale je těžké si vybrat.

Žádné komentáře: