neděle 4. února 2024

Výlet do šestnáctého století

Podařilo se mi něco už dlouho nevídaného. Ve středu 31. 1. jsem si v knihovně vyzvedla knihu, kterou mi tam nechali, ačkoliv mi rezervace vypršela už v pondělí. Měla jsem ohromnou radost a hned jsem jim šla k pultu poděkovat. I když bych se po ní byla bývala neptala, protože jsem si ji v pondělí nestihla vyzvednout a v úterý manžel chtěl, ať pospíchám domů, abych viděla výmalbu za světla, a tak jsem si na knihu vzpomněla až a autobuse pryč z Prahy.

Hned jsem strčila pletení do batohu a pustila se do čtení. Ve čtvrtek jsem se necítila dobře a měla obíhačku po doktorech, a tak jsem si četla v čekárně, metru, tramvaji i autobuse. A pokořila tak 256 stran jen za pouhé dva dny. To už se mi hezky dlouho nestalo. 

A co že jsem to četla? 

Super knihu od Rachel Harris: Mé sladké šestnácté století. Knihu jsem si vybrala v rámci loňské čtenářské výzvy a nestihla se k ní dostat. Samozřejmě jsem ji zařadila do tématu Kniha, která se odehrává v 16. století. Ale taky by mohla patřit do tématu se zakázanou láskou. I když jen tak lehce. A tak jsem splnila 30 % výzvy s devíti přečtenými knihami.

Jedná se o pohodovou romanťárnu prý pro young adult. Tak to jsem trochu přestárlá, ale bylo to báječné. Pohodové čtení o Američance Cat Crawfordové, jejíž táta je slavný režisér, máma herečka, která se ráda zamilovává a její skandální aférky plní bulvární plátky. A tak se Cat snaží být dokonalá, protože na ni pořád všichni koukají. Chodí včas, nevyčnívá, věnuje se malování. Ano, tento detail není pro příběh nijak extra významný, ale vzhledem k tomu, že jsem od Ježíška dostala roční kurz malování a trošku se do toho pouštím v každé volné chvíli (jak vám může dosvědčit můj manžel, blog o tvorbě i můj instagram), tak mě to taky přitahovalo.

Dívčin milovaný otec si bohužel našel novou přítelkyni. Všechno by bylo fajn, kdyby se macecha nesnažila z Catiných narozenin udělat událost, kterou budou sledovat všechna média, když ona přitom o pozornost vůbec nestojí. Proč by měla mít nějakou extra super párty? Co je na šestnáctinách tak výjimečné?

Aby ji otec uplatil vezme obě své drahé (dceru a novou přítelkyni) na rodinný výlet do magické Florencie. Při samostatné prohlídce města narazí Cat na cikánský stan a tak nějak se stane, že se objeví v renesanční Florencii u svých příbuzných (předků) a ti ji přijmou s otevřenou náručí navzdory tomu, že ji nikdy dřív neviděli. Má to pro ni být životní lekce hned v několika různých ohledech.

Kniha je psaná poutavě, moderně a přitom se v ní vyskytují i krásné krátké popisy krajiny, cestování kočárem, pořádání plesu a tak dál. Fakt ideální oddychové čtení pro nemocnou holku.

Dávám tři hvězdičky, protože to nemusíte nezbytně nutně číst, zase až taková pecka to nebyla jako některé jiné knihy, ale mně to do mojí momentální nálady tak náramně sedlo, že bych dala rovnou pět hvězdiček.

Teď jsem zjistila, že má ještě pokračování: Příběh dvou staletí. Tak uvidíme, jestli si na něj udělám čas.

Žádné komentáře: