pondělí 1. ledna 2018

Kam patří Nový rok?

Miluju ty roky, které začínají pondělkem. Nevím, co mě na nich tak fascinuje a proč mi připadají tak báječné, ale připadají. Možná na tom má svůj podíl i to, že člověk nemusí hloubat, jestli se jedná o první týden nového roku, nebo je to poslední týden minulého roku. Mimochodem, víte, jak to poznáte? 

Odpověď, že podle kalendáře, není úplně správná. Ano, teoreticky to tak může být, ale taky nemusí. V různých zemích to mají různě. A teď nemám na mysli země, které mají jiný kalendář, například čínský nový rok začne až v pátek 16. února 2018. Pokud vás zajímá něco o náladě tohoto roku z astrologického hlediska, můžete se na to podívat např. zde. Nebo si vygooglete, co znamená rok ve znamení Psa.

Jednou jsme takhle seděli v hospodě a kámoška nám řekla, že má volný asi třicátý víkend. To jsme jí hned odpověděli, že to je sice pěkné, ale my nevíme, který to je. Jednak se to v některých kalendářích či diářích nepíše (taky řešení, když se nechcete splést), a jednak to každý může mít jinak. A když jsme se podívali blíže, zjistili jsme, že jo. Někde se totiž za první týden nového roku počítá ten týden, kde je prvního ledna. Což zní celkem logicky. Že by první leden asi neměl být v posledním týdnu starého roku. 

Na druhou stranu logicky zní i to, že by týden měl být přiřazen k tomu roku, v němž má většinu dní (tedy nejméně čtyři). Letos je to jednoduché a všichni bychom měli mít diáře stejně, když bylo 1. 1. v pondělí!

Žádné komentáře: