pátek 5. dubna 2013

Kopřivová detoxikace

V kalendáři Krásné paní jsem si přečetla, že je vhodné udělat si týdenní jarní očistnou kúru s kopřivou. Každý den až do novoluní 10. dubna se snažím vypít litr kopřivového čaje. Docela mi chutná a ani ho nemusím sladit. V duchu přemýšlím, co mi na něm kdysi tolik vadilo, když mi ho mamka dávala proti kašli. Tehdy pro mě byl problém vypít i jen jediný hrneček. Že bychom měli špatné kopřivy? Nebo jich tam bylo moc? Možná jsem si jen zvykla.

Protože venku ještě nerostou – ty mladé jsou nejlepší, určitě na ně pak zajdu – musela jsem si jeden pytlík koupit. No, na to, že je to kopřiva, stojí docela dost, ale aspoň je to bio, takže by neměla být posbíraná u polí s chemickým posypem. Trochu se mi nelíbí, že na obalu doporučují pít 1–2 šálky denně a nepřekračovat doporučené denní dávkování. Snad to krátkodobě nevadí, když v tom kalendáři radí litr denně. Kromě toho by čaj z kopřivy měl být dobrý i proti akné.

O víkendu jsem si z knih Jarmily Mandžukové Co pít, když… a Co dělat, když… začala vypisovat poznámky k detoxikaci a na játra. V dubnu jsou totiž právě játra nejvíce ohrožena. Myslím, že to vychází z tradiční čínské medicíny, ale to je celkem jedno. Víceméně nezáleží na tom, kdy uděláte něco pro své zdraví, hlavně že vůbec něco děláte!

Takže na detoxikaci se hodí čaj z kopřivy, nebo ze směsi bylinek s trnkou, kterou jsem si vytvořila… stojí to docela dost nakoupit pár pytlíků bylinek, ale ten dobrý pocit za to stojí. Pokud chcete hubnout, máte pít hrneček čaje z borůvkového listí před snídaní a druhý před spaním. To bych taky mohla vyzkoušet, ale nechci to s těmi čaji překombinovat. Každopádně mi tenhle nápoj z borůvkového listí docela chutná. Oproti mnoha bylinkám, které připomínají usušenou trávu, je tento takový mírnější a možná maličko kyselejší.

A pokud byste chtěli udělat něco pro svá játra, zmíněná autorka doporučuje čaj z pampelišek, měsíčku, lapačo (vlažné a na lačný žaludek), kombuchu, Ašvagandhu, Brahmi nebo Kalameghu. A taky rozemletá semínka ostropestřce mariánského – třikrát denně lžičku. A samozřejmě omezit tučná jídla, alkohol a kávu. K jídlu se hodí všechno, co je hořké, namátkou například čekanka.

4 komentáře:

Veber řekl(a)...

Hmm, tak nevím, zda je dobré překračovat doporučenou denní dávku uvedenou na obalu. Kopřivový čaj mi nevadí, naopak mi velmi chutná. V poslední době hodně piji čaj mátový. Mátu mám sušenou od kamaráda. Zvláštní je, že se mnou "nic nedělá", zatímco moje mamka po vypití běhala celou noc na WC - asi ji to tedy pročišťovalo ledviny. Zařekla se, že už to pít nebude:-D

Angelika řekl(a)...

Možná by pomohlo nepít na večer, anebo je to tím, že máme každý jiné potřeby a jinou stavbu těla. To, co my snášíme dobře, může někomu jinému působit obtíže.

Angelika řekl(a)...

Týden s kopřivou se mi nakonec vydařil, jen jeden den mi to nevyšlo, ale to snad až ke konci. Žádnou změnu na sobě nepozoruji, ale možná bych příště raději užívala menší množství. Jen tak pro sichr.

Anonymní řekl(a)...

čerstvý čaj z hodně kopřiv muže zpusobit ledvinovou koliku