pondělí 10. února 2014

Šťastný duch a zdravé tělo

Dříve se říkalo „V zdravém těle zdravý duch,“ a podle různých knih o štěstí to platí stále. Podle Kleina (2004, s. 15) je ale také možno říci, že díky radostné mysli máme zdravé tělo. Radostné prožitky a dobré pocity totiž působí proti stresu a jeho zdravotním následkům. Dokonce stimulují imunitní systém. Výzkumy dokonce prokazují, že šťastní lidé jsou tvořivější, rychleji a lépe řeší problémy, jsou příjemnější a pozornější. Více se zasazují o obecné blaho a dokáží všem zúčastněným stranám pomoci prosadit jejich práva. A k zahození také není, že štěstí dělá člověka chytřejším, neboť díky pozitivním pocitům v mozku vznikají nová nervová spojení.

Štěstí každého člověka je jedinečné právě tak jako jeho osobnost. Ačkoliv je lidský mozek tvořen podle stejného plánu a všechny radosti a slasti tudíž prožíváme podobným způsobem, lišíme se tím, co je spouští. Každého tedy činí šťastným něco jiného. Ačkoliv obecné rady mohou do určité míry také pomáhat.

„To, zda se díváme na sklenici jako zpola plnou, nebo zpola prázdnou, má na naše pocity daleko větší vliv než skutečný obsah poháru. Vědomým řízením svých myšlenek a pocitů můžeme předcházet skleslosti a dokonce i depresím.“

KLEIN, Stefan. Vzorec štěstí aneb Jak vznikají dobré pocity. Vyd. 1. V Brně: Alman, 2004, 242 s. ISBN 80-867-6604-7.

Žádné komentáře: