pondělí 24. února 2014

Pondělí na VŠE - Deník z CSR Akademie (4)

Myslím, že bude nejlepší, povědět vám všechno pěkně od začátku. Tedy od pondělí. Dnešní den jsme strávili v budově VŠE na náměstí Winstona Churchilla. Nejprve nás přivítal Mgr. Michal Růžička, kterého jistě dobře znají všichni, kdo se setkávají s  CSR fórem Časopisem o společenské odpovědnosti, jenž vydává Agentura PubliCon. Pan Růžička je totiž šéfredaktorem. Stejně jako v čísle 1/2014 nás hned v úvodu upozornil na nové stránky Souvisíme.cz. Jde o webový deník, který je v tuto chvíli jedinečný tím, že je samostatný a nezávislý a přináší témata jako udržitelnost, CSR a další podobné koncepty. Díky spolupráci s webem Guardian Sustainable Business se na něm budou objevovat i články z jiného prostředí, ale v návaznosti na českou kulturu. V Diáři se tam dozvíte o konaných akcích a rovnou se na ně můžete přihlásit. Podívala jsem se tam a musím říct, že web vypadá zajímavě.

Byli jsme rozděleni do skupin po čtyřech až pěti lidech a informováni o tématech našich projektů. Jedna holčina poznamenala: „V každý skupině je někdo z VŠE. Asi abysme se jim v areálu neztratili.“ Myslím, že to bylo celkem vhodné. Skoro jsem se totiž ztratila už dnes. Docela zábavné bylo, že jedné slečně navrhla účast na CSR Akademii její učitelka, možná dokonce vedoucí práce. Řekla jí, že se koná v týdnu od 17. do 21. února. Souhlasila a až později zjistila, že to není jeden den v tomto týdnu, u něhož ještě není přesně známé datum, ale že to je celý tento týden.

Jako druhá se nám představila Pavlína Kalousová, předsedkyně občanského sdružení Byznys pro společnost. To funguje již asi čtyři roky a sdružuje přibližně padesát firem. Upozorňuje nás, že podniky přechází k Udržitelnému podnikání (Sustainability Strategy) od CSR, které je někdy vnímáno spíše jako filantropie. Společnosti kótované na burze musí mít zprávu o společenské odpovědnosti, která slouží investorům v rozhodování. Možná ani tak není důležité, co přesně dělají, ale že přemýšlí už aspoň pět let dopředu, co budou dělat v budoucnu.

Zajímavý pro mě byl trend, že si zákazníci přejí konzumovat méně. To by snad stálo za samostatný článek. Nebo úvahu. Jak jste na tom vy? Připadá vám naše společnost konzumní? A chcete se kvůli tomu nějak omezovat? Chcete spotřebovávat méně? Čeho? No, aut, mobilů, oblečení, kosmetiky, jídla (?)… Prý to uvedlo 66 % lidí, jenže nevím, z kolika a v jaké zemi. A samozřejmě nakolik vážně to myslí. Třeba statistika o tom, že dvě třetiny zákazníků chtějí odpovědnější výrobky, ale zároveň aby měly kvalitu, na kterou jsou zvyklí. A taky aby nestály více a zákazníci nepřicházely o nějaké to pohodlí. Podobně ve větší části nejsou ochotni bojkotovat zboží, které nesplňuje jejich vlastní požadavky odpovědnosti.

Já o tom uvažuju už dýl. Chci spotřebovávat méně. V některých oblastech se mi to rozhodně nedaří – čaje, klubíčka, látky a podobný tvůrčí materiál, protože tam narážím na celou otázku tvorby a umění. Když to vezmu do extrému, je třeba takové kreslení jen zbytečnou spotřebou papíru. Ale v tomhle případě to souviselo spíše s tím, že už si zákazníci nepřejí mít každý rok nový mobil nebo pračku, chtějí, aby jim to taky něco vydrželo. A tohle mezi lidma docela vnímám. Taky bych si raději pořídila vybavení domácnosti, které bude krásné a vydrží mi třeba celý život – myslím židle, stůl a postel, ne mixér a troubu. :-)

Potom se nám představil Tomáš Voříšek s příspěvkem Zelené nakupování je správná volba. Z velké části se věnoval štítkování spotřebičů. Docela by mě zajímalo, jestli doma máme A+ jak říkal, nebo něco mnohem horšího. Lidé, kteří se v nějaké oblasti vyznají a pohybují se v ní už dlouho, totiž někdy trpí značně špatným úsudkem. Třeba my ze společenské odpovědnosti si myslíme, že třídit odpad je něco tak samozřejmého, že už je o tom skoro škoda mluvit. Aspoň ve firmách. No, podívejte se u vás doma, ve městě, po školách i firmách v okolí. Ještě to rozhodně taková samozřejmost není. Zrovna tak si nejsem jistá, že si každý kupuje spotřebiče minimálně s hodnotou A+ a nesáhnou po nějakém B nebo C, které je levnější, aspoň dokud nezačnete započítávat i výdaje za elektřinu, kterou spotřebuje. Překvapí mě sdělením, že Evropa je importérem energie. Že jí dovážíme celých 50 %!

4 komentáře:

Happy řekl(a)...

Na téma dobrovolné skromnosti jsem četl zajímavou knihu Hany Librové Pestří a zelení.
Líbí se mi její pojetí "ekologického luxusu" aneb co by za to leckterý z Pražanů dal, kdyby si namísto na zacpanou magistrálu u Muzea mohl ráno vyjít na procházku do lesa, za chalupou si natrhat borůvky a k obědu si upéct koláč. Ostatně svoboda volby je podle mě jeden z nejhodnotnějších luxusů, jaké si člověk může přát.
Také jsem byl na setkání s názvem Život v jednoduchosti, jednoduchost v životě(„simple living“). Hodně jsme se bavili o tom jaké dárky dávat, aby udělali radost a nezatěžovali životní prostředí. Někdo třeba pozve rodiče na oběd místo, aby jim daroval něco, co jim bude třeba překážet někde ve skříni. A já jsem třeba renovoval jako dárek koloběžku, která už byla vyřazená do ekodvora.

Angelika řekl(a)...

To byla jistě zajímavá přednáška! Taky bych to ráda slyšela. A skvělý nápad s koloběžkou i obědem. Z toho důvodu dáváme v poslední době spotřební dárky jako jídlo a kosmetiku, kterou si ti druzí výslovně přáli.

Happy řekl(a)...

Byla to spíše taková debata na téma dobrovolné skromnosti. Dobré bylo, že zde bylo dost podobně uvažujících lidí. Přidávám témata o kterých se mluvilo:

· Co to znamená, žít „v jednoduchosti“? Kde se v životě bere jednoduchost?

Přijde sama od sebe, nebo se o ni musíme snažit? K čemu je dobrá, a na co už nestačí? A kde jsou její hranice?

· Co všechno skutečně potřebujeme pro spokojený život? Kdo určuje, co všechno „musíme mít“, „musíme umět“ a „musíme dělat“? Jakou roli hrají média, reklama, názory lidí okolo nás?

· Co třeba auto? Je opravdu podmínkou spokojeného života? Co nám vlastnictví auta dává a co si na oplátku od nás bere? A co takhle domácí pekárna? Smartphone? Čtvery lodičky? Knihovna přes celou stěnu?

· Když zjistíme, že něco nepotřebujeme, umíme se toho zbavit? Jak to udělat,
aby se z našeho bytu nestalo skladiště? Jak se vyrovnat se syndromem zvaným „jednou
by se to mohlo hodit…“?

· Jak plný diář je už dost plný? Kolik pracovních aktivit, kroužků našich a kroužků našich dětí je málo, a kolik už je moc? Jak si udělat čas na to důležité? A co je vlastně to „důležité“?

Angelika řekl(a)...

Jednoduchosti se věnuje třeba Leo Babauta v knize Zen a hotovo, kde zajímavě reaguje na Allenovo Mít vše hotovo. Nebo také Osho - zenbuddhistický mnich. Řekla bych, že v dnešní době začíná být jednoduchost trendem, protože jsme zahlceni výběrem ve všem a už toho máme někdy pokrk. Muset srovnávat třicet parametrů, než si vyberu "to správné" auto, máslo, zubní pastu... Ráda bych se tématu jednoduchosti věnovala v jednom z příštích seriálů - o úklidu. Jo a taky je o jednoduchosti dost napsáno v knize Walden aneb Život v lesích od Thoreaua. Možná by se ti mohl líbit film Útěk do divočiny.