pondělí 4. listopadu 2013

Plán léčby depresí

Nedávno jsem vás vybízela, ať se zamyslíte nad vlastním plánem léčby depresí. Původně jsem to nechtěla nazvat přímo takto, ale pak jsem si vzpomněla na Trénink kreativity a řekla si, že není třeba znovu vymýšlet něco, co už přede mnou někdo navrhl. Je to cvičení 44 a dostanete se k němu ve 22. týdnu, když budete postupovat podle jeho knihy. Ale myslím, že s ním klidně můžete začít. Ať už si myslíte, že jste tvořiví nebo ne, určitě někdy podléháte smutkům, otrávenosti a pocitům, že nic nemá smysl. Možná už sami máte spoustu zkušeností a naprosto přesně víte, jak se jich zbavit. Určitě však existuje spousta lidí, stejně jako já, která si se sklíčeností neví rady. A právě pro ně je plán léčby depresí potřeba. Má to však jeden háček – aby byl doopravdy účinný, nestačí si jej jen přečíst, vytisknout a někam vyvěsit. Musíte se podílet na jeho tvorbě. Nechci používat slůvko „musíte“, protože nemusíte. Můžete si dál trpět smutky a depresemi a říkat si, že tak to přece má být.

Takže to zkusím jinak – můžete se sami zamyslet nad tím, co vás těchto nechtěných pocitů zbaví. A nestačí jen pět minut dumání a říct si: „Asi nic.“ Zkuste se nad tím doopravdy zamyslet. Hledejte odpovědi na otázku: Jak se cítit lépe?

Příště (odkaz) vám prozradím, co jsem si pro sebe vymyslela já. Co mi většinou pomáhá. A ještě jeden trik, jak by se dalo odhalit, co vám zlepší náladu. A zároveň je to jeden z tipů pro štěstí. Každý den si napište tři věci, které se vám líbily nebo vás potěšily. Může to být břečťanem krásně obrostlý dům, kolem něhož jste šli cestou do práce. Čerstvé křupavé housky, které jste si koupili k snídani. Nebo třeba představa pohodového večera stráveného u televize. Ale skutečně by to měly být věci, které se vám líbí. Při jejichž představě se usmívat. Snad ještě lépe funguje, když se každý den na chvilku zamyslíte nad tím, co vám udělalo radost a poznamenáte si to. Můžete napsat jednu věc, nebo žádnou. Jak je libo. Seznam věcí, které vám udělaly radost bude pravděpodobně možno s drobnými úpravami využít ve chvílích, kdy se nebudete cítit zrovna nejlépe.

Žádné komentáře: