pondělí 16. října 2006

Prokletý pátek třináctého

Asi každý ví, že podle pověry nosí pátek třináctého smůlu, proto se mu také přezdívá černý pátek. Ale víte, jak tahle pověra vznikla? Já to až do včerejška nevěděla, pak jsem to slyšela ve zprávách a už jsem o něco chytřejší.

Nejstarší rytířský řád - templáři - byl shromážděn roku 1119 k ochraně poutníků do Palestiny. Hlavním úkolem tohoto řádu byl boj proti „nevěřícím“. Tento řád si vedl dobře pouze do té doby, než se dostal do konfliktu s francouzským králem Filipem IV. Sličným. V pátek 13. října 1307 byli na základě vykonstruovaných obvinění z kacířství uvězněni všichni templáři na území Francie.

Tak to by byla troška historie. A co vy? Máte rádi pátek třináctého, nebo se bojíte? Já teda mám tento den obvykle štěstí. Letos se sice nic moc překvapivého nestalo, ale to je někdy lepší, ne?

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Sranda.Jako prvni sem videl tu anketu,tak sem se te schvalne chtel zeptat,jestli vis podle ceho ta povera je,ale udelala si to za mne;).
Jinak co se tyce patku 13.,tak se obvykle snazim potlacit nejaky povery,ale samozrejme,kdyz se neco stane,tak to svedu na to,pritom se mi to muze stat a stava kazdej den;).
A na zaver trocha slovickareni-patek 13. je za rok vickrat nebo a treba ani jednou,takze slovo "letos" je asi mene vhodne,ale vis jak;)...

Angelika řekl(a)...

Jo, no to je fakt, že takovej pátek bývá víckrát do roka. No, ale tak je myšlenej tenhle. Vlastně jeden byl v lednu, ne? Jo, tak ten byl zajímavej a DOST!:) Takže jsem vlastně kecala, ale co. :)