pondělí 14. března 2016

Technika, metoda a metodika

Jsou termíny, ve kterých nemám jasno, ani po zvládnutí vysoké školy. Patří k nim zejména metoda a metodika. Vím, že je mezi nimi rozdíl a že se často pletou, ale vysvětlit bych vám je nedokázala. Začnu tedy od nejobecnějšího:

Metodologie je vědní disciplína zabývající se metodami. Předmětem jejího zkoumání je filozofie vědy, tj. studium metod a vědeckých postupů. Ukazuje, jak jednotlivé metody používat při vědeckém bádání. Metodologie určuje, jak se výzkumné metody používají ve vědeckém bádání. Prvním krokem při volbě metod je stanovení předmětu zkoumání a výzkumného cíle, krokem následujícím je vymezení vědeckého postupu.

Metodika je souhrn postupů, pravidel, doporučení, nástrojů atp. k řešení nějakého problému. „Metodika definuje konkrétní postup řešení určitého problému (již opakovaně řešeného), vymezuje přesně jednotlivé kroky postupu nebo konkrétní metody. Metodika je určitý návod, jak dosáhnout výzkumného cíle, může být schematicky znázorněna vývojovým diagramem či podobným formalizovaným zápisem.“ Zjednodušeně řečeno je metodika pracovní postup.
(Vědecká) metoda systematický, promyšlený a objektivní postup sloužící k získání poznatků a dosažení cíle. Metoda představuje způsob, jak se od určitého výchozího stavu dospěje konkrétní uspořádanou (cílevědomou) činností k nalezení či objasnění vědeckých poznatků a zákonitostí. Základní typy vědeckých metod jsou: 
  • explanační:
    • empirické metody: pozorování, měření, experiment. Empirické metody jsou založené na zkušenostních principech, které jsou výsledkem již používaných a vyzkoušených postupů bádání buď prostřednictvím samotného badatele, nebo na základě využití přístrojů. Při jejich použití je třeba mít na paměti okolnosti a podmínky, za kterých byly výsledky pomocí přístrojů získány (včetně zvyšujících se kvalitativních parametrů přístrojů).
    • teoretické metody: analýza, syntéza, indukce, dedukce, generalizace, abstrakce, komparace, analogie
  • interpretační:
    • narativní,
    • hermeneutické.
Technikou je konkrétní získávání znalostí, např. dotazník, anketa, pozorování...

Zdroje:
knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=108056
http://weblog.blackwolf.cz/uvahy/metodika-neni-metodologie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Metodologie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Metodika
http://www.nasprtej.cz/gymnazium-j-k-tyla/metody-techniky-socialniho-vyzkumu

Žádné komentáře: