úterý 18. května 2021

Kamna s teplovodním výměníkem

Po dlouhých úvahách jsme si koupili kamna s teplovodním výměníkem. Nějaké Prity, které mají na bocích bílé plechy, takže vypadají jako keramická. Estetiku ještě nemohu tak docela posoudit, protože stojí zabalená ve fólii v předsíni. Už asi měsíc. Instalatér nám totiž nakukal, že bude moc tak za týden nebo dva, že má moc práce. Ve skutečnosti co jsou kamna tady, nezvedá ani telefon. A přitom za instalaci rozhodně nechce dvě stovky.

Naštěstí na nich nejsme závislí, neumím si představit, že by to byl jediný zdroj tepla v novém domku. Ostatně poslední dobou jsou naše zkušenosti s řemeslníky vážně mizerné: platit zlatem, termíny nedodržovat.

Důvodem pořízení nových kamen bylo to, že od počátku byla ta menší „parádní“ plánovaná do obýváku. Spíš pro efekt než skutečné teplo, zatímco do kuchyně jsme chtěli něco funkčního. Ano, když tak nad tím přemýšlím, možná nám měli stačit stařičké Petry, které se o víkendu zase předvedly.

Na částečném home office jsem topila celý čtvrtek a pátek, a protože jsem si už den předtím všimla, že jsou kamna ráno ještě horká, zkusila jsem v sobotu otevřít spodní dvířka nad popelníkem, vyhrabat hromádku popela (ale ne všechen), která se vytvořila od pozdního odpoledne (neproštěrchávání vytvoří vrstvu popela, zpomalí hoření a kamna spíš udržují v pokoji příjemnou teplotu, ale nesálájí) a přihodit dřevo (tři obyčejné latě). Nejdřív se nic nedělo. Říkala jsem si, že mám tedy asi smůlu, budu je muset zase vyndat a normálně rozdělat oheň. Ale trpělivost růže přináší a ačkoliv jsem neviděla nic červeného žhavého, evidentně bylo v kamnech dost horko, aby dřevo vzplálo.

To jsem ale odbočila. Nevýhodou i takto skvělých kamen, která fajrují mnohem lépe než menší fešandy, u nichž slibovali 9kW (mělo by stačit na vytopení tří místností), je, že vyhřívají víceméně jen jednu místnost (kuchyň), v ložnici je i v zimě snesitelně (třeba 18°C), ale do obýváku a na záchod už teplo nejde. A když už máme nový obývák, rozhodně ho chceme používat.

Kamna s teplovodním výměníkem se používají jako kterákoliv jiná kamna, ale jsou připojena k topení a rozhánějí v něm vodu, takže pak by teoreticky mělo být teplo ve všech místnostech, kde máme topení. Jo, vážně v jedné místnosti ještě topení není. To by měl být dětský pokoj, časem. Ten milý pan instalatér říkal, že nám ho tam dá. No, uvidíme, jestli vůbec někdy přijde. A taky jestli kamna vytopí vše, co slibují.

Samozřejmě jsme si vědomi toho, že takhle velká kamna vypadají, jako bychom si do kuchyně přestěhovali centrální kotel, ale měla by mít i troubu a vypadat hezky. A taky se nám neosvědčilo chodit přikládat mimo dům. To člověk polovinu tepla vyvětrá.

Žádné komentáře: