čtvrtek 31. října 2013

Postavte se zimní depresi

Kromě včera uvedeného nedostatek slunce způsobuje sezónní afektivní poruchu neboli zimní depresi. Ta je typická především pro severské státy, ale podle České televize ji pociťují přibližně i 2% lidí žijících v Čechách. Snad každý už si všiml, že při slunečném počasí má více energie, a když celý týden prší nebo je zamračeno, má energie méně. „O něco víc k melancholii z nedostatku světla tíhnou lidé narození na podzim a v zimě," říká klinický psycholog Jiří Tyl.

A teď co s tím? Určitě pomůže strávit víc času venku na opravdovém slunci – udělejte si procházku, vyvenčete psa, děti i sebe.

Důležité je správné dýchání: „Zkuste ráno a večer dýchat tak, že maximálně naplníte plíce, na vteřinu zadržíte dech, aby si plíce vzaly co nejvíce energie. Výdech by měl trvat déle než nádech. Stačí pět opakování, ale když vydržíte déle, tím lépe. Nebo si dopřejte oxygenoterapii, půlhodina vyjde na asi 200 korun.“

Pravidelně meditujte. Nejdůležitější je protáhnout se a relaxovat. Uklidňující je i pravidelnost, takže si můžete vybrat nějaký rituál a pravidelně jej vykonávat – udělat si čaj a v klídku si ho vypít. Podívat se večer s dětmi (nebo sami) na večerníček, dát si kafe a nic jiného u toho nedělat.

Můžete zkusit tzv. light therapy, která spočívá v tom, že si pořídíte speciální lampičku vyzařující lehké bílé světlo, jenž by mělo být podobné přirozenému slunečnímu. Také se jí říká fototerapie a ta slouží přímo pro léčbu depresí. Odborníci ji doporučují provádět alespoň zezačátku u psychiatra nebo psychologa. S tímto nemám zkušenosti, takže nemohu poradit. Já používám svíčky, které se sice tomu dennímu světlu ani trochu nepodobají, zato dodávají místnosti určitou tajuplnost a jejich světlo vyvolává dojem tepla a zklidnění.

Vyzkoušejte aromaterapii – vyberte si vůni, která se vám líbí a nakapejte ji do aromalampy. Můžete použít aromatický olejíček, nebo po bytě rozprášit vlastní milovanou voňavku, která vám vždy zvedne náladu.

Vyberte si tu správnou barvu. O působení barev na člověka už toho bylo napsáno mnoho (možná jednou bude i tady), každopádně je jasné, že barvy podzimního listí – oranžová, narudlá a žlutá – nebo zářivě zelená vám dodají energii a elán. Můžete využít i růžovou nebo jakoukoliv jinou barvu, pokud dokážete sami poznat, že vás „nabíjí“ energií a nezpůsobuje spíše spánek nebo únavu. P. S.: Do zimního počasí se hodí především teplé barvy. Zimy je i tak dost. „Obzvláště oranžová osvěžuje a povzbuzuje mozek a je lékem při nervovém vyčerpání," potvrzuje psychoterapeutka Tina Heindl. Oranžový svetr, šála, přikrývka, polštářek nebo záclony – prosvítí vaši duši a dodají životadárnou energii.

Další rada doporučuje jíst med. „Zkuste kombinaci medu a skořice v poměru jedna ku jedné, je životadárná. Stačí brát pravidelně kávovou lžičku kolem třetí hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita a energii budete moci rozdávat. Tato směs se dá i koupit.“

Pijte bylinkové čaje s antidepresivními účinky, například třezalku tečkovanou, meduňku lékařskou nebo lipový květ. Proti únavě pomáhá i zelený čaj. Pro doplnění vitamínu C můžete vyzkoušet rakytník řešatlákový je docela příjemně kyselý a domácí šťáva z něj je úplně fantastická, tímto děkuji mamčině kolegyni!!!

Leckde také radí užívat multivitamíny. Určitě se taky zaměřte na vitamín B, který zlepšuje náladu.

Myslete pozitivně a mějte se rádi. Už dost okoukané rady, ale pořád se jimi řídí jen málo lidí. Smiřte se s tím, že třeba v zimě nejste tak výkonní jako v létě a nedělejte si z toho těžkou hlavu. Teď je období odpočinku.

A co můžu ještě doporučit? Pravidelně se podívejte na můj blog a do souboru na moje tipy pro štěstí a zkuste je všechny na sobě. Stáhněte si je a doplňte si svůj vlastní „plán léčby depresí“! (V příštím článku o něm bude více.) A když ho budete sdílet, nebo sem připojíte nějaké komentáře, bude to ještě lepší. Můžete napsat, jestli u vás něco z mých doporučení fungovalo, nebo naopak nikoliv.

Zdroje pro včerejší a dnešní článek:
http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/nase-zdravi/30621-7-piliru-co-privedou-do-vaseho-zivota-slunce
http://ona.idnes.cz/proc-vam-skodi-nedostatek-slunce-d4i-/zdravi.aspx?c=A090227_101657_zdravi_bad
http://ona.idnes.cz/jarni-unava-neni-nemoc-ale-naucte-se-s-ni-bojovat-ftk-/zdravi.aspx?c=A080423_103031_alt_medicina_bad
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/216045-nedostatek-slunce-zpusobuje-zimni-depresi-jak-se-branit/
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/241522-nedostatek-slunce-budi-mizernou-naladu-vysvetlila-meteorolozka.html
http://www.amiresah.cz/zdravsvetlo.htm
http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/nase-zdravi/30621-7-piliru-co-privedou-do-vaseho-zivota-slunce
http://www.vitalvibe.eu/cs/article/3-slunecni-zareni-a-vitamin-d

Žádné komentáře: