úterý 7. listopadu 2006

Osobní pohoda

Dneska byl super den. Ve škole jsem měla jen dvě hodiny, a tak jsem (asi aby mi to nechybělo) zašla na přednášku „Psychologie osobní pohody“ pořádanou Masarykovou univerzitou. Dozvěděla jsem se o tom úplnou náhodou – někde jsem uviděla leták na Týden vědy a techniky, který mě zaujal, a tak jsem si ho přečetla a rozhodla se zajít tam.

Přednášku měl celkem milý pan docent Marek Blatný. Povídal zajímavě a občas udělal i nějaký ten vtípek. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí. Například to, že dříve byl v psychologii poměr záporných věcí ku kladným 17:1. To mi připadalo celkem dost drsné.

Celkem mě zaujalo, že údajně jsou věřící spokojenější. Myslíte, že je to tak? A proč? Už jsem nad tím párkrát přemýšlela, protože jsem o tom už někde slyšela, ale důvod nevím. Občas mě napadá, že věřící to mají trošku jednodušší. Můžou si říct, že všechny ty problémy rozhodne Bůh, že on jim pomůže, a když to nezvládnou, určitě to tak mělo být. Takže se občas uchyluju k tomu, že si říkám, že třeba existuje něco nade mnou a to mi pomáhá – někdy mi až přijde nemožné, že bych měla tolik štěstí najednou.

Přednáška trvala jen hodinu, ale mám dojem, že jsem se dozvěděla docela dost zajímavého, i když ne přímo to, co jsem čekala – tím myslím, jak to udělat, abych byla stále, nebo aspoň dlouhodoběji v pohodě. Jeden nápad bych měla – zamilovat se. Ale chtěla jsem něco jiného, třeba něco jako byl jeden příběh ze Slepičí polévky… (jak to bylo dál si nepamatuji, poněvadž jsem jich četla trochu víc), kde chlápek říkal, že vše záleží na správném postoji. Tvrdil, že to je on, kdo si vytváří náladu. On se rozhodne, jestli bude naštvanej, že se mu to nepovedlo, nebo se z toho poučí, usměje se a půjde dál. Tuhle metodu jsem zkoušela – nemělo to sice velký úspěch, ale u menších věcí mě až překvapilo, jak se přes to dokáži přenést. Ovšem jsou věci, které jen tak lehce nezkousnu.

V téhle souvislosti bych ráda zmínila model dynamického equilibria, tuším, že se to tak jmenovalo. Chtěla jsem si o tom něco najít na netu, ale asi neumím hledat. Takže to spočívá v tom, že každý člověk má určité adaptační pásmo, ve kterém se nachází za normálních situací, tam se projevují jeho pozitivní nebo negativní nálady. Když však přijde něco neočekávaného a vyhodí ho to z jeho pásma, chvilku to trvá, než se s tím srovná, ale pak se do svého pásma opět vrátí zpět. První zlepšení po takové vyhrocenější situaci bývá po třech měsících. Studie prokazují, že tato doba platí jak u rodičů, kterým náhle zemřelo dítě, tak i u homosexuálů, kterým zemřel partner, jenž byl stižen AIDS a oni to věděli. Tohle mě osobně dosti zaujalo, protože mi připadá zvláštní, že se s tím člověk tak nějak vyrovná za stejnou dobu v případě, kdy to očekával i v případě, kdy to vůbec nemohl předvídat.

Víte, že svědomití lidé jsou více v pohodě? Pan docent nám to vysvětlil celkem logicky. Protože jsou pečliví, plní si své věci včas a tím, přichází o stres, který postihuje ty, co si všechno nechávají na poslední chvíli. Musela jsem uznat, že na tom něco je, když jsem si vzpomněla, jak nejednu věc dělám pomocí improvizace, protože jsem si ji nestihla připravit. Ale ono na tom až tak moc nezáleží, protože i když si něco připravím, stejně se to nakonec rozhodnu dělat jinak. Nevím proč, ale nejsem schopná udělat stejnou věc dvakrát.

Také nám vyprávěl o cílích. Zaujalo mě, že řekl to, na co jsem vlastní zkušeností přišla sama – člověk by neměl mít jen jeden cíl. Ale řekl jen jeden důvod proč. Konkrétně to, že když to nevyjde, je to hóóóódně špatný. Jenže nezmínil, že když to vyjde, cíl vám zmizí a tím i smysl života. A to je pak taky docela průšvih. Takže k těm cílům. Měli bychom si dávat dosažitelné. To by mě zajímalo, jak to poznám? U něčeho je to jasné, třeba určitě si nebudu plánovat, že bych chtěla být americký prezident, jak nám jako příklad uváděl. Dále bychom jich tedy měli mít víc, tak tomu rozumím. Opravdu zajímavé mi přišlo to, že často bývá cesta k cíli důležitější než cíl samotný. Ta činnost, kterou vykonáváme předtím, než něčeho dosáhneme, tak ta nás naplňuje pocitem uspokojení.

Odpověď na otázku Jak být spokojený? zněla:  
  • přehodnocovat zážitky (porovnávat se s někým jiným, ostatní na tom třeba nejsou tak dobře jako my, i když my si říkáme, že jsme na tom špatně… jako příklad můžu uvést to, jak si naříkám, že mám během dvou týdnů dvě písemky, dneska jsem potkala holku, která jich během jednoho týdne má PĚT!!! Tak ta má právo si stěžovat, já ne. A najednou jsem víc v pohodě.), 
  • hledat pozitivní stránky na negativních věcech (třeba to, že se mi sice prezentace moc nepovedla – popravdě to byl hroznej propadák – ale už ji mám aspoň za sebou), 
  • kompenzovat nespokojenost (= mám se kde odreagovat, třeba zítra jdu do čajovny a už se fakt těším), 
  • neupínat se k jednomu cíli (= nacházet štěstí ve více oblastech).

Tak doufám, že mi sem připíšete nějaký komentář – třeba co je vaším smyslem života, jak to děláte, abyste byli spokojení, jestli jste spokojení a nebo jenom jestli vás tenhle článek zaujal.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Myslim, ze si obsah tej prednasky prerozpravala celkom zaujimavo a podrobne. Uplne mam pocit, ako by som tam bol ja osobne :-)

Co sa osobnej pohody tyka, myslim, ze ako si spomenula ten jeden sposob - zamilovat sa - tak mas uplnu pravdu. Prave vdaka tomu sa nachadzam v osobnej pohode ja :-) Aj ked sa mi nieco nepodari, alebo ma niekto nahneva, atd., tak som zistil, ze sa ovela rychlejsie vraciam do svojho dynamickeho equilibria :-) Takze nieco na tom bude.

Ono tych faktorov osobnej pohody je viac, ale myslim si, ze mat niekoho, koho mozes zahrnat laskou a kto zahrna laskou teba, to je to najdolezitejsie... aspon pre mna.

Anonymní řekl(a)...

To Ondy 1985: Děkuju za kladný příspěvek.:) Poslední dobou je to tu spíš takové hádavé, takže tohle mě moc těší. Však ono se říká, že láska je mocná čarodějka.

Anonymní řekl(a)...

Podařilo se mi spolubydlící něco rozbít - takže jsem z toho měla dost špatný pocit, protože tu věc měla ráda a i když jsem jí to zaplatila a šlo by to navíc slepit, nikdy by to nebylo jako předtím. Pak jsem si ale řekla, že střepy přináší štěstí a když jsem ještě viděla spolubydlící, že to nebere tak tragicky (i když to tak zpočátku vypadalo) tak se mi ulevilo a vrátila jsem se do osobní pohody:-)

Anonymní řekl(a)...

To Veber: Tak to je super, že se to srovnalo, hlavně že není smutná!

Anonymní řekl(a)...

Tak do ted me nestvalo, ze sem na tu prednasku nesel :- / Chtel sem si zajit na cely cyklus prednasek toho dne, ale ztratil jsme adresu te knihovny nebo kavarny a nejak nebyl sto schopny si to najit na internetu. Ale tak aspon dekuji za strucny vyklad ; -) furt sem se dozvedel vic i pres to, ze me to ted mrzi a je to lepsi nez kdyz me to nestvalo a nevedel nic.. nenadarmo se rika "nevedomost je sladka"

Angelika řekl(a)...

To sweetz: To je pravda, nevědomost je sladká, ale jsem ráda, že se ti to líbilo... a vůbec, vítej na mém blogu.:)

Anonymní řekl(a)...

angelika: jo libi se mi jak pises i kdyz sem si zatim precetl jen 3 prispevky ... neni moc casu, zkousky klepou na dvere ;(

Angelika řekl(a)...

To sweepz: Ani nevíš, jakou jsi mi udělal radost! Tak doufám, že se ti tu bude i nadále líbit.:-)