neděle 16. července 2017

Článkové zpoždění aneb Zase poprvé v knihovně

Okna v Ústřední knihovně v Praze
Kdo mě znáte osobně, jste nejspíš dobře informováni, že jsem se před týdnem (9. července) vrátila z Transylvánie. Slibovala jsem, jak budu psát a kde nic tu nic. Musím se přiznat, že vysvětlení mám dvojí. Zaprvé se mi podařilo chytit nějakého bacila (díky Martine!), se kterým už týden ne moc úspěšně bojuju, zadruhé jsem poprvé vyrazila do pražské městské knihovny. Kromě toho, že to byla trochu zvláštní zkušenost – copak se ty knihovny nikdy nenaučí chovat uživatelsky přívětivěji? Zaregistrovat se online a pak si dojít vyzvednout kartičku je snadné. Její vydání sice trvá trochu dýl, než bych čekala, ale budiž. Jenže tím to končí. Nikdo vám neřekne, kam máte jít pro poezii, CD, beletrii, jak se knihy objednávají, rezervují… jak vypadá budovat. Prostě nic. Tady máš vodu a plav. Ještě si nejsem jistá, jestli jsem z toho rozčarovaná, nebo jsem to vzala jako dobrodružství k objevování, každopádně to považuji za značný nedostatek. Já být na jejich místě, hodila bych na web jednoduché třeba třístránkové PDF s mapou, co najdu v ústřední knihovně, ve které místnosti (ať mi tam lidi přiblble neblouděj) a jak funguje objednávání ze skladu.

Sloupec z knihy (samé zajímavé tituly)
Po chvilce doptávání a vysvětlování na informacích, co chci za knihy – paní mě dokonce přesvědčovala, že Drákulu nemají. Jsem na sebe pyšná, že jsem trvala na svém, že mají a to od Brama Stokera a rovnou k dispozici (jenom jsem nebyla schopná zjistit kde, i když jsem si opsala jakýsi identifikační kód AA71839). Naštěstí mi dotyčná natočily monitor, tak jsem ji mohla upozornit na stejnou chybu, kterou jsem prve udělala sama – Dracula se píše krátce a s C. Oddělení sci-fi a hororové literatury je ve vedlejší místnosti, pak už můžu hledat zase podle abecedy. Ach jo.

A to je druhý důvod, proč jsem ještě pořádně nezačala psát své vyprávěcí články – naprosto jsem propadla čtení Draculy. Za těch pár dní jsem už na stránce 112 (z 397) a nejraději bych četla pořád. I když to omezuji zejména večer, aby se mi nezdály strašidelné sny.

Ale už pro vás mám první článek s názvem Před dovolenou. Další články budu též vkládat ke dním, k nimž patří.
Pohled dovnitř

P. S.: Příště bych si mohla půjčit Před Draculou, Rozesmátou smrt, nebo Dracula, má láska. 

Žádné komentáře: