pátek 15. dubna 2016

#8 Pravěk

Den bez elektroniky? Zúžila jsem to na mobil a počítač, hlavně tedy ten počítač a internet. Samozřejmě jsem si takovýto den naplánovala na nepracovní den, neboť moje práce v podstatě spočívá v nekonečném sezení u počítače, klofání (tedy psaní něčeho) a odpovídání na maily, plus vyhledávání informací pro nadřízeného, kolegy i podřízené a taky časté urgence.

Jaké to pro mě bylo? Celkem normální. Na mobilu závislá nejsem a docela dobře bych se bez něj obešla týden a možná i měsíc. Po počítači (a blogu) by se mi sice stýskalo, ale za jeden den se nezblázním. A nezaujalo mě na tom tak nějak nic. 

Možná spíš když si vzpomenu na putování po Šumavě, o kterém si na mém blogu také můžete přečíst, tak to bylo vzrůšo. To byl pravěk. Odstřihnutí od elektřiny totálně. A také to hezky ilustrovalo, jak jsme jako lidi-společnost neschopní. Bez elektřiny už dnes nezvládneme téměř nic. Kdybychom si náhodou chtěli udělat jídlo na ohýnku, je to pro změnu na spoustě míst zakázané.

Nicméně to stojí myslím za to, udělat si třeba jednou týdně o víkendu den bez počítače. Aby taky člověk dělal něco jiného, než jen čučel do monitoru. 

Navrhovala jsem večery bez počítače. Zatím mi to moc nevychází, ale uvidíme v budoucnu. Ukazuje se totiž, že když chcete trávit večer s partnerem a nezírat přitom do počítače nebo na televizi či jinou podobnou pomůcku, je celkem náročné vymyslet, co byste mohli dělat, myslím teď kromě toho jednoho. Schválně, co vás napadá, že by se dalo dělat?


2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Tak v rychlosti mě napadá - procházka, čtení, kompletace společných fotografií a tvorba alba...

Angelika řekl(a)...

Děkuji za komentář. :-)