neděle 2. ledna 2022

Angeliky vánoční deník (2021), 5. část

Po 27. prosince, Výlet k lipnickým lomům


Dopoledne jsem se dojímala nad loňskou pohádkou O vánoční hvězdě (moje recenze zde), pletla listopadové ponožky Wriggle a hladila kočku Míšu, která chvíli spinkala s vypláznutým jazykem.

Kočka Míša

Odpoledne jsme vyrazili na výlet do Lipnice nad Sázavou. Všude bylo děsně uklouzáno a jen tak tak jsme vyjeli autem nahoru do toho šíleného kopce. Před restaurací U České koruny hořel oheň, ale my šli nafotit hrad a pak k lomům.

Lipnice (hrad) je dokonalá. Trochu zřícenina – pro tu romantičnost, ale přitom dost zachovalá, aby pořád vypadala majestátně. Na chvíli dokonce vykouklo sluníčko, a tak se nám ze hřbitova podařil nádherný snímek.

Hrad Lipnice
A trochu méně známý (a lehce šikmý) pohled. Zajímavostí je ta nedaleká kaplička, pokud je to kaplička.

Hrad Lipnice odjinud

Na hřbitov jsme samozřejmě nešli jen kvůli focení, ale také podívat se na hrob Jaroslava Haška, autora známého Švejka. Prý mu tam občas lidé staví flašku s pivem, protože to měl nesmírně rád.

Hrob Jaroslava Haška
A pak už honem k Národnímu památníku odposlechu (na Wikipedii zde), který vytvořil sochař Radomír Dvořák z Havlíčkova Brodu. Psala jsem o něm v loňském článku ze Dnů otevřených ateliérů zde a budete-li mít možnost, doporučuji vám ho při stejné příležitosti navštívit, nebo vidět nějak jinak v akci. Je to mimořádná osobnost!

A taky je autorem (Haškovy) Hlavy XXII., o které jsem psala zde.

Památník tvoří tři žulové reliéfy tesané do skalních stěn zatopených lomů, a to Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy, Zlatý voči. Sochař je vytvářel mezi lety 2005 a 2007.

Ústa pravdy

Bretschneiderovo ucho

Zlatý voči
Večer jsem si pustila doporučenou pohádku (taky z loňska) Princezna zakletá v čase (moje recenze zde). Asi to nebude koukání jen tak, protože nejdřív se dojímám nad Bouzovem a tím, že ho toužím navštívit, pak medituji nad tím, proč by měl král někomu darovat půlku království. Přece když si vezmete za ženu princeznu, získáváte celé, ne? Nebo ona bude vládnout jedné polovině a vy druhé? A každý budete mít svoje daně? Ale pak už doopravdy koukám.

Kdo vidět tuhle pohádku, měl by památník navštívit. A naopak. Kdo navštíví památník, měl by se na tuhle pohádku podívat. Přesvědčila jsem k tomu i tátu. Ale druhý den po sobě to pro mě už nějak nebylo ono. 

P. S.: A pozor, správně jsou ve filmu pojmenována jen Ústa pravdy.

Út 28. prosince, další pohádky

Práce z domova. Kontrola mailů a tak. Jsem ráda, že nemusím sedět v kanclu. Užírám vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a hlavně letošní novinku: světlé mandlové nepečené koule, co chutnají jak marcipán.

Dneska jsem viděla pohádku Falešný princ (**/***), která mě překvapila tím, že ji neznám, je natáčená bůhvíkde a navíc zobrazuje neobvyklou tematiku. Hlavním hrdinou je nesympatický krejčí Labakan, který využije příležitosti a vydává se za sultánova syna Omara. Pobaví mě, že si tehdy mohl někdo dovolit natočit krejčovskou dílnu plnou dětí (tovaryšů). Dnes by dětskou práci jen těžko někdo obhajoval. 

Předlohou byla kniha Wilhelma Hauffa, podle níž scénář napsal Jaroslav Dietl a zrežíroval Dušan Rapoš. Film z roku 1984 má na ČSFD 55 %. Líbil se mi především královnin úkol: kdo si ušije lepší šaty, ten je pravý syn sultána, protože ten přece umí všechno nejlíp... nebo je to krejčí? A co si zvolí pravý sultánův syn Omar: bohatství a štěstí, nebo čest a slávu?

Další pohádkou, kterou jsem zhlédla byla Zloba – Královna černé magie (***/****), v ANJ Maleficent. Nejdřív to vypadalo jako přílišná fantasy, tak trochu Avatar a trochu Pán prstenů, ale pak mě to chytlo a i slzička ukápla. Začátek byl kouzelný: „Povím vám ponovu starý příběh. A uvidíme, jak dobře ho znáte...“

Film z roku 2014 má na ČSFD 73 %. Pro děti mi to přijde trochu moc drsné, ale pro dospělé je to prima. V hlavní roli je trochu pohublá Angelina Jolie, která si vystačila bez kaskadérů. Malou Růženku prý musela hrát Joliina dcera Vivienne, protože všechny ostatní děti se jí v kostýmu Zloby bály. Film režíroval Robert Stromberg.

*** Pozor děj! *** 

V království lidí žije Stefan, který spí v chlévě a chtěl by jednou skončit na zámku, v sousedním království žije víla Zlobilka, která má malé růžky, velká křídla a pálí ji kov. A je strážkyní kouzelného lesa a království. Se Stefanem se seznámí, když se v jejím království snaží ukrást diamant. Zlobilka má Stefana ráda a myslí si, že jsou přátelé. Možná se dokonce milují. On se pak ztratí ve světě lidí, a když se jednou vrátí, není takovým, jakého si ho představovala. Dělá, že je její přítel a pak jí chce uříznout hlavu, aby ji přinesl králi a stal se jeho nástupcem. Nakonec se spokojí s pouhými křídly. Stane se králem, sežene si ženu a narodí se jim dcera. Pak přijde Zlobilka přejmenovaná na Zlobu jako sudička a řekne svou kletbu. 

V den svých šestnáctých narozenin se Růženka píchne do prstu o vřeteno kolovratu a usne spánkem podobným smrti. Král si vyprosí drobné zmírnění: dceru může vysvobodit polibek z čisté lásky, o kterém je ale Zloba přesvědčena, že neexistuje, protože za něj ve svých šestnácti považovala polibek od Stefana. Víly pak odnesou Růženku do chaloupky v lese, kde se o ni mají starat, dokud neminou její šestnácté narozeniny. Ale Zloba o ní ví a pozoruje ji, když vyrůstá. Jenže jí dívka tak nějak přiroste k srdci. Chová se totiž jako ona v dětství: miluje zvířátka, přírodu a je stále šťastná a miloučká.

*** Konec děje. *** 

St 29. prosince, u počítače

Začala jsem přemýšlet nad předsevzetími do nového roku. O co bych měla v příštím roce usilovat? O co se snažíte vy? 

Dopsání deníku. Jupí jou. Skvělý pocit.

Pá 31. prosince, silvestr

Stihla jsem dokončit listopadové ponožky Wriggle od Becky Greene, které měly být přesně do tohoto data dokončeny. Desátého ledna jsem pak díky nim byla vylosovaná a vyhrála návod od Anita Yarn (Anita Grahn). Vybrala jsem si ponožky Hot Goth, do kterých jsem se pustila v dubnu 2022.

Na silvestra jsme hráli různé hry, třeba jako můj Pandemic, který jsem dostala k Vánocům. Baštili jsme chlebíčky a jednohubky. A na půlnoc jsme si ťukli šampáněm.

So 1. ledna, Nový rok

Na Nový rok jsme se byli podívat na ohňostroj, i když s jejich pořádáním nesouhlasíme, protože nám to přijdou vyhozené peníze a plaší to zvířátka.

První díl najdete zde.

Druhý díl najdete zde.

Třetí díl najdete zde.

Čtvrtý díl najdete zde.

Žádné komentáře: