neděle 12. února 2023

Zimní bucket list – použití

Zima je v plném proudu a ještě nějakou dobu bude (do 20. 3. 2023 ;-)), tak pokud nemáte zrovna nejlepší náladu, zkuste nakouknout do mého zimního bucket listu (zde) a vybrat si něco, co by vás potěšilo. Máte-li dostatek energie, můžete se ještě předtím pustit do tvorby svého. V mém užívacím seznamu, jak bych volně přeložila bucket list, bylo původně třináct věcí, aby se dal taky trochu použít, že? A jak to dopadlo s jeho plněním?

Jen připomínám, že to není seznam úkolů (už se mi vkrádá do mysli anglicismus tasků“), ale spíš inspirace a odškrtávání tohoto seznamu slouží k tomu, abyste na sebe v dnešním světě plném úkolů, práce a povinností nezapomínali a udělali si radost přesně tak, jak jste si to sami naplánovali a jak to máte rádi. Nebo jsem jediná, komu se stává, že je po náročném týdnu tak unavený, že raději zůstane doma, než aby šel na výlet, což by ho rozhodně víc nakoplo, než vyprat o várku prádla navíc.

Z toho, co mám v zimě ráda já, se do popředí dostalo jídlo (vanilková sladká dýňová polévka) a pití (svařák, horká medovina, letos jako novinka i bombardino a horká čokoláda).

Vyhlížení prvního sněhu je mým každoročním zážitkem. V posledních zimách ho bývá tak málo, že si i ten únorový užívám jako by byl první! Měla jsem v plánu vyrazit na běžky a možná by se to bylo bývalo povedlo, kdybych nebyla celé Vánoce a ještě týden k tomu nemocná. Ale možná bych stejně nestihla tu chvilku se sněhem, protože vánoční obleva je v tomto směru neúprosná.

Sepsání adventního bucket listu (zde), který měl být původně vánoční, jsem si náramně užila. Baví mě přemýšlet nad tím, co by se dalo dělat krásného a zábavného. A pročítat nejrůznější články k tomuto tématu. A proč je adventní a ne vánoční? Jednoduše proto, že mnoho aktivit spojených s Vánocemi se dělá během adventu a do toho vánočního už by mi pak zbylo jenom minimum věcí. Navíc, kdo říká, že na pohádky máte koukat právě jen těch pár dní? A proč byste dárky nemohli krásně zabalit už čtyři týdny předem? A vyzkoušet při tom třeba japonskou techniku furoshiki, která je ekologická, protože nepoužívá papír a izolepu. Ovšem za předpokladu, že budete mít využití pro příslušný kus látky (šátek).

Když na to teď koukám, nestačím se divit. Fakt jsem napsala: Fotit rampouchy na střechách nebo na potoce. A zasněženou krajinu, pokud zase tou dobou nebudu nemocná.“? Jako bych věděla, že nemocná budu. :-(

Ale aspoň to svoje vlastnoručně upletené vlněné oblečení jsem nosila dost a dost. Respektive jedná se spíš jen o ponožky, se svetry se zase tak často nechlubím, ale ponožky nenosím skoro žádné jiné než svoje vlněné upletené. I vlastnoručně upletené bavlněné si nechávám spíš na léto. Nejvíc nosím tlusté modré Rye a zelené Blueberry Hill #2, na spaní potom Wriggle, protože jsem si je udělala trochu volnější než bylo třeba. A do práce Pillars, nebo Laurelhurst, které jsou tak krásné, že si musím někdy uplést ještě alespoň jedny! Ale i Neat Ripple Socks, i když jsou vánoční.

Z dalších bodů jsem se lecčemu věnovala, ale není k tomu moc co dodat: jednou za čas si domov provoním aroma olejíčkem, o nějaká ta předsevzetí jsem se také pokusila, ale chtělo by je to víc zpracovat a to si plánuju už hezkou řádku dní (týdnů). S manželem jsme hráli novou deskovku Ostrov koček (a moc mě to neoslovilo) a taky Karak, který dostal k Vánocům, ten mě naopak baví. Kupodivu víc karetní verze než deskovková. Kreslit podle online kurzu, buď karikatury nebo sketching. Pletu Westův Texture Time # 1 Winter is coming a těší mě, jak nádherně to přibývá (však se můžete sami podívat zde). Ale je pravda, že jsem si našla nový oblíbený čaj – tedy staronový, protože Mléčný oolong jsem už dříve pila.

Kupodivu jsem udělala i jednu z věcí v pokračování seznamu pro bucket list, kterou jsem si sama vůbec neplánovala a nečekala, že by na to mohlo dojít. Vyrazila jsem lyžovat!

NEZAPOMEŇTE VYROBIT VLASTNÍ VALENTINKU! Ještě to stihnete.

Žádné komentáře: