pátek 25. ledna 2013

Jak zkvalitnit vztah?

Výborně Hofstadtere, nic ženy nerozpálí víc, než analogie s vývojem softwaru.

Mám chvilku času, než půjdu s přáteli ven. Už jsem si udělala pracovní povinnosti, a tak jsem si pustila další díl Big Bang Theory. Tentokrát s5e14 (překlad: série 5 díl 14). A zaujal mě Leonardův nápad s beta testováním. Je to trochu příliš vědecké, ale vlastně báječná myšlenka. Spočívá v tom, že si napíšete – určitá výhoda pro ty nesmělé – co vám na partnerovi vadí a pak mu seznam předáte. Samozřejmě je také možné si ty věci rovnou říci, ale musíte mít chladnou hlavu. S tím problém nemám. Obvykle se neovládnu a „vyletím“ tak jednou za pět let nebo i méně.

Já mám opačný problém – moje stížnosti jsou často brány na lehkou váhu, protože nejsem typ vzteklouna, křiklouna nebo brblouna. I když se doopravdy hodně zlobím, mluvím relativně normálním a celkem klidným hlasem.

Každopádně ovšem pomáhá, když druhé straně řeknete, co se vám nelíbí, co by měla změnit a podobně. Ovšem nemělo by to dopadnout jako v tomto díle, že jeden dostane obrovský málem nekončící seznam všech svých i sebemenších hříchů. S něčím byste se také měli smířit. Nemůžete si druhého člověka předělat k obrazu svému. Hodí se také zajímat o asertivitu, která ve své podstatě radí to samé. – Druhého nikdy k ničemu nenutit, a pokud se vám něco nelíbí, dát to najevo. Alespoň my ženy máme totiž často sklony být uražené, když jsme udělaly dobrou večeři a nikdo ji nepochválil, když s námi nikdo neslaví náš úžasný úspěch, když s námi nejde partner do kina… Možná je klíč úspěchu v tom říct, co chceme. Třeba toho druhého vůbec nenapadlo, že potřebujeme slyšet ocenění našich kulinářských dovedností. Stačí přece, že se každý den těší domu na večeři a stěžuje si na ty blafy ve všech okolních restaurací. To nemusí být vybíravost, to je známka toho, že vám se nikdo nevyrovná. Ale jak vy to máte vědět?

K zásadám asertivity patří upřímnost a otevřenost. Na rovinu řekněte, jak se cítíte. Někdo z takového vyjádření může být zmatený, nebo se mu to nemusí líbit. Dnes nejsme zrovna dvakrát zvyklí mluvit o svých emocích, ale to neznamená, že z velké části neovlivňují naše jednání. Je rozdíl, jestli řeknete: „Jsem smutná, že tak málo nechodíme do muzeí nebo na výstavy, protože bych se chtěla kulturně dál rozvíjet a mít přehled.“ Pozn. Do věty se nehodí slovo „vůbec“ nebo „nikdy“, neboť působí konfliktně a partner se spíš na řešení může zaměřit na hledání jediného konkrétního případu, kdy s vámi někde byl. Navíc to vypadá jako osočování, ale o to vám vůbec nejde.

A nebo když řeknete: „To je hrozný, jak dlouho už jsi se mnou nebyl v žádném muzeu nebo na výstavě?“ Opět jde spíše o výtku, naléhání či přímo citové vydírání. Pokud se chováte asertivně, znamená to, že dáváte najevo, jak se cítíte, co se vám líbí nebo nelíbí, ale konečné rozhodnutí necháváte na druhých. Jestli s vámi do muzea chodit nechce, tak nemusí, ale měl by vědět, že je vám to líto. Mimochodem citové vydírání vypadá jinak, tohle je pouze sdělení faktu.

1 komentář:

Happy řekl(a)...

Mě se na sdělování přání a pocitů líbí, že udržuje přehled a kontakt s ostatními. Zjistil jsem, že je také důležité přání říkat ve vhodnou dobu. Prostě když je příjemce sdělení v pohodě a povídat si chce.
Bohužel existuji i lidé, kteří neuznávají jiné než vlastní pocity a přání. Ti se postupně vzdalují od ostatních. Dokonce reagují na přání druhých tak prudce, že jim po čase nikdo ani nic říkat nechce. A to je definitivní konec jejich zpětné vazby. A začátek jejich sebestředné arogance a lidské samoty.