čtvrtek 17. července 2025

Česnek v syrovátce

Na Lukášově svatbě v červnu jsme se nějak s jedněmi známými dali do řeči ohledně pěstování česneku. To tedy nevím, jak na to přišla řeč, ale zkrátka přišla. A najednou koukám, že ten málomluvný chlapík sype z rukávu recept na nakládání česneku do syrovátky. 

Jo, aha, už vím – mluvili jsme o chovu koz, zpracování kozího mléka na tvaroh a jogurty (viz článek Můj manžel mlékař) a on začal s tou syrovátkou. To mě hned zaujalo a poznamenala jsem si do smsky recept a pak ji pro jistotu poslala manželovi. Teď ho ještě musím od něj stáhnout zpět, protože se mi některé odeslané neukládají, když mám dost plný mobil. Nebo je občas ze zvyku mažu.

A pak mi ještě ukázal odkaz, ze kterého vychází: https://www.zkvaseno.cz/cesnek. Jenže k tomu mám dvě výhrady, zaprvé klidně radí naložit česnek do oleje, což se v domácích podmínkách nedoporučuje kvůli riziku botulismu (psala jsem o tom při minulém nakládání česneku do octa v článku Jsem dobře naložený (česnek)) a zadruhé jejich recept spočívá v tom, že se česnek naloží do slané syrovátky. Ale kolik je „slané“? Jak dlouho to nechat naložené? Kdy je ideální konzumace? Do kdy to vydrží? A při jaké teplotě to nechat zrát? Jak skladovat? Jak používat?

... Tak beru zpět, když čtete pořádně, nakonec to v textu najdete. Ale není to škoda? Recept by mohl být samostatně pěkně v rámečku, jako to dělá Florentýna, a když máte čas, můžete si přečíst tu „omáčku“ okolo.

Tak tedy — podrcený česnek přidávejte do nálevů na kvašení jakékoliv jiné zeleniny — pomůže ochránit nálev před osídlením nežádoucími kulturami, zesílí chuť a pokud nezoxiduje, přidá alicin coby léčivou látku.

Pokud chcete nakládat česnek samostatně, naložte celé, nepoškozené stroužky do slaného roztoku, s případným startérem nechte 5 – 6 dní kysat při pokojové teplotě a pak uchovávejte v chladu. Kvůli snadné oxidaci zabraňte tomu, aby ke stroužkům mohl vzduch. Kvaste tedy tak, aby všechny česneky byly dostatečně pod hladinou vody.[Ouhrabková, 2012]

Dále doporučuje:

  • nakládat celé, nepoškozené stroužky
  • nenechat ho kysat moc dlouho a skladovat v chladu
  • užívat zasyrova — tedy přidat do pomazánky nebo do už uvařeného jídla
  • Obzvláště lahodný ovšem je nálev od česneků. Nechutná po libovolné sirnaté sloučenině, není ani štiplavý — chuť se blbě popisuje. Ale tak to holt vyzkoušejte a poznáte to sami.

Ale pro jistotu přidávám i recept od Michala S.:

  • sklenice od majolky
  • syrovátka
  • sůl
  • vyloupané stroužky česneku
První experimentální česnek naložený v syrovátce

Po naložení a třech dnech v pokojové teplotě byl přesunut do ledničky, protože ve sklepě je příliš teplo na to, abych ho tam mohla nechat.

Z deníku 15. 7. 2025

Skladuji v ledničce, každý den protřepu, když si vzpomenu. Takže někdy několikrát, někdy vůbec. Občas pevněji utáhnu a zavřu vzhůru nohama.

Některé česneky zezelenaly a chutnají mírně kysele a naloženě. Jiné chutnají jako normální pálivý česnek. Takže po první zkušenosti bych řekla, že to není nic extra a nestojí to za tu námahu a snědenou sůl. Ale možná mi to jen dostatečně nekvasí, když to mám při tak nízké teplotě. A možná bych mohla použít kyselejší syrovátku. Pokaždé se totiž povede jinak, stejně jako tvaroh.

Zdroje:

deníkový záznam do smsky pro manžela
Ouhrabková, Zuzka: Česnek. Zkvaseno.cz, 11. prosince 2012, cit. 23. 6. 2025, https://www.zkvaseno.cz/cesnek

Žádné komentáře: