úterý 15. března 2016

Perly a růže, Vodnická čertovina

Perly a růže (***) je název krátké pohádky z roku 1985 na námět Vojtěcha Martínka vypracovala scénář Zdena Brunclíková. Dramaturgie je od Štěpánky Haničincové. V pohádce máme klasicky zlou macechu (Růžena Merunková) s její zlou a hamižnou dcerou Hedu (Veronika Freimanová), která nutí pravou dceru krále Viktora (Jan Přeučil) plakat, protože pláče perly. Jenže když je princezna Kateřina (Michaela Kuklová) šťastná, umí vytvořit z ničeho růži. Co si vybere princ (Petr Svoboda) ze sousedního království?

V pohádce dále můžete vidět Naďu Konvalinkovou coby služku Bětku, ještě relativně štíhlou, Rudolfa Hrušínského mladšího coby kuchyňského pomocníka Kubu, Bohuslava Kalvu, Ivana Trojana a další. Na ČSFD má pohádka 67 %.

Oblíbená věta princezny Katušky: „Tahle růže není na prodej, nedá se koupit, musí se darovat.“

Vodnická čertovina (***) je hodinová pohádka, která na ČSFD získala 60 %. Režírovala ji Vlasta Janečková. Jedním z hlavních hrdinů je porybný Čeřínek, kterému se pořád nedaří přichytit pytlačícího ševce Kopýtka a krejčího Nitku na rybách. A když si tak jednou stěžuje, vyleze vodník a že by mu mohl pomoci. Nechá se chytit jako velikánský kapr a hamižným darebům spolu s jejich manželkami pěkně zatopí. Zloděje hrají Miroslav Vladyka a Václav Vydra, jejich manželky ztvárnily Dagmar Veškrnová Havlová a Taťjana Medvecká.

„To je pravda, se šišlavým kaprem, teda vodníkem, díru do světa neuděláme.“

„A teď třeba buč.“
„Búúúúúúúú.“
„Ale jdi, ty popleto, řekni slovo buč.“

Souhlasim s Jezinkou.Jezinkou, že to byla legrace a šišlaná logopedická říkanka byla skvělá: „Žalovala žluva z věže, že žížala žere vleže. Se žrádlem jsou potíže, žbleptla želva ze spíže.“

„Zalovala zleva zelva zluva z veze, ze zízala zeje v leze. Se zládlem sou potíze zbleptla zelva ze spíze.“

Žádné komentáře: