čtvrtek 3. března 2016

Kam v Praze na klubíčka?

Pokud pozorně sledujete moje blogy, pravděpodobně jste si všimli, že jsem svého času vyučovala v Praze v Bílé labuti pletení. Napadlo mě, že bych udělala malý seznámek mnou vyzkoušených či dokonce ověřených prodejen přízí v Praze. A tím povýšila článek Kam v Praze na...? na jinou úroveň.

Paní Bc. Zuzana Andělová bydlí na Ortenově náměstí 24 v Holešovicích, a když se s ní domluvíte, klubíčka si můžete vyzvednout u ní, nebo si je nechat poslat na svou adresu. Najdete ji na Fleru, nebo můžete navštívit její e-shop a podívat se i na její blog.  http://www.zuzinick.cz/ Paní je milá a ochotná, trochu svérázná, ale v pletení se vyzná a umí poradit. Nabízí spíše dražší příze, od různých výrobců: Schoppel-Wolle, Tutto - Opal, Schachenmayr - Regia, i vlastnoručně batikované. Panečku, to jsou barvy! (leden 2016)

V obchodním domě Kotva (Filosofská 3/1166) ve 3. patře najdete prodejnu Fili s. r. o. Prodávají zde příze Austermann a Schoeller-Stahl a je to tam velké a tak nějak neosobní. Mně se tam nelíbilo, i když měli velký výběr. Stránky přízí najdete zde. (únor 2016)

MarLen najdete na Karolíny Světlé 12, 110 00 Praha 1, nebo v Brně na Palackého třídě 44, tam tedy nejsou moc příjemní, ale mají zajímavé a vlastní zboží. Ani drahé ani levné. Něco už mám doma, ale ještě jsem z toho nepletla. Zaujala mě například jejich lněná příze. Nebo viskózová, to by byly šátečky. Na jejich přízích se mi líbí, že jsou neotřelé, mají zajímavé a zvláštní barevné kombinace. Uf uf, tak návštěva byla velikým zklamáním! Obchůdek je překrásně barevný a naplněn nádhernými látkami až po okraj, ale přízí je v něm relativně málo, nacházejí se za pultem prodavaček, které jsou sice vstřícné a ochotné, ale než abyste je žádali, aby vám podávali klubíčka, která jsou více než 2 metry vysoko (!!!), abyste si je mohli jenom osahat, to raději půjdete jinam. Také nic pro klaustrofobiky a tahle čtvrť se nezdá zrovna bezpečnou. Zlaté Brno, ach jo. (únor 2016)

Pingouin má hned několik obchodů v Praze. Můžete se podívat i na blog Pletení v kavárně. Pingouin seženete například na adresách:

  • GALANTERIE a látky KALCů s.r.o., Žitná 30, Praha 2,
  • Ve Švadlence, Starostrašnická 60, Praha 10,
  • V Galantérii, Kubánské náměstí 19, Praha 10,
  • textilní galanterie BINAR, s. r. o., Kučerova 16/767,
  • textilní Galanterie, Roman Jirec, Vrchlického 43, Praha 5 -Košíře,
  • Švadlenka " U  Kočky", vše pro šití, pletení a vyšívání, Sokolovská 240, Praha 9,
  • Galanterie a textil, Květuše Blažková, Papírníkova 610/ 21, Praha 4 - Kamýk,
  • V textilní galantérii KAROLÍNA, Tržiště 6, Praha 1,
  • Spálená 35, Praha 1,
  • a v Brně na Kobližné 21. :-) (info k únoru 2016, zatím nevyzkoušeno)
Propleta se nachází Říčanech u Prahy. Nabízí příze ICE YARNS, SCHACHENMAYR, RED HEART, GRÜNDL, STENLI, ALIZE, nebo NAKO.

Ráj vlny Ing. Šárky Prajerové najdete v Libčice nad Vltavou, ulice Zahradní 373. Ale to je kousek za Prahou. V nabídce má zahraniční i české příze. Hodně toho má například od firmy ICE. 

Štryk&Chic najdete na Milady Horákové 80, Praha 7. O obchodu jsem se kupodivu dozvěděla od přítele, který kolem něj chodí do práce. Dá se tam dojet přímo z hlavního nádraží 26, vystoupíte na Korunovační a popojdete pár metrů po pravém chodníku ve směru jízdy. Obchůdek je hezký, prostorný, přízí je zde na výběr relativně malé množství, zato jsou docela drahé. Jedná se především o italská klubíčka od firmy MAFIL. Paní majitelka Eva Bovoli je svérázná a zajímavá. Ochotně poradí i vysvětlí, pořádá také kurzy... na druhou stranu nemusí být každému sympatická. Její umělecké cítění, způsob prezentace a vlastní názor někdy hraničí s povýšeností. Každopádně tím hezky dotváří pocit, že jste navštívili umělce v jeho ateliéru. P. S.: Některé příze má vlastnoručně barvené a možná i předené. Výhodou je, že nemá žádné „uměliny“. A při druhé návštěvě byla paní velice sdílná a příjemná. (březen 2016)

V Bílé labuti najdete Vlnikukde jsem před rokem působila a dělala kurzy pletení. Příze jsou levné, krásně barevné a v prodejně mají bambusové jehlice všech možných velikostí. Už jsem ale slyšela výtky na kvalitu vlny i jehlic. Sama s tím zatím žádné zkušenosti nemám, neboť ačkoliv z ní pletu, ještě jsem věci neprala nijak víckrát. Mohu snad jen říci, že hedvábí (Fatima nebo Indira) barví. Hodně přízí je bohužel akrylových (= umělotina), ale tak je tomu skoro všude. Nicméně když zákazníkům chyběl v nabídce bambus, byl bleskurychle doplněn a dnes je v příjemných barvách. Jenom je lepší turecká klubíčka raději převinout, než se vám zamuchlají. A zvládnou to dokonale i v těsné kabelce. P. S.: V prodejně najdete stejné ceny jako na e-shopu. A prodavačky jsou milé a zkušené, rády poradí. (leden 2016)

Podívat se můžete na článek: Kam pro vlnu na pletení? Obchody a eshopy, kde mají ty nejlepší materiály. AKTUALIZOVÁNO O ČTENÁŘSKÉ TIPY od Jany Kománkové.

Žádné komentáře: