úterý 26. června 2012

Život bez hodinek

Říká se, že život bez hodinek je šťastnější. Pravdou je, že když jsem to kdysi zkoušela, bylo tomu tak. Když jsem se mohla chovat podle toho, jak se mi chtělo a nemusela se neustále řídit tím malým diktátorem na svém zápěstí. Také jsem musela všude chodit s předstihem, a tak se nestávalo, že bych něco honila na poslední chvíli. Případně jsem nevěděla, jestli jdu o jednu nebo o sedmi minut později. (Popravdě řečeno, taková informace vám je stejně k ničemu a jen jste z ní víc a víc nervózní.)

Nicméně teď už jsem bez hodinek značnou dobu, neboť se odebraly do věčných lovišť, a více méně mi pořád chybí. Nejvíc je postrádám na místech, kde bych ráda věděla, kolik asi tak může být, například abych už šla spát, i když se právě dobře bavím. To pak totiž vůbec nejsem schopná odhadnout, jak dlouho někde jsem.

Na většině veřejných míst (nádraží, náměstí, městské dopravě, čekárně u lékaře…) a jinde, kde je člověk potřebuje, (práce, u počítače…) se obvykle hodiny nachází, takže není třeba tahat se s vlastními. Abych řekla pravdu, ty svoje postrádám především kvůli estetickým důvodům. Měla jsem moc hezké netradiční hodinky a bez nich mi ruka připadá poněkud prázdná a s náramky na obou to také není ono.

I když jsem si všimla, že hodinky nosí čím dál méně lidí, jsem na ně pořád zvyklá a chtěla bych si je opět pořídit. Chci vědět, jestli mám čas. Schválně to píši takto, neboť jsem si vzpomněla, jak se kdysi jeden můj spolužák ptal jiného: „Máš čas?“ a mínil tím: povíš mi, kolik je hodin? A druhý obezřetně odpověděl: „Podle toho na co.“

Žádné komentáře: