sobota 17. května 2025

Taky občas přecházíte na červenou?

Všichni víme, že přecházet by se mělo na přechodu pro chodce poté, co se pořádně rozhlédneme, a nebo na semaforech na zelenou. Občas ale spěcháme, rozhlédneme se a přejdeme i na červenou, když to vypadá, že nic nejede.

Teda já ne. Tvrdošíjně si stojím na kraji a čekám, až budu moct jít. Už několikrát se mi stalo, že to vypadalo, že nic nejede, ale pak se vyřítilo auto zpoza rohu, nebo jsem si ho mohla nevšimnout. Ta minutka dvě mě nezabije, to auto by mohlo. Ale věřili byste, že se to nestává moc často? Spoustu lidí vidím přecházet na červenou, když něco jede nebo nejede, na neoznačených místech, nebo špatně osvětlené chodce kolem silnice a taky občas lidi přebíhají koleje na zakázaných místech. Často se ale vůbec nic nestane. Asi jako když v autě nedáte přednost nebo se nerozhlédnete a ono zrovna nic nejelo. Nicméně i tak to asi nebudete aplikovat jako pravidlo, podle kterého se budete chovat běžně.

Stejně to mám i se stravou v těhotenství. Kolik lidí pije kávu, dá si hermoše... a tvrdí: „To bys nemohla jíst nic.“ „Tělo si řekne, co potřebuje.“ Ale pro dosud dítě můžou být všechny ty bakterie z plísňových sýrů a salámů konečnou. Nehledě na statistiku si říkám, jestli mi to za to riziko stojí. A zvlášť když to vím. Připadá mi to, jako když jedna známá solí psovi jídlo, aby to měl lepší. A přitom pro psy je sůl nezdravá a návykové a dávají ji do granulí jen špatní výrobci, protože tím chtějí pozvednout chuť (je to zvýrazňovač) a udělat hnusné granule pro psa návykovými.

Ale abych se jen nepředváděla, jak jsem vzorná, tak jsem se právě v jednom článku dočetla, že je potřeba dávat si pozor ne jen na sušené (a tedy tepelně neupravené) maso, ale taky na fermentované: fermentované salámy nebo například sójový tempeh, který má jinak mimořádně hodnotné nutriční složení. Jenže proces výroby, kterým tyto potraviny procházejí, tedy záměrné nakažení (byť ušlechtilou) plísní, nebo fermentace, tedy řízené kvašení, jsou příliš rizikové z hlediska potenciální intoxikace organismu. Pro křehký organismus dítěte je velmi náročné zpracovat plísně a kvasinky. Rovněž nikdy nelze zcela vyloučit, že se v potravině nevyskytne i nějaký druh plísně, který tam být nemá.“ [1] Ono to sice bylo jasné, protože salámy (a celkově uzeniny) jsou fuj, co se týče zdravé výživy, ale když nám tolik chutnají, snažíme se mít je minimálně a pak si je opravdu užít. Třeba k přestěhování se domů jsem koupila na oslavu uherák. A na oslavu toho, že jsem prošla cukrovkovým testem (článek zde) zase pár plátků lovečáku. Tímto se tedy s těmito svými pochoutkami loučím. Adieu za pár měsíců. Nebo let, jestli to nebudou smět i kojící.

Zdroj: [1] 10 věcí, kterými škodíte svému miminku v těhotenství. Dr. Max. 24. 3. 2021, cit. 26. 4. 2025, https://www.drmax.cz/clanky/10-veci-kterymi-skodite-svemu-miminku-v-tehotenstvi

Žádné komentáře: