neděle 27. července 2014

Závislost na moci

O závislostech jsem psala něco málo v článcích o shopaholismu. Nedávno mi jedna známá poslala odkaz na video o tomto tématu. Můžete si ho pustit, má jenom osmnáct minut - nebo si přečíst moje poznámky z něj. 

Gábor Maté krom toho, že mluví o své vlastní dřívější závislosti na nakupování klasické hudby, popisuje svoje zkušenosti s léčbou drogově závislích a zabývá se otázkou PROČ jsou lidé závislí. 

Závislost je každé chování, které poskytuje dočasnou úlevu a potěšení, ale dlouhodobě ubližuje. Má negativní důsledky a nemůžete s ním přestat navzdory všem těmto dopadům.

Závislost je celá o snaze zaplnit vnitřní prázdnotu zvnějšku.

Když si závislý člověk vezme drogu, dostane jeho mozek dopaminovou dávku. Zajímavou teorií je, že drogy samy o sobě nevyvolávají závislost. Dokládá to tím, že jsou lidé, kteří drogu vyzkouší a nestanou se závislými. 

Trochu nezvyk, že? Ale něco by na tom být mohlo. Podobně jako jídlo není návykové, a přesto jsou na něm někteří závislí, nakupování není návykové, ale někteří jsou na něm závislí, televize není návyková, ale někteří jsou na ní závislí...“ Závislost působí na endorfinový systém. Je tedy nasnadě otázka - co se stalo závislým lidem, že potřebují tyto chemické látky zvenčí?

Mnohdy jde o lidi, kteří byli v dětství zneužíváni, a tak se u nich v mozku dostatečně nevyvinula životně důležitá spojení. Prázdnota uvnitř člověka vyplývá z toho, co jsme nedostali, když jsme byli malí. (Na to se zaměřuje spousta psychologických teorií. Někdy už mi s tím trochu lezou krkem bez ohledu na to, zda jsou či nejsou pravdivé, což nedovedu posoudit. Někdy to totiž vyznívá tak, že co vám nedali v dětství, nedostanete už nikdy a budete to celý život hledat, dobývat, nahrazovat si to jinak atp. Připadá mi, že se dětství přikládá až přehnaný význam.)

Asi v polovině videa je vcelku dojemná osobní zpověď o tom, proč se stal workoholikem – když máte pocit, že vás ostatní nechtějí, chcete být aspoň natolik dobří, aby vás potřebovali. Jak smutné.

Na závěr hovoří o závislosti na moci. Známí lidé toužící po moci byli obvykle nízcí, pocházeli odjinud (nebyli součástí majoritní populace – Stalin byl Gruzínec ne Rus, Napoleon Korsičan ne Francouz, Alexander Veliký byl Makedonec ne Řek a Hitler Rakušan ne Němec), trpěli silnou nejistotou a méněcenností. „Potřebovali moc, aby se sami se sebou mohli cítit dobře.

A trocha víry na závěr – Buddha i Ježíš odmítli ďáblovu nabídku moci, protože nechtěli lidi kontrolovat, ale učit svým příkladem, poznáním a vlídným slovem, ne silou. Mluvčí na videu hovoří také o tom, že přirozeností člověka je spolupráce a štědrost k jiným lidem.

O závislosti je též videorozhovor s MUDr. Karlem Nešporem, CSc. Zajímavý článek o závislosti najdete též na blogu Veber  Závislosti – žádné ctnosti a jen starosti…

Žádné komentáře: