sobota 19. července 2025

Další den na mateřské ještě bez dítěte

Dneska to bylo se spánkem lepší. Vzbudila jsem se v 5:36 a měla radost, že jsem spala až do rána. Pak jsem na hodinkách uviděla, kolik je hodin, ale ještě jsem znovu usnula, takže paráda.

Dopoledne jsem opět uklízela nepořádek po včerejším večerním vaření (zavařování dvou meruňkových marmelád!). Pak mám nějaké časové okno – co jsem tak mohla dělat?

Aha, už vím, řekla jsem si, že je nezodpovědné trávit čas jenom doma, když mám málo vitaminu D, a tak jsem vyrazila na tři čtvrtě hodiny ven na sluníčko kolem desáté dopoledne. Vzala jsem si pletení trička Cascata a usadila se na lavičce. Ale musím říct, že v letních šatech to není moc pohodlné, a tak jsem to asi po dvaceti minutách vzdala a šla kozám nastříhat trochu maliníku a pár listů z meruňky. Měly radost.

Pak jsem z nového klubka nahodila šátek Growe od Stephena Westa, abych ho hned vzápětí vypárala, protože ačkoliv používá přízi síly fingering, nahozených 72 ok rozhodně nemělo požadovaných 40 centimetrů, ale asi tak patnáct nebo dvacet. Takže bych musela celý návod upravit a přepočítat. A dost možná by mi nevyšla příze, abych ho mohla hezky dokončit. Šátek Sternennetz, který měl být druhou volbou, nakonec taky vypadl, protože se plete v jiném směru, než jsem se domnívala a z příze, která postupně mění barvy by to nebylo ono. Pokud jste koukli na můj včerejší článek, tak už víte, že mi nezbylo než nahodit Heavy Metal od The Blue Brick s texturou. Hned jsem se musela naučit dvě nové věci a to PFB, což je stejné jako kfb ale obrace, tj. dvě oka upletená obrace do jediného a to tak, že se nejprve uplete přední smyčka obrace, oko se nechá na levé jehlici a pak se z téhož oka uplete obrace zadní smyčka a teprve pak se sundá (návod od Purl Soho zde). A druhá věc byla DYO (dropped yarn over), kterou mi musela vysvětlit až umělá inteligence, přitom je to směšně jednoduché, jak by řekl náš učitel ekonomie ze střední (Zadina, přezdívaný Záďa). V jedné řadě nahodíte (YO = yarn over) a v následující řadě jen prostě tohle nahozené oko sundáte z jehlice, nijak ho nepletete ani nesnímáte, jen ho necháte volně sklouznout, jako by vám uteklo.

Samozřejmě jsem u toho pociťovala příjemné vzrušení a touhu plést právě tento projekt. Tak jak to mám vždycky, když nahodím něco nového! Však o něm zase budu psát na Angeliky tvorbě, až se k tomu dostanu. ;-)

Oběd byl dneska hodně pohodový: uvařit brambory a na pánvi opéct lančmít (luncheon meat), který nám koupila tchyně. Přiznám se, že jsem se do pečení pouštěla s obavou. Já totiž lančmít nemám ráda, dokonce bych si troufla říct, že jak jím všechno (i hodně aromatická a mastná jehněčí žebra), tak lančmít jsem v dětství nejedla a radši jsem si na dovolené dala suché brambory s cibulkou a zeleninový salát. Nedaří se mi manželovi vysvětlit/připodobnit, čím tak odporně páchl, ale mělo to hnusnou vůni i chuť. A teď, když si googlím, jak se to správně píše po anglicku, narazím na tohle: 

  • Vzpomínáte na lančmít? Jeho specifickou chuť někteří nemohli vystát a jiní jej naopak milovali. V minulosti byl oblíbeným parťákem na dovolených na chatách či chalupách, ale i rychlou večeří na doma. Stačilo jej jen opéct na pánvi a přidat brambory a trochu zeleniny. [1] 
  • Luncheon meat je mleté kořeněné maso v konzervě, připomínající tužší paštiku nebo prejt s velmi specifickým pachem. Původně byl vyráběn pro anglickou armádu. Luncheon meat se vyrábí nejčastěji z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa.“ [2] 

Takže jsem to neměla jen já? Fakt to vadilo i jiným lidem? To se hned cítím líp! Škoda, že nepíšou, co za konkrétní koření v tom bylo. Každopádně tenhle lančmít byl jako krásně nudná šunka bez smradu a divné chuti (prý to mohla být některá éčka nebo konzervanty používané v devadesátých letech).

Peču lančmít, co vypadá jako obláčky

Jako bonus jsme si k němu dali můj domácí česnek naložený v syrovátce a citronovou majonézu, kterou jsem dělala k hamburgerům předevčírem podle návodu v Apetitu. Náramně se k tomu hodila a byla by skvělá i k řízkům.

Odpoledne jsme si půl hodinky četli historickou knihu o Sisi. A já pak šla sbírat maliny a manžel brousit dveře. Možná udělám další marmošku... tentokrát jen malinovou!

Potom mi asi kolem třetí zavolal kamarád, kterému jsem se už tak týden chtěla ozvat, ale pořád jsem to odkládala, protože nemám ráda telefonování. Bylo to prima a jsem ráda, že to udělal. Kdo ví, kdy bych se k tomu zase dostala! Už mám ve schránce zase tři dny nezodpovězené maily.

Za chvíli pojedeme k tchyni grilovat a já ještě ani nedala sklenice do myčky. Aspoň že lux jsme vyčistili. Požádala jsem manžela o pomoc s vyndáním kartáčů, které se mi nedařilo dostat ven.

Zdroje:

[1] Malénková, Hana: Domácí lančmít podle Milady je lepší než ten z konzervy. Stačí jen bůček a správné koření, příprava je pak snadná, Top recepty.cz, 23. 10. 2024, cit. 19. 7. 2025, https://www.toprecepty.cz/clanky/7601-domaci-lancmit-podle-milady-je-lepsi-nez-ten-z-konzervy-staci-jen-bucek-a-spravne-koreni-priprava-je-pak-snadna/

[2]  Luncheon meat, Wikipedie, 2. 7. 2025, cit. 19. 7. 2025, https://cs.wikipedia.org/wiki/Luncheon_meat

Žádné komentáře: