sobota 21. května 2016

Kathleen E. Woodiwiss: Růže v zimě (****)

Hlavní hrdinkou z knihy o životě na konci 18. století je poněkud drzá Erienne, jež dělá svému otci Averymu starosti kvůli sňatku. Žádný z nápadníků, které jí vodí, se dívce nelíbí. Možná je to tím, že chamtivý Avery, který často prohrává v kartách, hledí spíše na naditou peněženku, než věk, inteligenci a vzhled nápadníků.

Ani bratr Farrell není o mnoho lepší než otec. Od té doby, co má od souboje zmrzačenou ruku, se jen potlouká, hraje a pije.

Když se objeví pohledný Američan Christopher Seton a zdá se, že ani Erienne mu není lhostejná, ukáže se, že je to padouch, který uvrhl na celou rodinu bídu, zmrzačil Farrella a navíc nemilosrdně požaduje splacení dluhů, takže pokud Erienne nechce, aby její otec skončil ve vězení pro dlužníky, musí se vdát opravdu dobře. Jak se může vše tak zvrtnout, že je přinucena vzít si kulhavého a odpudivého lorda Saxtona, který připomíná ďábla a mnozí jej za něj považují?

Co na tom, že ji může zahrnout bohatstvím, když je nucena žít vedle této zrůdy? Tato část nápadně připomíná pohádku Kráska a zvíře. Lze ještě vůbec doufat ve šťastný konec?

V knize nechybí únos, přepadení, věznění, útěky, krásné šperky a šaty a zachraňování. A taky trocha tajemství, napětí a možná i překvapení při odhalování vraha jedné z kdysi nejmocnějších rodin.

A nějaký ten úryvek na závěr:

„Bude mrzák do té míry, do jaké to sám připustí,“ prohlásil Stuart rozhodně. (str. 250) 
„Farrellovo sebevědomí vzrostlo od té doby, co se přestal potácet v sebelítosti a začal se starat sám o sebe,“ prohlásila Erienne energicky. „Milodary a soucit nic nevyřeší a slušnému člověku mohou leda pokřivit charakter. Poctivá práce dokáže od základů změnit člověka. A navíc,“ neodpustila si poznámku, „jim brán, aby se motali kolem karetních stolků.“ (str. 389)

„Kdyby  slečna Talbotová zatoužila po tvé pomoci,“ řekl, ačkoli o té možnosti v duchu pochyboval, „snaž se, abys jí svým slepým nadšením neublížil.“ Haggard dychtivě přikyvoval, pak se zarazil, jako by ho šerifova poznámka zmátla. Parker na něj vrhl nejistý pohled a přemítal, zda vůbec kdy narazil na tak nedovtipného člověka.

Žádné komentáře: