úterý 11. dubna 2017

Květná neděle

Má i různé další názvy: Beránková neděle, Palmová neděle, Květnice (lat. Palmare, Dominica in Palmis) a jedná se o 6. postní neděli. Nazývá se Květná, protože Kristus byl při vjezdu do Jeruzaléma vítán palmovými ratolestmi. Je to poslední neděle čtyřiceti denního půstu. Křesťanům jí začíná pašijový týden předcházející velikonočním svátkům. V katolických kostelech se v tento den čtou při bohoslužbách pašije sepsané sv. Markem a sv. Lukášem, což je část evangelia, ve které se popisuje Kristova poslední večeře, odsouzení na smrt a ukřižování. 

Zelenými ratolestmi se vymetají stavení. Měly vymést všechnu nemravnost a zhýralost.


Svěcenými kočičkami (jívové ratolesti) se zdobí příbytky i hroby nejbližších, abychom s nimi o Velikonocích pociťovali spojení, vzájemnou sounáležitost. Zemědělci je někdy po Velikonocích zaráželi do půdy, aby měli požehnanou úrodu. Suché ratolesti, které zůstanou, se spálí a jejich popelem kněží označují na začátku postní doby v následujícím roce (v Popeleční středu) čela věřících na znamení pokání. Prý kdo spolkne 1–3 posvěcené kočičky, nebude ho celý rok bolet v krku. A kdo si jimi protře oči se slovy „kočičky, kočičky, aby nebolely vočičky“, toho nebudou bolet oči (to bychom v dnešní době mohli dělat skoro všichni).

V lidové tradici byla Květná neděle také dnem, kdy se do vsi přinášelo nové léto. Dívky obcházely vesnici se zeleným stromečkem ozdobeným pentlemi a barevnými vyfouknutými vejci a zpívaly.

Nesmí se péct, protože by se zapekl květ a neurodilo by se ovoce.

Lidé si oblékají nejlepší šaty. Jinde jsem se dočetla, že nové, aby v nich člověk kvetl. Tak jsem se v neděli věnovala dokončování šátku Shaelyn, abych taky jenom kvetla. Stihla jsem a strávila jsem v něm večer. Více o něm brzy napíšu na blogu o tvorbě.


Zdroje:
http://www.ceskevelikonoce.cz/kvetna-nedele/
http://www.seniortip.cz/?&module=article&uniqid_article=7ae39cc7254d4de08c6e5dae975a500a
https://www.ceske-tradice.cz/tradice/jaro/postni-doba/6.-nedele-postni
http://web.quick.cz/iveta_kulhava/Ve_obdobi.htm#Květná neděle

(Aktualizovaný článek z roku 2015.)

Žádné komentáře: