sobota 6. října 2018

Modistka Alice Trojanová

Jako první jsme navštívili modistku (klobouky 140) Alici Trojanovou. K řemeslu se dostala po babičce, ale učila se sama. Kreslí tuší obrázky do příruček pro pedagogy a vytváří klobouky z plsti, na kterou kreslí mýdlem. Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi slyšela, že místo křídy se dá střih předkreslovat obyčejným mýdlem. Vystudovanou má střední textilní uměleckou školu a na vysokou šla na pajdák. A jeden rok studovala učňák pro modistky. Materiál kupuje v TONAKu, kde vykupují kůže z králík a zajíců a chemickou cestou z nich dělají plst. 

Dozvěděla jsem se, že ozdobný miniklobouček na hlavu, který se přichytí na sponku nebo na gumičku se nazývá fascinátor. Připadalo mi to legrační – to jako, že jsou jím lidé fascinováni. Zaujalo mě, že v Brně existuje Kloboukový klub, což jsou ženy, které se scházejí v kloboucích.

Nejprve je třeba vybrat si tvar klobouku (trilli, hofburk, širák…), potom změřit hlavu a za měsíc můžete mít klobouk hotový. Paní Trojanová má 15 tvarů hlav. Používá různé staré formy, které dostala třeba i darem. 

Paní Alici Trojanovou najdete na webu www.alicetrojanova.cz a v malé krásné podkrovní dílně u rodinného domu v obci Petráveč Domky 45 (z Velkého Meziříčí směr Dolní Radslavice), Velké Meziříčí 594 01.



Měla bych k ní ještě jednu poznámku v tom smyslu, že hned říkala, že jí manžel také vyhrožuje tím, že by tam jednou mohla prorazit kolo, když se jí něco podobného stává. Tím si získala moje sympatie a taky mě dost uklidnila. Ostatně, něco podobného nám pak říkal skoro každý. Lidi jsou ve své podstatě opravdu velice laskaví.

Žádné komentáře: