neděle 16. ledna 2022

Jsem po třetí dávce očkování

Patřím k příznivcům očkování, takže téměř hned, co to bylo možné, jsem si vyrazila pro třetí dávku. Nejdřív jsem se zaregistrovala a objednala kamsi do centra Prahy, pak se asi pět dní nic nedělo a pak mi přišlo, že si můžu vybrat mezi termíny na březen a duben. Tak jsem se tím dál nezabývala a došla si na hlavák. Hned dvakrát. Poprvé tam byla velká fronta a nechtělo se mi čekat v ní a pak v plné čekárně. Máte si v klidu patnáct minut posedět, kdyby se vám náhodou udělalo špatně. Při druhé dávce jsem viděla holku, která málem omdlela a odvezli si ji na kolečkovém křesle takoví dva pěkní vojáci – bylo to v O2 aréně a tam pomáhali. Ta péče tam na mě udělala hodně dobrý dojem, ale to bylo už dávno: v červnu.

Na hlaváku moc personálu vidět není, vlastně jen čtyři lidi. Ale věřím, že kdyby se něco dělo, vyrojí se někdo další, nebo si s tím dokáží poradit i tihle. 

Je to tam parádní fofr. Když přijdete ráno, třeba před vámi ani nikdo není. Přede mnou tam docupkala paní tak v mém věku na vysokých podpatcích. Obě jsme si vzaly desky s přivázanou propiskou a vyplnili formulář podle toho, zda jdeme na první, druhou, nebo třetí posilovací dávku. Pak jsme obě hrabaly v dokladech, kdy jsme byly minule očkované, protože se tam má ten datum vyplnit. A já si ho samozřejmě nepamatuju. A pak jsme ještě zaváhali u dnešního data. Jinak to bylo snadné. Žádné vážné reakce jsem minule ani předminule neměla. Minule jsem měla Pfizer (Comirnaty, BioNTech, ohledně bezpečnosti více najdete zde na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv). Někde jsem slyšela, že je ideální mít kombinaci s Modernou (Spikevax, zde), ale nijak zvlášť jsem si to neověřovala, ale zdá se, že by to mohlo zvyšovat ochranu před Covidem alespoň minimálně [1][2][3]. Někdo mi zase říkal, že po Moderně není tak zle. Obecně mi ale více lidí tvrdilo, že jim po třetí dávce bylo opravdu špatně: horečky, zimnice, bláznivé sny, únava... Proto jsem si ji dala v pátek.

V pátek (14. 1. 2022) jsem ještě byla úplně v pohodě. Jasně, ruka mě bolela, teda hlavně rameno, ale jinak klídek. Normálně jsem byla v práci a zůstala i na poradu až do pěti do večera. Dokonce jsem šla pěšky domů. To jsem už byla trochu unavená a chvíli mi bylo cestou ouzko, ale to ani nemuselo být tou vakcínou. Někdy mám pocit, že bydlím strašně daleko od civilizace a že tam snad ani nedokážu dojít. Hlavně takhle v zimě, když fouká vítr a je tma. A ještě při té představě, že bych měla nakrmit všechna zvířátka. Vždycky si opakuju: 3K: kočky, kozy, krůty a pes. 

Doma jsem si pak poznamenala, že mám ruku při bolesti chladit a v případě horečky si vzít paralen. A taky datum očkování, určitě se na to zase budou všude ptát. Účinné by mělo být asi za 14 dní, tak to je stejné jako u chřipky, na kterém byl právě manžel. A nemám teď 24 (nebo 48 ?) hodin pít alkohol, což v klidu přežiju, protože chlastačku plánujeme za týden, ani dělat těžkou fyzickou práci, takže asi odložím praní, protože věšení prádla by mohlo být nezvládnutelné s tou rukou. Ale nakonec to je celkem v klidu, ruka bolí jen trochu a při pohybu, horší jsou jiné věci...

V sobotu (15. 1. 2022) jsem totálně chcíplá a nedělám vůbec nic. Jen ležím v posteli. Ale ani to není žádná paráda. Sice skoro celý den bez problémů prospím, ale pořád jsem unavená a ospalá dál. Ráno asi v deset nebo v jedenáct nakrmím zvířátka. Venku je mi trochu líp, což se zopakuje i v neděli, ale strašně rychle mi docházejí síly. A tak vezmu seno pro kozy na dvakrát, což mi sice připadá směšné, protože to skoro nic neváží, i kdybych tu přepravku našlapala plnou a do kopce, může mít jen pár kilo (třeba pět?). Dám všem vodu, zrní krůtám a protože je nádherně slunečno, vyženu krůty ven, aby se taky trochu provětraly a neseděly jen zavřené v chlívku. 

Rozhodnu se netopit v kamnech a jenom si zase zalézt do postele s tím, že když mi bude líp, mohla bych si číst povídky od Terryho Pratchetta, které jsem si půjčila v knihovně (o nich zase příště). Ale líp mi není. Většinu času spím, občas se mi zdají takové ty bláznivé polosny, jak pak nevíte, jestli je to pravda, nebo sen, když se vzbudíte. V jednom mi něco říkal šéf, v jiném jsem byla doma u rodičů a v další jsem byla u nás doma, ale vypadalo to tady úplně jinak, strašidelně a přitom povědomě, jak bych takový dům už někdy v životě viděla, ale nemyslím si, že vůbec existuje. Byly v něm nějaké schody, dole snad tři místnosti, jedna z nich, taková celkem pěkná, byl obývák, který byl ale nevytopený, protože to nemělo smysl, když v domě žilo jen pár lidí. Dům měl snad tři patra, ale děsně málo a malých místností, přitom všechno bylo propojené vysokými úzkými schody tak, že by tam člověk snadno zabloudil, nebo by se tam dobře hrálo na schovávanou. A taky byl celý dřevěný a temný, jako do výšky postavená roubenka. ... Prostě takový mišmaš všeho.

Mám teplotu 37,1°C, takže si prášek neberu, ale večer vážně uvažuju, že bych si vzala něco proti bolesti hlavy, protože je to děsné a nesnesitelné. I krk mě bolí tak nepříjemně. Možná proto, že se celý den choulím v posteli a můžu ležet jen na jednom boku (břiše, nebo zádech) kvůli té ruce. Ale nakonec odolám nejen proto, že nemám prášky ráda, ale taky mám strach, jestli by mi nebylo ještě hůř, protože by to bylo skoro na lačno. Za celý den jsem zbaštila jen jeden krajíček chleba. Ale jsem toho názoru, že když člověk krátkodobě nemá hlad, že se nemusí nutit jíst. Pila jsem čajík a to snad stačí. Doma bylo 15°C, ale vůbec mi to nepřišlo a neřešila jsem to. V noci to taky stačí a já byla celý den v posteli. Navíc jsem přes sebe mohla hodit i teplou deku, kterou jsem dostala od tchyně k Vánocům.

Nepříjemný byl pocit skleslosti a celkové únavy. Občas to mívám, myslím, že je to po Covidu, protože si nevzpomínám, že bych to kdy zažila dřív. Psala jsem o tom v článku Covid je jak mozkomor, ale je to těžké popsat, protože to je chvíle, kdy se mi vlastně nic neděje, nic mi nechybí, jenom jsem nešťastná, pasivní, skleslá... řekněme melancholická? Dle Wikipedie to odpovídá definici melancholie = smutek bez jasného podnětu. Teoreticky i depresi, ale ta by měla být dlouhodobá. No, ale nechme pochmurných myšlenek...

Když jsem šla ve čtyři nakrmit zvířátka a zahnat je dřív než bude tma, zamroukalo na mě něco v košíku se senem a pak z něj na mě vykoukl Franta. Měla jsem ohromnou radost, protože už jsem ho dlouho neviděla. Překvapilo mě, jak tmavě hnědozlaté má oči. A taky jak je velký proti ostatním kočkám. A musela jsem si ho vzít do náruče, protože vrčel na Žužu, který je taky kocour.

Večer jsem si přečetla jednu povídku, upletla kousek šátku a šla zase spát. Ráno jsem úplně hotová. Potřebovala bych ještě spát, i když jsem v posteli strávila celý včerejší den. Nemám hlad, ani chuť nic dělat. Bolí mě bedra. 

Vše se zázračně změní po nakrmení zvířátek, které mi zase zabralo hodinu. Najednou se cítím dobře (ale hlad stejně nemám), i ruka mě bolí jen v místě vpichu. Zatopím si v kamnech a s hrůzou si prohlížím dýně na špejchaře. Nechápu, co se jim stalo. Mají na sobě divné fleky. To na ně dosáhl mráz? Některé napadla plíseň. Nechápu to! Vždyť byly krásně vyschlé... Nebo se tam dostanou myši?

[1] Má se při přeočkování změnit vakcína? Chlíbek: spíše ne, Hořejší: spíše ano. Novinky.cz, 30. 11. 2021, https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ma-se-pri-preockovani-zmenit-vakcina-chlibek-spise-ne-horejsi-spise-ano-40379700, cit. 16. 1. 2022

[2] Třetí dávku očkování lze kombinovat. Které vakcíny nejvíce zvyšují ochranu?, tn.cz (Nova), 25. 11. 2021, https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/449083-treti-davku-ockovani-proti-covidu-lze-kombinovat-ktere-vakciny-nejvice-zvysuji-ochranu-prehled, cit. 16. 1. 2022

[3] Moderna, nebo Pfizer? Data ukazují, kterou vakcínu zvolit pro třetí dávku, echo 24, 9. 12. 2021, https://echo24.cz/a/ShDhV/moderna-nebo-pfizer-data-ukazuji-kterou-vakcinu-zvolit-pro-treti-davku, cit. 16. 1. 2022

3 komentáře:

Kamilek řekl(a)...

Každý den nám pár lidí zkolabuje, naštěstí většinou stačí položit je na lůžko a nechat vydýchat... Resuscitovat se muselo tuším jen dvakrát (z 43 000 podaných dávek).
A víc kolabují mladší ročníky než senioři, někteří se začínají hroutit ještě než dostanou píchanec...
A ptát se lidí, kdy dostali přechozí očkování jsme už dávno vzdali... Naprostá většina netuší... A kvůli pár jedincům, kteří lžou aby se ke třetí dávce dostali dřív, stejně všechny kontrolujeme v centrálním registru...
Očkujeme s registrací i bez, fronta je většinou do 15 minut, ale stejně se někteří (zejména senioři) rozčilují, že lidi s rezervovaným termínem "předbíhají" frontu.
A jezdí k nám lidi z půlky Vysočiny, protože jediné místo, kde na Vysočině můžou dostat Pfizer bez registrace je Nové Město na Moravě...

Angelika řekl(a)...

Děkuji za vhled z jiného prostředí. ;-)

Když jsem šla předminule na PCR test, zdravotník mě upozornil, že bych se měla zarezervovat, protože už se tam i lidi poprali kvůli předbíhání.

Psychoterapie řekl(a)...

Díky za sdílenou zkušenost, osobně mám ze třetí dávky trošku obavu a stále si dohledávám informace.