neděle 8. ledna 2017

Nejkrásnější období roku: zima

Zima znamená sníh. A sníh je super. Je bílej, krásnej, čistej... a šedivý, jinak ošklivý město, dělá zajímavým, tajuplným. Vypadá jako peřina a zjemňuje vzhled strohé hranaté architektury.

Kde je sníh, tam jsou Vánoce. Může za to Lada, protože na Vánoce sníh obvykle není, ale to nevadí. Vánoce jsou v zimě a jsou super. Těším se na ně pořád stejně. A těšení je super.  Na co se jinak v životě těšíte? Představují dárky a trávení času s blízkými. V lepším případě i tiché rozjímání. V horším alespoň 3 P: prázdniny, pečení a pohádky. Všechno troje je super. Máte volno, a přitom si nemusíte brát dovolenou! Pečení dobrůtek, které pak spokojeně mlsáte, protože o Vánocích můžete, i když jinak hubnete. 

Všechny ty vůně, které při pečení vznikají. Perníčky a jejich koření. Vanilka. Hřebíček, skořice ve svařáku. Medovina, aby se líp pracovalo... Františky, purpura, zapálené svíčky... všechno tak nějak patří právě k zimě. Popravdě mi medovina v létě opravdu nechutná. Něco jí totiž chybí. A hádejte co? 

To kouzlo zimy. Když přijdete zvenku zmrzlí a jdete se zahřát medovinou. Nebo čajíkem. Mmm, takový yogi čaj (více zde v mém článku. Doporučuji vyzkoušet všem, kdo nemají rádi zimu.), horká griotka, punč, nebo vaječný koňak či jiné sladké likéry. Nebo cinzano a aperitivy, sladká vína...

A pohádky? Ty jsou v televizi především v období Vánoc. Vlastně je to jediná doba, kdy se na tenhle moderní vynález dá koukat zapnutý, protože jinak jsou v něm jen samé nesmysly nebo dohady politiků.

Zima také znamená Mikuláše a to jsou další dárky, sladkosti a nejrůznější akce. V zimě je také víc výstav, protože se všichni snaží být spíše v interiérech, než mrznout venku, ale aktivit také můžete dělat spoustu – od romantických procházek (ideálně zasněženou) krajinou, přes běžkaření, lyžování až po bruslení.

Na zimě je také úžasné, že je zima. Můžu nosit všechny ty svoje nádherné upletené výrobky. Vlněné šátky, které báječně hřejí... od té doby, co mám svůj první Echo Flower Shawl (žlutý), mi je na krk vždycky krásně teplo. A ty bezprsté návleky na ruce... to je labůžo. Někdy bych je nejraději nosila i uvnitř. Jó holt, když vezmete kvalitní surovinu, to je pak výsledek. A co teprve, až si upletu nějaký parádní fair islový svetřík? To bude zima jedna radost!

Pokud nejste fandové pletení, pro ženy se nabízí různé množství ozdobných punčoch, elegantních vysokých bot, kloboučků a jiných doplňků.

A taky je všude (hlavně kolem Vánoc) spousta světýlek a ozdob. Zkrátka radost pohledět.

Žádné komentáře: