neděle 13. prosince 2009

Sudoku vřele doporučuji

Miluju sudoku! Je to fantastická zábava. Úžasně to trénuje logiku a toufám si rříct, že výsledky jsou vidět hned!

Jak se zlepšit v logickém myšlení? Mít rychlý §úsudek? Dedukovat? Hrajte si. Luštěte sudoku. Zvládne to každý, protože existuje spousta úrovní. Sehnat se dá velice snadno a jen za pár šupů. Zlepšujete se relativně rychle. Není to nijak náročné, když budete zvedat obtížnost postupně, výsledky se dostaví velice brzy. Samozřejmě záleží na tom, co jinak děláte. Nejlépe se zlepšení projeví u lidí, kteří v běžném životě používají logiku především v souvislosti s čísly, ale já na sobě pozoruju zlepšení i v oblasti šachů.

Člověk luštící sudoku se naučí na věci dívat z různých pohledů. Sudoku se neluští jen po řádcích, ale budete mnohem úspěšnější, když budete sledovat i sloupce a buňky 3 x 3. Taky je vhodné koukat, kde je nejvíce čísel „nahusto“, protože tam se budou snáze doplňovat další. a nebo celkově obhlédnout, které číslo je nejvíckrát všude zobrazeno.

Zkuste si vyluštit alespoň tři a hned uvidíte, jestli vás to chytne nebo ne. Nezapomeňte a ten pocit uspokojení, když se věc podaří a vy na konci zjistíte, že vám tam všechno padne.

Jedno doporučení: když vám to nevyjde, je většinou lepší zkusit to znovu celé, než někde hledat chybu.

Ještě jedna rada na závěr: Mně pomáhá, když si na volnou plochu vedle řádků a sloupců píši čísla, která v nich mohou být a postupně je škrtám, když je tam doplním. Ideální je psát ta, která ve vedlejších být nemohou a ne tam napsat úplně všechno.

2 komentáře:

M řekl(a)...

Fuj.. čísla!:-D

Angelika řekl(a)...

Ale ne, s nima je sranda:-)