pondělí 31. ledna 2022

Karanténa

Před týdnem jsem se dozvěděla, že kolega v práci je Covid pozitivní. I když jsme si všichni ráno udělali antigenní testy, zpanikařili jsme, vypadli z kanclu a objednali se na PCR testy.

Až později jsme si začali zjišťovat správný postup. První a nejdůležitější věc je, zda jsem s daným kolegou byla v rizikovém kontaktu. No, těžko říct, protože sice byl pozitivní (PCR test) až v pondělí, ale viděli jsme se v pátek i sobotu. Dřív bylo rizikových patnáct minut, teď už stačí snad pět minut bez respirátoru. 

Kolegové zjistili – po usilovném pátrání, protože některé hygienické stanice poskytovaly špatné informace, že po setkání s Covid pozitivním, máte pětidenní karanténu, v našem případě home office. A dřív do práce nemůžete, i kdybyste měli negativní PCR test. Krom toho dělat si ho hned první den, kdy jste se s dotyčným potkali, může být zcela neprůkazné. I tak se ale ukázalo, že jedna kolegyně to chytla. Zbytek nás byl negativní. 

Z karantény jsem byla hrozně otrávená. I když jinak toužím po jednom až dvou dnech práce z domova, tak najednou to, že to byla povinnost a člověk se na to předem nepřipravil, byla dost nepříjemná komplikace. Vyvstaly otázky jako třeba co s obědem? A je rozumné, aby manžel jel k mamince na oběd, když bych mohla mít Covid?!

Co se týče práce, bylo to super v tom, že jsem nemusela utíkat na autobus a ráno vstávat „tak brzo“ (ha ha, fakt vstávám pozdě, ale stejně jsem pořád unavená, i když chodím spát brzy). Ale víc času jsem vlastně neměla. Nejhektičtější byl první den, kdy bylo potřeba přesunout všechny domluvené schůzky a zařídit online věci, které šly. 

Jen k šití jsem se dostala až v sobotu, a to ještě jen na chvilku – paradoxně mi přišlo, že mám míň volného času, než když jezdím do práce.  

Snažila jsem se vymyslet deset dobrých věcí na karanténě, ale dostala jsem se jen na pět. Měli byste nějaké další nápady:

  1. Neztrácím čas dojížděním. Pracuju hned, jak si sednu k počítači. A taky jsem hned doma – teleportace z práce.
  2. Můžu upít své příliš velké zásoby čajů.
  3. Ještě za světla můžu jít na zahradu fotit zvířátka.
  4. Můžu si obarvit vlasy henou a nechat je tak celý den.
  5. Domácí jídlo k obědu. = Ušetřím.     

Žádné komentáře: