úterý 31. října 2006

Aktualitka

Dneska jsem měla super přednášku. Nejdřív mi trošku vadily otázky, které nám sem tam kladl učitel. Opravdu jsem na ně neznala odpovědi. Nevím jak vy, ale třeba tohle: Jaké výnosy dávají brambory? Která je hospodářsky nejvýznamnější luskovina? Znáte nějaké hlubokokořenící plodiny a mělkokořenící plodiny? Jaký je rozdíl mezi ornicí a rizosférou? mi opravdu nic moc neříká. Ale když jsem tak poslouchala, normálně mě to zemědělství začalo bavit. Učitel byl strašně fajn – zajímavej a asi i vtipnej.

Ta hodina mě bavila jako snad nikdy. A to jsem přišla o trošku později, protože na záchodech bylo moc lidí a hodinu předtím jsme měli trochu delší. Víte, jak mě učitel přivítal? Slovy, že je fajn, že ještě někdo přišel.

Co se mi třeba fakt líbilo, bylo vysvětlení osevního postupu, což mi jindy připadalo vždycky nezajímavé. Takže tady to máte: V osevním postupu to je jako ve fotbale, tam musí být hráči také dobře sehraní. I když každý z nich bude jednička sama o sobě, celkový efekt nebude dobrý. Tak jako trenér musí o svých hráčích vědět všechno, musí agronom všechno vědět o svých plodinách, aby mohl dobře sestavit osevní postup.

27 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No, tohle je sice hezké vysvětlení, ale faktem je, že je to celé trochu složitější. Buďte rádi, že jste žádný osvení postup nemuseli sestavovat...
Jinak jsem ale moc ráda, že tě to bavilo.

Anonymní řekl(a)...

Cože to vlastně studuješ? Zemědělka to,tuším, nebyla. Abych se přiznal tak z prvního příspěvku, který čtu na Tvém blogu jsem zklamán. Připadá mi to jako sestup od nadějné tvorby k bohapustému vykecávání. Nechci Ti brát elán, když Tě to evidentně baví stejně jako nepopírám, že takové výpisy zážitků a nálad mohou někoho zajímat. Mně ale rozhodně ne.

Víš já (a nejsem v tom zdaleka sám) se snažím co nejlépe využívat svůj čas a proto chci, aby to, co čtu, mi také něco dalo. Tento Tvůj výpis momentální nálady mi však neposkytl zhola nic a čas u něj strávený považuji za ztracený.

Netvrdím, že je Veber nějakou blogovou královnou, ale její úvahy alespoň podávají podněty k zamyšlení.

Vážně nechci ranit Tvé tvůrčí ego ani se Tě nějak dotknout. Jenom jsem musel vyjádřit své zklamání nad tím, že po zkušenostech s Tvou minulou tvorbou jsem očekával MNOHEM víc.

Anonymní řekl(a)...

Veber: To jsem ráda, ještě to tak by mi chybělo.:) My to berem jen letem světem, jak říkal učitel. Ale na zjištění toho, jak jsou i takový na první pohled jednoduchý věci složitý, to stačí.

Augustus: Ne, není to zemědělka:). Pokud vím, tohle není první příspěvek, který tu čteš. Nevím, jak je to u mě s nadějnou tvorbou, ale někdy se taky ráda bohapustě vykecám.:) Omlouvám se a doufám, že příště snad tvé tužby po literatuře uspokojím. Nic proti tobě, ale pod Aktualitkou bys možná mohl hledat něco malého aktuálního a ne úvahu

Anonymní řekl(a)...

Angelika:
Vážně šlo o první příspěvek, co zde čtu. Rozhodně první po prázdninách.

Pod aktualitkou jsem opravdu nehledal úvahu, ale něco podnětného ke čtení. Když již článek čtu, tak chci, aby mi něco dal a žánr je v takové chvíli vedlejší. Tady se však nic podobného nestalo.

Vebeřiny úvahy jsem pouze uvedl jako příklad opaku. Nemají sice nějakou obzvláštní filosofickou hloubku (také se tak ani netváří a nikdo to po nich nežádá), ale s tím prázdným vykecáváním tady se to nedá vůbec srovnávat. Také si všimni, že Veber má pod nimi MNOHEM víc reakcí, jelikož je tam na co reagovat.

Vylít pár pocitů nebo nálad na papír/do blogu umí každý idiotský grafoman. To není žádné umění a taky žádná sláva. Dělej si to, jestli Tě to baví, ale bude to jenom rochnění v bahně pohodlného nenáročného a také bezcenného podprůměru.

Uměla jsi psát zajímavé prózy (mimochodem daleko lepší než Veber). Proto tvoření takovýhle "aktualitek" a výlevů u někoho jako Ty považuji za mrhání časem a talentem.

Promiň mi tvrdost mého vyjádření, ale já se vážně těšil na nějaké nové věci od Tebe a také na výsledky Tvého tvůrčího růstu. Nečekal jsem takovou degradaci a nyní jsem hluboce zklamán. Což se zřejmě odrazilo ve vyznění mých příspěvků.

Až napíšeš zase něco literarnějšího, tak mi, prosím, pošli upozornění. Jestli se mnou ještě budeš komunikovat.:))

Anonymní řekl(a)...

Augustus: Vážně? Nikdy jsem neměla dojem, že by se ti nějaké moje dílko líbilo. Které třeba považuješ za dobré?

Anonymní řekl(a)...

Angelika:
A co teda studuješ, když ne zemědělku? Nebo myslíš, že na "čistě" ekonomické škole bysme se tohle učili?

augustus:
Trochu tě nechápu. Nevim, proč z jednoho článku děláš takovou vědu. Každý od toho čeká něco jinýho a zatímco ty jsi ztratil 15 sekund svého drahoceného času, tak třeba ostatní zajímá, co jejich kamarádku zrovna zaujalo...Ty se možná vyžíváš v diskusích o nesmrtelnosti brouka, ale někdo si jde tento blog pročíst z čistě oddychových důvodů. A najít tady nějakou megadlouhou prózu, která se snaží něco napodobit, to by mě spíš odradilo.

Je sice pravda, že poslední dobou to tady Angelika dost zanedbává a články o brigádě taky nejsou nic extra, ale vnucovat jí nějakej styl? Proč? Ať je sama sebou a píše přirozeně. A srovnávat jí s Veber - ano i ne. Jak sem si všiml, tak veber má docela zajímavý články a úvahy, z čehož by si mohla vzít Angelika příklad a dát svému blogu trochu větší smysl, ale články veber jsou až moc nedořešený. To je jak napsat: "Pojďme diskutovat o nekonečnosti vesmíru. Já si myslím, že konec někde mít musí. Co vy a proč?"...takže komentářový nadšenec má opravdu hodně velký prostor. A počet komentářů, když ho píšou 2-3 lidi + autor opravdu není to pravé měřítko.

Díval jsem se na tvoje stránky a četl si tu prózu: Černá růže. Teda aspoň část. A musím říct, že mě to taky nijak dvakrát nenadchlo, ale připisuju to na vrub mých zájmů a toho, že tenhle styl a prostředí jde naprosto mimo mě. Ale i tak si myslím, že to nebylo nic extra a že bych se spíš zaměřil sám na sebe, být tebou, než bych se pouštěl do "velkohubých" komentářů. Docela ti vázně popisování konkrétních věcí a situací a nadměrně používáš nepřirozená slova v kontextu, jako např: nějakého, něco, totiž, protože...Taky mi občas přišly divný některý výrazy. Pochybuju, že by v té době někdo přemýšlel způsobem, že "...má dobrou finanční situaci","je to jeho nový objev" a " ta holka má šmrnc"...Trochu nepřirozené na tu dobu, nemyslíš?

Ale tak každopádně velice oceňuju tvoji snahu a zaujatost pro věc...To se zase tak nevidí a žádnej učenec z nebe nespadl. Takže respekt a těším se na reakci!

P.S.: Vylít pár pocitů nebo nálad na papír/do blogu opravdu neumí každý idiotský grafoman, aspoň ne tak, aby to zaujalo. PEACE

Anonymní řekl(a)...

Angelika:
Ach, jo.:-( Ty si vážně myslíš, že bych s Tebou o Tvých dílkách diskutoval přes maily i různé jiné způsoby, kdyby mne nezaujala? Že bych je prosazoval do AAA Games? Že bych Tě chválil, kdyby to nebyla pravda? Myslíš, že jsem lhář? Proč bych to dělal? Zkus si znovu přečíst některé mé reakce a poznáš to, doufám, sama.

poky8:
O Černé růži bych se bavil raději v guestbooku AAA Games, ať to tu Angelice nezahlcujeme debatami zcela od věci.

Ze stejného důvodu bych debatu o Vebeřiných prźách raději přesunul na její kafkovský blog.

Vím, že počet komentářů roste geometrickou řadou jakmile se někde objeví Augustus.:)) Ne, vážně. Toho co namítáš jsem si vědom, ale přesto to jistým měřítkem je. A to měřítkem toho, zda je o čem diskutovat a rozhodně jde o víc než dva komentáře typu "Hmm...hezký".

Píši sem proto, že mne k tomu Angelika několikrát přímo vyzvala. Teď toho chudák asi lituje, ale nemůže tvrdit, že jsem jí nevaroval.

RePS: To možná ne, ale mne to právě vůbec nezaujalo. I když... poznal jsem dost idiotských grafomanů, kteří to na chvilku svedli. Časem se však vždy ukáže, zda píšeš o něčem či o ničem.

Anonymní řekl(a)...

OK, zůstaneme u Angeliky. Co ti nemůžu odepřít, tak je upřímnost, která mi trochu v tomto bodě schází, protože vím, že je Angelika docela dost jiná, než já a beru ji takovou, jaká je a jako kamrádku, takže bych jí asi neřekl přímo natvrdo a bezohledně, co si o tom myslím, jak bych to udělal u někoho jinýho. Ale je pravda, že její články o brigádě mě tady spíš vadí, než že bych je s potěšením četl. Stejně tak vůbec nechápu, co vidí na tom ekocosi, ale dobře, neberu jí to, když ji to tak baví. Jen mi u tebe trochu vadilo, že jsi hned začal docela zostra a sprdl si ji za to, že tady nepíše prózu a tak, které já jsem příznivcem jenom tehdy, pokud je opravdu kvalitní (sám bych takovou nesvedl)...Myslím, že se Angelika, ostatně jako všichni začínající bloggeří, hledá. Tak doufám, že najde smysluplnou cestu, po které ji budou následovat její čtenáři:)...Pokud to myslí s blogováním vážně.

Anonymní řekl(a)...

poky8:
Náhodou Angeliku také osobně znám, z různých důvodů si jí vážím a obecně se snažím lidi brát i mít rád takové, jací jsou. Nicméně nechápu, proč bych měl kvůli tomu někomu lhát o jeho tvorbě. Přátelství pro mne znamená především důvěru a upřímnost. Mezi normálními autory,kteří se chtějí zlepšovat ve své práci, se to snese. Egoisté ať se obklopí lichotníky a rochní se ve svém bahně.

"Natvrdo" a "bezohledně" jsou pojmy dosti relativní. Já za takové své vyjádření nepovažuji a pokud Tě to udivuje, tak věz, že kritizovat lze i ostřeji, MNOHEM ostřeji.

Výborně, na něčem se tedy jistě shodneme: Angeličiny výpisy o brigádách nepovažujeme za dobré ani zajímavé a těžiště jejího psaní shledáváme jinde.
Tohle jsem jí však napsal i s doporučením, ať se raději věnuje tomu, co jí jde.

Nejsem si vědom, že bych jí nějak sprdával.Avšak věz, že Angelika mne též zná, spolupracovala se mnou po několik měsíců v AAA Games, pravidelně mi posílala svá dílka a tudíž ví, co jsem zač a jaké kritiky ode mne může čekat. Přesto mne nejednou přímo vyzvala, ať se podívám na její blog, že jí zajímá můj názor. Ještě Ti vadí co jsem napsal?

Angelika není s psaním žádný začátečník, takže pokud stále hledá, trvá jí to na můj vkus již poněkud dlouho.

Jen ať si však hledá, když chce. Na tom není v zásadě nic špatného. Pak jistě ocení, když jí čtenáři naznačí, kudy podle jejich názoru cesta nevede. Ještě Ti vadí to, co jsem sem napsal?

PS: Těší mne, že sis četl AAA Games. Věz, že moje tvorba zdaleka není jen Černá růže a daná témata jsem s Tebou vždy ochoten rád probrat na výše uvedených místech (k tomu určených).

PPS: Nemohu neocenit Tvé slušné vyjadřování co se slovníku i stylistiky (nemusíš si vypomáhat urážením oponenta) tyče. To na internetu není ani zdaleka pravidlem.

Anonymní řekl(a)...

O významu slov bychom toho mohli popsat hodně a stejně bychom nemuseli najít společnou řeč. Ale o tom, že by měl někdo Angelice lhát, tady nebyla jak řeč, tak ani myšlenka. Jen jsem tím chtěl vyjádřit, že mi dělá docela problém říct Angelice svůj názor tak, jak mě napadá. Neříkám jí lži, jen své názory lehce cenzuruju, ale zase tak se o jejím blogu nebavíme, že by to bylo něco zásadního.

Takže teď už vím, na koho si Angelika stěžovala, když říkala, že její článek někdo docela drsně odsoudil:). Abych pravdu řekl, taky bych potřeboval někoho, kdo by mě konstriktivně zkritizoval.

A že sem řekl, že se Angelika hledá, bylo spíše myšleno na tento blog. Angelika si svoji prózu apod. zajisté vzít nenechá, jen ji zde nepublikuje. Otázkou je, zda dělá chybu nebo ne. A myslím si, že blogování pro ni asi není zrovna nejvýš na žebříčku hodnot. Proto to tady tak trochu zanedbává, ale za to ji nekrituzuju.

Co se týče AAA Games, tak jsem to jen tak zběžně proletěl, i když Černou růži sem se snažil číst dlouho, abych měl podklad pro svoje vyjádření. Až bude víc času, jistě navštívím váš Guestbook:)!

P.S.: Nemám zapotřebí si virtuální formou něco dokazovat a když vidím, že ty jsi slušný, konstruktivní a objektivní, tak už vůbec ne! Je mi potěšením!

Anonymní řekl(a)...

Myslím že nejde o hloubku do jaké zemědělské předměty probíráte, ani o to jestli je text hluboký či já nevím jaký..podle mě jde o pocit..o to že jsi měla pěkný den, bylo ti dobře a ty sis to nenechala pro sebe, ale chtěla se o to podělit s ostatními..takže za sebe můžu jenom poděkovat;-)

Anonymní řekl(a)...

Pokud se Angelika stále hledá, tak je to jen a jen její věc, navíc si myslím, že nejde tak tolik o to hledání jak o to, si to zkusit. A když to navíc člověka baví, proč ne?:-) Každý někde začíná nebo začal, proč si nevyzkoušet různé varianty? To, že jí sedl již jeden styl přece neznamená, že nemůže zkusit něco nového!
To, že se Angelika rozhodla prezentovat na internetu svoje radosti i starosti je její věc a pokud se vám nelíbí její články o brigádě (alespoň se dozvím novinky z jejího život, když ji nevidím) tak je nemusíte číst - nejdená se přece o povinnou četbu!!

Angelika řekl(a)...

Omlouvám se za poněkud zbržděnou reakci, nějak jsem se sem nedostalat. Takže
to Poky: Nestuduju přímo zemědělku, ale ekonomku. Není to čistě ekonomické, ale to mi zas tak moc nevadí, aspoň je to trochu pestřejší. Když je to jeden předmět, přijde mi to v pohodě.

Jsem ráda, že mě bereš takovou jaká jsem... a ne jen v psaní! A musím se přiznat, žes mě do-stal tím, jak jsi napsal, že bys mi přímo neřekl kritiku natvrdo. Nejsem si jistá, ale myslím, že jsem si toho už všimla. Ostatně nejednou jsem měla možnost obdivovat, jak umíš zacházet se slovy a jak dobrý jsi stylista.

Zcela s tebou souhlasím, že Augustus často používá nepřirozená slova. Někdy až trochu moc knižní styl.

Souhlasím s tebou, že se tak trochu hledám. Můj styl se dost změnil a ještě přesně nevím, jak a co chci psát. Určitě si vzpomínáš, že jsem tu z toho nechtěla mít deníček. A teď ho tu vlast-ně vytvářím, ale přesto se snažím být někdy neosobní. Takže s tebou musím naprosto souhla-sit, že svůj styl ještě hledám. Jo a s blogováním, i když jsem to teď dost zanedbávala, to mys-lím vážně.

Myslím, že Augustus je ten pravý, kdo by ti mohl články zkritizovat.

Je vidět, že mě už znáš. Máš pravdu, svou prózu si vzít nenechám. Umím psát tak, jak píšu. Snažím se zlepšovat, ale… moc nevím jak. Děkuju za celkovou podporu ohledně blogování a taky za pravidelné návštěvy na těchto místech.

To Augustus:
Ne, nemyslím si, že jsi lhář, ale na druhou stranu si opravdu nevzpomínám, že by se ti některé z mých dílek nějak víc líbilo.

Nesouhlasím s tebou v tom, že počet komentářů určuje to, zda je o čem diskutovat. Znám dost lidí, kteří o článcích diskutují rádi, jen je neradi píší na net a popravdě řečeno jsem hodně dlouhou dobu byla jednou z nich. Ne, že bych se styděla, ale spíš jde o to, že jsem to raději soukromě probírala s autorem, abych na to slyšela i jeho názor. A doteď nemůžu zapomenout na některé rozhovory o vzniku děl. Vždy to bylo zajímavější a lepší, než jen napsat reakci a čekat na odpověď.

Máš pravdu, že jsem tě několikrát žádala, abys sem něco napsal, tuším, že to bylo dvakrát. Ne, nelituji toho, i když mi tvoje kritiky někdy přijdou opravdu zbytečně moc kritické, až takové působící zármutek.

Sice je pravdou, že se osobně známe, ale jde spíš o pár chvilkových setkání, takže si myslím, že opravdu nevíš, jaká jsem. Souhlasím s tvým názorem, že se nikomu o jeho tvorbě nemá lhát. Já také nestojím o falešné pochvaly, ovšem druhá věc je, že někdy býváš trošku krutý, když říkáš, co se ti nelíbí. Také s tebou souhlasím v tom, že přátelství v sobě zahrnuje důvěru a upřímnost, ale v tomhle bych se spíše zmínila o pokym. On umí napsat kritiku tak, že člověk pochopím, že jeho dílko je brak a pachtil se s ním zbytečně, ale současně mu naznačí, že to nevadí, že pro něj to nebyla ztráta času, a když nebyl to pro něho takový problém. Každou kritiku umí ozdobit kvítkem naděje, že příště se mi to snad povede líp. A to si piš, že se pak člověk snaží být ještě lepší.

Proti upřímnosti nic nemám a pokud se chceš vyjadřovat takhle, jsem pro. Těší mě, že mi sem píšeš svůj názor. Nicméně musím přiznat, že mě to dost zamrzelo, když jsem si to přečetla. Jinak se opět přikláním k pokyho názoru a to, že tvoje vyjádření bývá často, ne jen tady tvrdé a bezohledné. Vadí mi, že si jdeš za svým bez ohledu na ostatní, př. http://www.veber.bloguje.cz/421078-svatba-nebo-do-pelisku-na-psi-knizku.php. O tom, že se dá kritizovat ostřeji také nepochybuji, ale mám dojem, jako bys to napsal proto, abych si uvě-domila, že jsi na mě byl vlastně mírný.

Máš pravdu, nejsem v psaní začátečník, ale pokud si vzpomínáš, můj styl bývalo něco úplně jiného. S tím jsem se nadobro rozloučila. Změnila jsem se, a tím se změnil i můj styl. Povídky teď píšu jen zřídka, ale ráda bych se do nich opět pustila. Nevadí mi, když mi čtenáři naznačí, kudy podle nich cesta nevede, ale na druhou stranu po nich chci, aby si uvědomili, že si stejně budu psát, co se bude líbit mě.

To Tentatotityta: Jsem moc ráda, že sem chodíš, že si čteš moje články a že se ti to líbilo, jestli to tak můžu nazvat!

To Veber: Máš pravdu, skutečně se zkouším najít a zkusit si nový styl, na který pořád ještě nejsem příliš zvyklá.

Tvoje zmínka o povinné četbě mě pobavila a naprosto s ní souhlasím. Vlastně mě to i motivo-valo, abych třeba zkusila napsat ještě nějaké postřehy. No uvidíme, jaké budou mé časové možnosti, ale snad tam najdu něco, co by někoho zaujalo. Jinak moc dík, aspoň ty si to snad přečteš.

Anonymní řekl(a)...

poky8:

Nevím, zda si nepleteš autocenzuru s neupřímností. Myslím, že Angelika je dost rozumná na to, aby snesla cizí názor. Mně tohle přijde spíš jako určitý alibismus z Tvé strany, aby sis to u ní nerozházel. Neuraz se, prosím, jen mám ten pocit.

Doufám, že jsi tou poslední větou druhého odstavce nemyslel nějakou potenciální výzvu. Víš, hrozně nerad bych byl zase jednou pozvaný, abych napsal konstruktivní kritiku, někam, kde se do mne pak budou pouštět za to, že jsem zrovna moc nechválil. Stává se mi to docela často.

V AAA Games jsem nepublikoval pouze já a to články všeho druhu (od poezie až po úvodníky), ale i Veber, Angelika a mnozí jiní autoři. Vřele doporučuji, jelikož jejich tvorba narozdíl od blogů musela před uveřejněním projít jistým kvalitativním sítem. Rozhodně Tě v guestbooku rád přivítám.

RePS: Mně také, ani nevíš jak.

Veber:

Nezlob se, ale zase jednou jsi úplně mimo. Tvůj příspěvek je totiž jedna velká hrozná protiřečící si pitomost.

1. Kdyby Angelika nechtěla, aby její dílka někdo četl, tak je nepublikuje veřejně a ještě si sem nezve lidi.

2. Nikde jsem neviděl nápis KRITIZOVÁNÍ ZAKÁZÁNO, AUTORKA BERE JENOM CHVÁLU. Neupírám nikomu možnost vyjádřit, že se mu to líbilo, tak Ty ji neber mně, když chci zrovna napsat opak.

3. Nikde není psáno, že se Angelika musí řídit mými doporučeními. To však neznamená, že jí nemohu něco navrhnout.

4. Nezlob se, ale co budu či nebudu číst bych si raději rozhodl sám. To, doufám, mohu, ne?

5. Kritika dílka není útokem na autorku, proto zde nemusíš nikoho hájit, protože nikdo nebyl napaden.

Vlastně bys udělala lépe, kdyby sis své příspěvky po sobě četla a alespoň trochu se nad jejich obsahem kafkovsky zamyslela. Nejsi přece vůbec blbá, právě naopak!

Chápu, že Vy blogeři projevujete neskonalou touhu svěřovat se se svými pocity ostatním. A neberu Vám to. Proč ne, když Vás to baví? ALE NEZAHRNUJE TO DOUFÁM I PSANÍ REAKCÍ, JEŽ NEMAJÍ HLAVU ANI PATU.

Anonymní řekl(a)...

Angelika:

Poky je to, čemu říkám diplomat a po Tvé reakci nepochybuji o tom, že to dělá dobře. Věř mi, že to také umím. Jen jsem si nemyslel, že budu tyto dovednosti u Tebe potřebovat.

Pokud vím, tak v každé mé kritice jsem si našel něco, za co bych Tě pochválil a vždy jsem Tě jako talent v psaní podporoval. Netušil jsem, že je Ti to málo, ale obávám se, že víc nabídnout nemohu.

Má kritika Aktualitky byla nejtvrdší protože tenhle výplod se mi líbil ze všech Tvých dílek, které jsem kdy četl, nejméně. Tvůj "nový styl" považuji za degradaci a zahazování Tvého talentu. Oč více jsem si cenil Tvých povídek, o to více mne nynější stav mrzí. Na kritice se to zjevně projevilo.

Nechtěl jsem Tě ani v nejmenším ranit, ale zkus se také vžít do pocitů někoho, kdo věnoval spoustu času mladým talentům, snažil se je podporovat a všemožně jim pomáhat v rozvoji. A pak se má dívat na to, jak spousta z nich upadá do bahna pohodlného pocitovylévání, protože dělat si svůj internetový deníček je mnohem jednodušší než napsat slušnou povídku.

Myslel jsem, že v psaní jde v prvé řadě o čtenáře nikoliv o ego autora.Omlouvám se, že jsem své roztrpčení nezaobalil do dostatečně líbivých slov. Obávám se, že mé zklamání bylo mnohem větší než Tvoje.

Časem možná zjistíš, že světu neprospívají nejvíce Ti, kteží nádherně kouzlí se slovy, ale spíš ti, kteří upřímně sdělují pravdu. Winston Churchil sliboval Británii kreva a slzy a přinesl jim vítězství ve 2. světové válce. Naopak jeho předchůdce N. Chamberlain nádherně hovořil o míru, ale přinesl světu jen Mnichov a pomohl Evropu přivést na pokraj zkázy!

Anonymní řekl(a)...

To Augustus: Souhlasím s tebou, že bych byla ráda dost rozumná na to, abych snesla cizí názor. Ovšem druhá věc je, že mě to může mrzet.

Silně pochybuju, že poky by měl byť sebemenší alibistické sklony vůči komukoliv. Navíc ví, doufám, že o jeho názory stojím. A rozhodně je na žebříčku mých přátel dost vysoko, že by se musel pěkně posnažit, aby si to u mě rozházel. Takže myslím, že jsi "trošku" vedle.

Nemyslím, že by se do tebe poky pouštěl, kdybys mu konstruktivně kritizoval dílka. Spíš jde o to, jestli opravdu kritizuješ, nebo si jen stěžuješ, že se ti všechnomožný nelíbí... teď nemyslím můj blog, jo?

Abych řekla pravdu, dost se mi nelíbí, že píšeš, že komentář Veber je jedna velká pitomost.

Veber nikde nepsala, že nechci, aby moje dílka někdo četl! Dále jsem nikde neviděla ani zmínku o tom, že by něco měla proti tvému kritizování, pouze ti navrhla, aby sis články, které se ti nebudou líbit a nebudou tě zajímat nečetl. O tom, že je nemáš kritizovat, tam nebyla ani zmínka. Poslední dobou mám pocit, že u všech si stěžuješ na to, že to nemá ani hlavu ani patu... nechci nic říkat, ale Veber komentář je naprosto normální a v pohodě a navíc mě potěšil. Mimo jiné i proto, že projevila zájem o články, které se nikomu jinému nelíbily.

Anonymní řekl(a)...

To Augustus: Teď k tomu, co jsi napsal přímo mně: Pokud mi nemůžeš nabídnout víc podpory v psaní, tak mi ji nenabízej... :-) není problém. Já jen nemám dojem, že bys byl někdy s nějakým mým dílkem opravdu spokojený. Možná jakž takž s příběhem Zatímco jsi spal.

Víš, někdy v managementu, nebo kde jsme si říkali, že firmy se snaží dělat to, co se líbí zákazníkům. Když jsem nad tím pak přemýšlela, říkala jsem si, že radši budu psát blbě, ale někoho tím potěším, třeba mu i zvednu náladu, udělám radost, bude si to moci přečíst, než abych psala nádherně knižně a nevím jak (myslím si, že na to ani nemám talent) a nikdo to pak nečetl. Řekla bych, že kouzlo knihy a dílek je v tom, že někoho obohacují, třeba jen o to, že já mám dobrý pocit z toho, že jsem byla v čajovně a dala si moc dobrej čajík a vy si ho pak dáte taky a bude vám chutnat... ale i tak je tahle maličkost, třeba jen ta chvilka, kdy přemýšlíte nad něčím jiným (třeba nad tím, co rozebírám za drobnosti), než nad svými problémy, mým potěšením.

Pocitovylévání je někdy mnohem zajímavější než oduševnělé úvahy o nesmrtelnosti chrousta. Je to reálné, ten člověk to fakt cítí, prožívá... a já pak můžu vědět, co dělat, až se dostanu do podobné situace, nebo se můžu zkusit vcítit do někoho jiného. A když už jsem u toho... kdo se zabývá pocitovyléváním? Jestli máš na mysli Veber nebo mě, evidentně jsi toho od nás moc nečetl že? Třeba by se ti ode mě mohla líbit Koruna (nebo jak se to jmenovalo).

Nic proti historii, ale myslím, že sem Churchil opravdu nepatří...

Anonymní řekl(a)...

Wow. Masakr na Angeličin blogu:)! Ne, dělám si srandu. Vážně zajímavá diskuse a na každém šprochu, pravdy trochu, takže kdybych měl posoudit, ke komu bych se přiklonil více, tak bych asi fakt nevěděl, ale od toho tu rozhodně nejsem, že?

To Angelika: Jsi vážně hodná. Nemůžu si však pomoct, ale trochu mě přeceňuješ a co mi hlavně příjde, že mi pochválíš skoro vše, co napíšu, nejen na blogu. Nevim, ale co se týče mého kritizování tvých dílek, tak má spíš pravdu augustus. Mohl bych být více přímý a objektivní.

to augustus: Popravdě nevím, co slovo autocenzura znamená, tak mi to kdyžtak prosím vysvětli. A co se týče toho, abych si to u Angeliky nerozházel, tak to opravdu není ten důvod. To správné slovo bude diplomat, jak jsi to vystihl a taky prostě u Angeliky cítím, že je lepší, když jí povím co by měla udělat dobře a co změnit, než když jí budu vytýkat všechny chyby...Ale možné jsou obě cesty. Ale opravdu se naše rozhovory málokdy stočí na toto téma, natož do takové hloubky.

A potenciální pozvánka to byla, ale z toho, co tady píšeš je mi jasné, že blogování ve smyslu osobních zážitků apod. moc neholduješ. Ale kritiky se nebojím, naopak bych byl rád za konstruktivní pohled na pro a proti. Jsi zván, ale samozřejmě tě nechci do ničeho nutit(vím, že by ses nenechal), pokud by to nebyl šálek tvé kávy.

Anonymní řekl(a)...

To poky: Tak mám pocit, že tu diplomaticky zmírňuješ napětí.

Anonymní řekl(a)...

To Angelika: Ani ne, jen už jsem neměl dnes sílu komentovat každý výrok. Jak tvůj, tak augustův, ale jak je libo - nevšímejte si mě a jen do sebe! To si rád počtu:DDD

Anonymní řekl(a)...

augustus:
Tak nadutý vykecávání jsem už dlouho nečetla. Rozumný člověk dokáže odlišit rozdíl mezi kritikou a kritikou. A to ty zřejmě neumíš. Kritika totiž neznamená někoho rozcupovat na kousky, ale říct mu svůj názor(slušně - což ty neděláš, urážky nejsou názor), popřípadě nějaké doporučení. Taky si myslím, že lidi, kteří uznavájí pouze "hodnotnou" četbu, jsou docela mimo. Každý má občas nějaký problém a není vždycky nálada, číst nějaké extra zamyšlení. Připojuji se k názoru Veber: Jestli nechceš, tak to nečti!

Anonymní řekl(a)...

Evikpepik: Tak to jsem nějak nepochopila, ale nevadí

Anonymní řekl(a)...

veber:
Co jsi přesně nepochopila? Můžu vysvětlit.
Po přečtení této diskuse mě totiž dost ohromilo, jak někdo (augustus) může tak namyšleně a zle kritizovat cizí myšlenky. Proto jsem myslela ten rozdíl mezi kritikou a kritikou. Mě se taky vše nelíbí, ale že bych musela být až tak hustá, to fakt ne.Navíc se mi vůbec nelíbilo, jak zdrbal tebe za tvoji reakci.Máš právo na svůj názor a že jemu se nelíbí, tak z tebe hnedka dělá negramota. Nevím, ale to mi nepřipadá fér.

Anonymní řekl(a)...

Evikpepik:

Mýlíš se. Jednak jsem zde nikoho neurážel. Pokud si myslíš opak, tak mi nějakou urážku laskavě ukaž, milerád se za ni omluvím. Pokud žádnou nenajdeš, tak bych ocenil omluvu od Tebe.

Nevím, co je na mých příspěvcích nadutého. Možná bys mi to mohla ukázat. Abych řekl pravdu tak naduté lidi moc nemusím a rozhodně bych se mezi ně nechtěl řadit.

Musím podotknout, že pojem kritika dílka znamená jeho zhodnocení, což může obsahovat i totální rozcupování dílka i s autorem. To co si pod ním představuješ Ty je spíše zbožné přání nemající nic společného s významem toho slova a běžnou praxí v kritice.

Co se týče kritizování tak já osobně nejsem zdaleka nejtvrdší. Snažím se spíše o objektivní kritiku, která postihuje co nejvíce stránek díla a má za cíl motivovat autora ke zlepšování.

Kdybys můj příspěvek OPRAVDU četla, věděla bys, že jsem udělal přesně to, co sama prosazuješ. Vyjádřil jsem slušně svůj názor a navrhl jsem jí, jak tvorbu zlepšit. Jestli se podle toho bude řídit,tak to je již plně v Angeličině kompetenci.

Kdybys četla mé příspěvky, tak bys jistě i veděla, že jsem sem nepřišel jen tak, ALE BYL JSEM NA ANGELIČIN BLOG POZVÁN SAMOTNOU AUTORKOU(několikrát!!!), PROTOŽE ONA CHTĚLA ZNÁT MŮJ NÁZOR!
Tak jsem považoval za slušné to udělat.
ANGELIKA MNE ZNALA JIŽ DŘÍVE A VĚDĚLA, ŽE JSEM OSTRÝ (ALE UPŘÍMNÝ KRITIK) A PŘESTO MNE SEM POZVALA. Takže zcela nepochybně věděla do čeho jde a já jí dokonce varoval.
NEMOHL JSEM DOPŘEDU VĚDĚT, ŽE SE MI TEN ČLÁNEK NEBUDE LÍBIT, KDYŽ JSEM TADY POPRVÉ, ALE KDYŽ JSEM BYL POŽÁDÁN(!!!!!) O VYJÁDŘENÍ NÁZORU, TAK JSEM TO TAKÉ UDĚLAL.

Tohle všechno Veber věděla a také jsem to již předtím zmiňoval (kdyby jenom jednou!).

Nepřipadá Ti také za těchto okolností(!) věta jako "když se Ti to nelíbí, tak to nečti!" úplně mimo? Není on to vlastně totálně nelogický žvást?

Neměl jsem ani v nejmenším úmyslu Veber nějak urazit. Pouze jsem nechtěl, aby se degradovala sama.

Nedělám z ní negramotu ani blba. Toho ze sebe mohla udělat jen ona sama. Jak bys jinak nazvala někoho, kdo reaguje na něco, co si pořádně nepřečte (nebo snad neumí číst)? Někoho, kdo Ti naprosto nesmyslně vyčítá něco, co ani vůbec neděláš? Jak bys někomu takovému odepsala, aby ho to neurazilo\nenaštvalo?

I kdybych nereagoval jen na jednu jedinou pocitovýlevinu a druhým se již nadále nevyhýbal. I kdybych sem nebyl pozván a o kritiku požádán. A i kdybych tohle všechno již předtím nepsal a neunavovalo mne to NEUSTÁLE POŘÁD DOKOLA OPAKOVAT....

...TAK BYCH MĚL STEJNÉ PRÁVO NA VLASTNÍ NÁZOR JAKO TY. A moc bych ocenil, kdybys mi ho neupírala jen proto, že se Ti nelíbí.

Pokud již kritizuji cizí názor\příspěvek tak z objektivních logicky dovoditelných příčin. A doporučil bych to všem ostatním, jinak se tu budeme jen neplodně hádat.

Anonymní řekl(a)...

Augustus:
Chtěl jsi abych ti ukázala nějakou urážku od tebe a že se za ni pak omluvíš, tak tady jsem jich pár vybrala a čekám na tu omluvu
1)1. listopadu, 10:19 "...bohapustému vykecávání..."
2)1. listopadu, 11:58 "...každý idiotský grafoman..."
3)7. listopadu 1:42 "...jedna velká protiřečící si pitomost.."
4)21.listopad 8:23 "...nebo snad neumí číst..."

Asi jsem moc měkká, ale mě takovýhle věci opravdu přijdou jako urážky a ne jako návod kam by se měl autor směřovat a už vůbec ne jako motivace k lepší činnosti (jak se vymlouváš). Pokud se mi něco nelíbí, umím to říct i slušně.

Tvoje příspěvky jsem OPRAVDU četla a ani za mák se mi nelíbil tvůj způsob vyjadřování. Takových jako jsi ty znám spoustu a na jejich řeči jsem docela vysazená. Kor když se ty lidi ještě schovávají za vznešené myšlenky.

Taky se mi nelíbí, že sám se strašně hájíš, že můžeš číst, co chceš a že můžeš říkat, co chceš, ale ostatní podle tebe asi nemůžou.

A navíc se pořád vymlouváš, jak jsi byl požádán ať si vše přečteš a řekneš, co si myslíš. Možná to tak je, napsal jsi svůj názor, ale ty se hádáš taky, což vyčítáš všem ostatním. Nebo se mýlím a tvoje myšlenky mají větší hloubku a my jsme jen ubozí idioti a grafomani...

Anonymní řekl(a)...

evikpepik:
ad 1 - 4) Pleteš si urážku s jednak s expresivnějším výrazem, který je však logicky doložen (viz případ 1)
nebo s konstatování faktu (případy 2,3,4). Navíc konkrétně u případu dvě nechápu musím podotknout, že k tomu, aby mohla urážka urážet musí být adresná. Což v tomto případě není, jelikož jde o pouhé konstatování, že existují idiotští grafomani a ti něco dělají. Nikoli to, že bych někoho za takoého grafomana označil. Pokud to vztahuješ na sebe, jde spíš o Tvůj problém než o můj.

Případy tři a čtyři, jsou typickým příkladem konstatování faktu, který byl dále náležitě vysvětlen a podložen. Řekl bych, že jsi v tomto směru více než měkká, jelikož Tvé tvrzení již překračuje hranici zdraveho rozumu.

Proč? Protože takhle by nikdo nemohl říct/napsat nikomu nic...aby se náhodou neurazil:)). Vždyť něco takového může způsobit i tvrzení mýlíš se, lžeš, nemáš pravdu. A všichni víme, že nejde o urážky, pokud jsou náležitě podložené.

Když na něčem není ani zbla pravdy a s logikou to nemá nic společného, pak je to pitomost ažádnou přecitlivělostí s tím nic neuděláš.

Nepleť si slušnost s pokrytectvím. Právě slušnost znamená odvahu říkat lidem doočí i nepříjemné věci, když jde o pravdu, bez ohledu na to, že by se mohli urazit.

Neupírám nikomu jeho názor NEVNUCUJI MU CO MÁ ČÍST A CO NE, narozdíl od osob jako Ty, které se ohání svobodou a pak ji porušují.

To, že jsem byl sem pozván je, fakt, KTERÝ DOLOŽILA SAMA AUTORKA. Tak jaképak "možná". Víš, než budeš na něco reagovat, měla by sis to vážně přečíst, jelikož v opačném případě budeš opravdu za idiota, který se rozepisuje o něčem, čemu nerozumí.

Byl jsem pozván, abych vyjádřil názor. To jsem udělal. Nemůžu za to, že se některým z Vás ten názor nelíbí. To je VÁŠ problém. Od té doby se jen bráním osočování a absurdnímu obviňování.

Anonymní řekl(a)...

augustus:
Víš co? Já se pořád snažila jednat s tebou slušně, ale koukám, že to nejde. Takže už se s tebou radši nebudu bavit vůbec.
Jen jsem ti chtěla ještě říct:
Chtěl jsi, abych ti ukázala urážky, že se pak omluvíš. Ukázala jsem je (idiot je urážka, nevím, jak mluvíš ty doma, ale kdybych já řekla komukoliv, že je idiot, tak by se mu to asi nelíbilo.)a ty nic. Zřejmě to znamená, že jsi buď primitiv, který takhle běžně jedná s lidmi a nebo se omluvit nedokážeš. Což je ještě horší.
S autorkou se znám osobně a řekla bych že líp než ty, takže o tom pozvání vím svoje. Jestli to není třeba tím, že nějak odlišně chápeš význam věcí a z toho to všechno plyne. Totiž všechno, co tady kdokoliv napsal, jsi překroutil, tak aby z toho vždy vyšlo, že ty jsi ten nejinteligentnější ze všech. Přitom jen dokola opakuješ pár vět a snažíš se vypadat fundovaně.
Ale u mě máš smůlu, já takovýhle týpky moc dobře znám a tvoje řeči mě opravdu nedojímají.