úterý 10. května 2016

Cecil & Brunschwig: Holmes (2014) (***)

Z knihovny jsem si vypůjčila poněkud nezvyklou knihu, ale z názvu nebylo zřejmé, že se jedná o komiks!

V roce 2014 jej vydalo nakladatelství Meander  Ivana Pecháčková jako svou 144. publikaci a zároveň 18. svazek edice Pro emu, což je komiksová literatura. Z jejich druhé edice Modrý slon, která touží představovat literaturu jako vskutku krásnou, jsem četla: 

  • Je důležité, aby děti spaly s kočkou v posteli (psala jsem o ní zde)
  • Tajný život blech (psala jsem o ní zde),
  • Pižďuchové - dosud nezveřejněné, nejspíš proto, že se mi opravdu nelíbila, i když v ní bylo leccos pravdivého. Doporučuji vypůjčit a udělat si vlastní názor, něco takového jste ještě nečetli.

Dobře vypadají i Divňáci z Ňjújorku, Chodit po provaze je snadné, Jak zvířátka uzdravila smutný dům, Pár hřebíčků a nic víc, Lingvistické pohádky.

A teď už k Holmesovi. Kniha má 78 stránek, je na křídovém papíře a doporučená cena je 320 Kč. Scénář napsal Luc Brunschwig a kresbu vytvořil Cecil.

První vyprávění je o tom, co se stalo u Reichenbašských vodopádů, respektive jak to bylo poté, co Sherlock zmizel. V této části jsem byla značně nespokojená s písmem, protože sice věrně připomínalo psací, ale bylo až moc ležaté a špatně čitelné a navíc chyběla některá písmenka. To jako vážně?“ říkala jsem si. „A zrovna ta s háčkama a čárkama!“ Chvíli jsem uvažovala o tom, jestli to nebyl nějaký záměr, ale četlo se mi to natolik blbě, že jsem usoudila, že to je spíš chybně zvolený font, u kterého si nikdo nezkontrolovat, že nezvládá písmenka s diakritikou kromě tečky. Jakmile přešlo písmo na tiskací, bylo to už lepší, ale část příběhu mi kvůli tomu nejspíš unikla.

Ilustrace jsou vydařené, alespoň co mohu soudit já jako neznalec komiksů, na druhou stranu – kniha se dělá pro čtenáře, takže myslím, že toto právo posuzování mám. Nejvíc se mi líbila postava Wigginse, takhle nějak si ho představuji.  Holmes a Watson jsou na můj vkus vylíčeni příliš jako příšery.

Obávám se, že závěr o profesoru Moriartym a konci ve vodopádu příznivci velkého detektiva odmítnou. Ale je to změna oproti klasice.

Zajímavých je posledních pár stránek o Doylovi a Holmesovi a jejich vztahu.

Žádné komentáře: