středa 22. června 2016

O sirotkovi z Radhoště (**)

Pohádku na motivy pověsti z Valašska napsal Jan Jílek. Trvá 70 minut a je z roku 1996. Na ČSFD má 46 % a ani já z ní nejsem právě nadšená. Využila jsem ji spíš jako kulisu k pletení. 

Nápad celkem dobrý, ale to zpracování mě nějak nudilo. Michalovi zůstala po rodičích chaloupka, o niž ho chce okrást jakýsi bylinkář (Martin Huba). Nenapadne ho nic lepšího, než zavést kluka do skal a tam ho nechat. Bylinkář se v průběhu filmu projevuje spíš skřeky, než nomrální mluvou.

Za kytičkou pochybné kvality – třikrát vám pomůže, ale ztratíte deset let života – se Michal (Michal Dlouhý) vydá až kdoví kam, což mu poradil pán Radhoště (Ladislav Chudík). Výborného zlosyna si zahrál Karel Roden, zato komtesa Bělinka (Jitka Schneiderová) nestojí ani za řeč, natož za zachránění. Nejdřív se nechce vdávat a pak vybírá ženicha podle velikosti daru.

Celkově jsem se nudila a připomnělo mi to několik jiných pohádek: poklad ve skalách, Mrakomor... a neznámý význam strašidla dělajícího celou dobu: „Lululu lululu lululu.“

Žádné komentáře: