neděle 24. srpna 2014

Haškův pomník u Dolního Města, Zichpil a Orlík

V červenci jsme si udělali menší výlet na motorce a navštívili Humpolec a nedalekou zříceninu hradu Orlík. Cestou jsme se zastavili u pomníku Jaroslava Haška, který měl vloni sto třicáté výročí narození (*30. dubna 1883). Při této příležitosti mu Radomír Dvořák postavil dvoumetrovou sochu u Dolního Města. Osmnáctitunový pomník představuje rozřezanou hlavu známého spisovatele upravenou podle jeho vnuka Richarda, nos je vytesán podle Jarmilina (manželky Haška).

Ploché stěny zdobí citát ze Švejka v deseti jazycích, včetně hebrejštiny a čínštiny: „Život lidský, poslušně hlásím, pane obrelajtnant, je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr.“ Kombinace jazyků má vyjadřovat smíření národů, které se údajně neměly moc v lásce.

Podobně jako Sherlock Holmes má i dobrý voják Švejk svou společnost, která pořádá setkání. Ať už ho máte rádi nebo nikoliv, důležitý je už proto, že je ve světě nejznámější českou literární postavou.

Naše další cesta vedla do již zmiňovaného Humpolce, kde jsme zaparkovali na náměstí, a vyrazili k malému domečku – Zichpilu. Nebudu se tu zbytečně rozepisovat, co najdete jinde, např. článek Skanzen Zichpil s hezkými fotkami.

Zkrátka zaplatili jsme nějaké směšné vstupné a prohlídli si malý domeček, který můžeme zařadit k navštíveným starým domečkům vedle Michalova statku v Pohledi a Štáflovy chalupy v Havlíčkově Brodě.

Pak jsme kousek popojeli a spíše intuitivně našli značku, která vede na zříceninu hradu Orlík. V motooblečení bylo pekelné horko, ale když si můžu přilbu zamknout do kufru, jsem vcelku spokojená. Znovu se odkážu na cizí blog a připojím vlastní trochu netradiční fotku.
 
Zdroje kousku textu: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/224333-hasek-je-na-roztrhani-ma-vlastni-pomnik-z-osmi-kusu/

Žádné komentáře: