úterý 13. února 2024

Parádní (dětský) pokoj

Máme místnost, které pracovně říkáme dětský pokoj. Důvodem není jen to, že jím třeba jednou bude, ale především to, že název „parádní pokoj“ je už pár desítek let out. A hlavně proti našim ostatním místnostem kdovíjak parádní není.

Když jsme se nastěhovali, dalo by se ještě jakž takž říct, že byl parádní, protože na rozdíl od ostatních trapně bíle vymalovaných, měl tenhle na sobě váleček. A ne jen tak ledajaký! Dvě stěny žluté, dvě jemně růžové (viz obrázek) a bíle leskle bílý strop, tzn. třpytivě bílý váleček na bíle vymalovaném stropě. Pohádka! Jenže to všechno vzalo rekonstrukcí za své.

Princezna ví, že dneska může i do parádního pokoje.
Jenže měl taky nějaké mouchy. Třeba v něm nebyl radiátor. Ale o tom už jsem nejspíš psala dříve. Taky sloužil už strašně dlouho jen jako skladiště. Jojo, slyšíte dobře, ten nejkrásnější pokoj se používal k odkládání ložního prádla, utěrek a dalších věcí, které se jinam nevešly. Vy jste si mysleli, že na statku je spousta místa? Možná ve stodole a pro zvířata, na lidi a jejich rozmanité potřeby se dřív tolik nemyslelo. Nemáme ani půdu, ani sklep, ani chodbu, ani špajz. To jen aby bylo jasno. Ale taky si nemáme na co stěžovat, jsme přizpůsobiví a tak nám náš dům připadá nejlepší na světě. A taky neplatíme nájem!

Vyklízení parádního pokoje
Tady si můžete všimnout staré postele a těch různobarevně namalovaných stěn. A také jakéhosi křesťanského symbolu na zdi. Možná, že se tomu říká požehnání tak, jako těm, co byli všude nade dveřmi, ale nejsem si jistá. Možná je to prostě jen křížek.

Válečkem zhotovený vzorek na zdi je zajímavý. Připomíná mi origami. Tvary jsou pravidelně nepravidelné. Níže vidíte i ukázku bílého vzorku na bílém stropě, jak jsem o něm psala výše. A tušit se dá ještě jedna zajímavost, po které se nám velmi stýská. Věděli byste jaká to je? Je vidět na obrázku s křížkem.

Detail stěny a stropu

Takovýhle lustr se taky hned tak nevidí
Lustr je myslím papírový (nebo látkový), potažený nějakou fólií. Trochu mi připomíná něco zalaminovaného a sešitého. Samozřejmě je dost nepraktický, protože se v něm usazuje všechen prach a nejvíc světla vrhá na strop.

A když jsme u toho stropu, na minulé fotce jste si mohli všimnout, i když to není moc dobře vidět, že do stěny přechází pozvolna obloučkem, což dělá opravdu pěkný efekt. Naše momentálně snížené a trochu zateplené stropy mají spoustu nepřátelských ostrých hran a rohů. Dělám teď malinko v grafice, takže bych mohla vyprávět o tom, jak je oblost a měkkost“ hran vhodná spíše pro balet, ženy a zdravou stravu, zatímco „chlapáka“, drsnost až surovost reprezentují ostré hrany a úhly, ty se hodí pro hokejové a jiné sportovní týmy, ostatně i hranatí muži (svaly i ostré rysy v obličeji) jsou pro nás zpravidla přitažlivější než Míša-kulička.

Po zásahu dělníků se parádní pokoj mění v příšeru

Všechna krásná prkna přes celou místnost přijdou vytrhat. Na stropě už je konstrukce pro sádroš.

Ale abychom nekončili negativně. Podívejte se, jak pěkně pokoj vypadá s novou podlahou a opravenými stěnami. Teď už zbývá jen vymalovat! A to si chceme udělat sami.

Položená podlaha a vyštukováno

Žádné komentáře: