úterý 28. září 2021

Krůty se nám pěkně vybarvily

Teď jsem si s hrůzou všimla, že tu ještě nepadlo, že jsme si v dubnu pořídili krůty. Na maso, velký, můžou mít až dvacet kilo. Zezačátku jsme se o ně hrozně báli, protože to byly takový malý hubený neduživý chudinky a na internetu jsme vyčetli, že potřebují teplotu alespoň 18°C a nesmí zmoknout. Tou dobou samozřejmě pořád pršelo. A kurník po slepicích jsme využít nemohli, protože tyhle dva živočišné druhy by neměly být na stejném pozemku, neboť nějaká slepičí breberka je pro krůty životu nebezpečná.

Naštěstí se nám je podařilo vypiplat, pro jistotu jsme koupili i nějakou drahou krmnou směs speciálně pro krůty. Ale ona taková krůta na Vánoce taky není za pár šupů. Nikdy jsem vánočního krocana neměla a chtěla bych to vyzkoušet. 

Pořídili jsme si čtyři krůty, zdá se, že dva z toho byli krocani. Jeden měl nějaké problémy s nohou, možná jak rychle rostli... a jednou jsme nezavřeli psa, když jsme krůty přeháněli z jedné zahrádky (kde se pásly) na druhou (kde mají kurníček). No a pes se rozeběhl, nebo jen tak blafnul, nevím. Znám to jenom z vyprávění, každopádně krůta si zlomila nohu, a tak jsme ji museli picnout.

Když jsme si pak prohlíželi nějakou starou knihu, zjistili jsme, že dřív se drůbeži při podobných úrazech dávala dlaha a nožička jim zase srostla. Každopádně z vlastní zkušenosti můžu říct, že se děsně blbě škube! I ve dvou jsme měli o večerní zábavu postaráno. A zrovna se to sešlo ještě s něčím dalším, takže jsme z toho byli náležitě mrzutí. 

Ale od té doby je naštěstí klid. Krůty vesele hudraj, nebo spíš vrkaj, hudrá hlavně krocan, který se umí někdy parádně vybarvit. Člověk si hned myslí, že v něm našli inspiraci tvůrci Avatara. A taky se mu dokáže fantasticky protáhnou kůže nad nosem, které říkáme nudle.

Krocan v pozadí s krůtou

Detail krocana: všimněte si délky jeho „nudle“ nad nosem v porovnání s krůtama

Žádné komentáře: