úterý 7. září 2021

Náš pes je Princezna

Máme pejska z útulku. Je to středoasijský pastevecký pes, proto se mu někdy zkráceně říká „středoasijat“ nebo „pastevec“. Než jsme si ho pořídili, dlouho jsme uvažovali, co vlastně chceme za rasu. Tedy my, přítel. Já měla jasno, žádnou. Kočky jsou lepší. Nekoušou, nesmrděj, neslintaj, nekaděj po celý zahradě, ani malý se nepočůrávaj atd. Ale bohužel taky nehlídaj. A když jsem někdy doma sama, trochu se bojím. Zvlášť když se v nedávné době tady po okolí realizovali zloději.

Prvně jsme pomýšleli na ovčáka, taková hlídací klasika. Ale když si trochu prostudujete, jak to má s obranou, zjistíte, že s ním musíte na cvičák a jeho hlídání či ochrana se ukáže hlavně tam, doma už je to velká neznámá. 

Zjistili jsme, že na hlídání jsou nejlepší „přírodní plemena“, kavkazák nebo středoasijat. O obou jsme si četli. Výhoda: fakt hlídají (prostor i pána nebo ovce) a vědí co mají dělat v případě nebezpečí (aspoň se to tvrdí), nevýhoda: jen pro zkušené chovatele, nejsou moc poslušní, zvládají jen základní pokyny a samostatně se rozhodují (tak trochu bez ohledu na to, co si o tom myslí hlídané hloupé ovce nebo pán).

Původně jsme chtěli Maxíka, kavkazského pasteveckého psa, který je nádherně chlupatý jako medvěd, velikánský a i když štěkal jako vzteklý, měl překrásné hnědé oči. Už při mrknutí na Wikipedii se dozvíte, že: Nepatří do rukou začátečníkovi, psychicky labilnímu člověku nebo jedinci se slabou fyzickou dispozicí. Toto plemeno patří ke skupině podléhající v některých zemích společenské regulaci (v ČR zatím ne) tzn. že pro jeho chov je nutno splnit společností dané podmínky (zbrojní pas na psa). Dle zahraničních webových serverů, kde je hodnocena kategorie Watching/Guarding, tedy Sledování/Aktivní bojová obrana, je jako jediné plemeno ze všech hodnocen plným počtem bodů v obou kategoriích při hodnotící škále 15 bodů. Např. pro srovnání nejznámější hlídací pes v ČR - NO, tedy Německý ovčák, dosahuje hodnocení v 1. kategorii menšího a ve druhé méně než polovinu. Víceméně obdobně se vyjadřují i další servery a diskuse. „Toto plemeno je primárně hlídač a obranář. Hlídá neustále a pořád, Příkazy psovoda i vše ostatní jsou pro něj sekundární. Není schopen klasického služebního výcviku jako stopování či vyšší poslušnosti, avšak k obraně ho není třeba klasicky cvičit. Přes den není moc aktivní, šetří energii na případný zásah, s příchodem večerního šera a v noci jeho aktivita výrazně narůstá. Jako obranář zasahuje až v situaci, kterou dle jeho vyhodnocení není jeho psovod sám schopen zvládnout, případně při narušení jeho prostoru v pánově nepřítomnosti. Na cvičný rukáv moc nereaguje, ale při zásahu na figuranta s oblekem na kousání do celého těla je velmi aktivní. 

Je to velkej pes!
K dalším podobným plemenům patří šarplaninský pastevecký pes (šarplaninec), moskevský strážní pes, tibetská doga a již zmiňovaný středoasijský pastevecký pes, což je právě naše Princezna. V útulku se chovala úplně stejně: skákala na mříže klece (kari sítě!) a zuřivě štěkala, ale když nám nabídli, že by s námi mohla jít na vycházku, nevěřícně jsme koukali. Nedostala ani náhubek, protože na to není zvyklá.

Už nevím, v které knize to bylo, myslím, že o středoasijatech, ale chovatelka se při setkání s jiným psem raději přivazovala ke stromu, aby si byla jistá, že ho udrží.

Co vám budu povídat – děsně jsem se bála. Na vodítku ji měl celou dobu přítel a já udržovala bezpečnou vzdálenost. Časem jsem si troufla blíž. A na chvilku si ji dokonce vzala na vodítko. Najednou vůbec neštěkala. Tak jsme to promysleli a příště už si pro ni přijeli. Domů jela na zadní sedačce a já seděla vedle ní. Mrtvá strachy, ale nic se nestalo.

Názory ostatních členů naší domácnosti byly vesměs podobné...

Felix utekl na schody špejcharu

Franta na zídku

Hektor se narovnal a naježil

A pak taky utekl

Franta se naježil

... a znovu

Kozy vytvořily hlouček a naježily hřbety

Princezna se ale snažila rychle zapadnout. A tak nám dávala pacičku o sto šest, seděla u nás na lavičce a tvářila se mírumilovně. Dokonce si lehla na záda a ukázala nám bříško, což znamená odevzdání se, důvěru atp. Raději jsem si to googlila. Jenže když se jí odhrnuly pysky z těch obrovských zubů, člověk neměl chuť na ni vůbec sahat. A to jsem pak ještě zjistila, že hlazení po hlavě mezi ouškama, tak oblíbené u nás neznalých amatérů, mohou psi vnímat jako provokaci, takže se to rozhodně nedoporučuje dělat psovi, kterého neznáte.

Mírumilovné gesto, jen ty zoubky...
Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kavkazsk%C3%BD_pasteveck%C3%BD_pes
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edoasijsk%C3%BD_pasteveck%C3%BD_pes

Žádné komentáře: