úterý 17. května 2016

Nemocná

Na minulý víkend jsem se opravdu těšila – žádné povinnosti a konečně naplánovaný první výletek na motorce. Ale úporný kašel a horečka udělaly konec mým nadějím. Musela jsem hezky zůstat doma a v pondělí navíc naklusat k doktorce. 

V čekárně to bylo hotové utrpení: odporný dávivý kašel mě dusil, až mi tekly slzy po tvářích, posmrkala jsem snad deset kapesníků a celou dobu se modlila, aby se mi z kašle neudělalo na zvracení. Nevím proč, ale zvracet před lidma mi podobně jako pláč na veřejnosti, připadá děsně ponižující. Naštěstí to bylo v pořádku, jenom jsem byla hrozně vyčerpaná. 

Doktorka se zeptala, co mi je. Koukla mi do krku, poslechla si mě a řekla, že mi to slezlo na průdušky, takže dostanu antibiotika. Já, odpůrce všech prášků, a antibiotika! Bezva! A pak ještě kapky na kašel, prášky na žaludek – to kvůli těm antibiotikům (bude lepší je jíst po jídle) – a ještě něco proti horečce a na záněty. 

S díky, ale naštvaná jsem si nechala napsat neschopenku. Zlobila jsem se sama na sebe, že jsem si dovolila chytit nějakého bacila, že jsem nebyla opatrnější v prevenci... Možná kdybych se v sobotu neslunila... To by stejně nepomohlo, když jsem měla kašel už od úterý. Zrovna teď! Teď, když toho mám v práci tolik. Zrovna jedno z těch krizových období, kdy se toho spousta děje, kdy bych měla být při tom, potřebují mě kolegové a hlavně zákazníci! Informace si ještě pořád ověřuji u své předchůdkyně, mám toho spoustu a zrovna teď budu nemocná. Ach jo.

I kolem disertace se to teď rozjelo a každý den je drahocenný. Bezmocně jsem se dovlekla do lékárny a nechala si znovu vysvětlit, jak se co bere. S upřímným obdivem k důchodcům, kteří musí kombinovat nejrůznější léky, jsem se vracela domů. Jak alchymistické zaříkadlo jsem si opakovala:
  • čtyřikrát denně 20 kapek Bromhexinu 12 BC (bez alkoholu i cukru), vhodné do pěti do večera, abych celou noc nekašlala,
  • ráno a večer Panadol Extra Rapide,
  • během oběda Linex Forte, což jsou mléčné bakterie Lactobacillus acidophilus (LA-5) a Bifidobacterium animalis subsp. lactis (BB-12)
  • a hodinu poté antibiotika Doxybene. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že když se vezmou až dlouho po jídle (asi dvě hodiny), může vám to celkem dost nesednout.
Snažila jsem se, abych žádné prášky a kapky spolu nekombinovala a měla mezi nimi aspoň hodinu pauzu. Takže jsem brala v osm a deset kapky proti kašli, v devět panadol, ve dvanáct lactobacily při obědě, v jednu antibiotika, ve dvě a ve čtyři kapky proti kašli a někdy večer zase panadol. Na mobilu jsem si na to nastavila pět budíků (víc jich nemá) a pravidelně si chodila brát léky. Štvalo mě to zrovna tak jako že musím ležet, práce mi stojí a ani nic soukromého – třeba psaní na blog – nemohu dělat, protože počítač mě děsně vyčerpával. Každý den jsem napsala pár e-mailů do práce a pak se zase odpoloužila do postele.

Žádné komentáře: