středa 23. července 2014

Proč ženy nechtějí sex?

Dneska jsem na Seznamu objevila článek o problémech jednoho mladého páru. Žena poměrně dlouho odmítala sex pod různými výmluvami, a tak si je její partner-manžel začal zapisovat a pak jí je poslal jako excelovskou tabulku. Ona se urazila a vyvěsila ji na sociální síť. Nebudu teď polemizovat o tom, kdo se zachoval hůř – řekla bych že ona – ale spíš se snažím zamyslet nad tím, jak by taková situace šla řešit elegantněji, nebo proč my ženy nestojíme o sex. (Není to podle pořadí, jen jak mě to napadlo ;-).)
  • 1. důvod: Mizernej partner. Vyberete si kouzelného muže, který je chytrý a zábavný ve společnosti, a doma se z něj vyklube balík, co se válí u televize nebo u počítače a večer po vás chce sex, jako byste byla automat na čokoládu. Jenže do něj dává aspoň peníze, vás si celý den nevšiml. Jak pak máte mít chuť? (A to jsem nepsala o tom, jaký je v posteli.)
  • 2. důvod: Antikoncepce. Je všeobecně známo, že prášky snižují chuť na sex. Některé víc, některé míň. Zkuste je vysadit a uvidíte, jestli to má nějaký efekt. Už nejednou jsem slyšela, že pořádný!
  • 3. důvod: Stres. Přijdeme z práce ztahaný, musíme uvařit večeři, zopakovat si slovíčka do angličtiny, umýt nádobí, vyluxovat atd. atd. Na sex není ani chuť, ani čas. Oblíbenou radou bývá, že by vám měl partner pomoct, ale je to spíš asi o vašem vnitřním přístupu – jenom jeho snaha nestačí. I vy se musíte rozhodnout, jestli si necháte vztah zničit stresem z práce (nebo školy) a věřte – je to víc na vás, než na něm, protože vy jste ta, kdo nemá chuť. Zkuste meditovat, zamknout práci a jít opravdu domů – myslet jen na svého drahého muže. Přestat myslet na to, co musíte udělat ráno, zítra, pozítří, za týden.
  • 4. důvod: Obezita a špatný životní styl. Je prokázáno, že lidé, co nezdravě jedí a málo sportují, mají méně energie. A tudíž i méně chuti k sexu. (Zdroj a další detaily by to chtělo dohledat, ale jako důvod to stačí takhle.)
  • 5. důvod: Malá iniciativa. Ženě se leckdy nechce, ale muž ji může zaujmout. Může se zamýšlet nad tím, co udělat, aby se jí chtělo. Asi to nebudou staré vytahané tepláky, když ona doma chodí v hezkých šatech a pivní pupek erotice taky nesvědčí. Nevím, jak to funguje třeba po dvaceti letech, ale co takhle si pustit hezký film – hezký pro ni! Tak se s ní koukněte na Titanik, hlaďte ji přitom po vlasech, za ušima (tam je to fakt moc příjemný), udělejte jí masáž krku, načněte si vínko, povídejte si s ní – nechte ji vymluvit ze všech starostí a pozorně poslouchejte – řekněte jí, jak jí to sluší, že na ni máte chuť, že se vám líbí. Ale ne tak, aby měla pocit, že jste s ní jen kvůli jejímu tělu a abyste ukojili svoje potřeby, oceňte i její inteligenci, to jak vaří, jak se s ní dá povídat… Milujte ji a snad ona bude milovat vás.
  • 6. důvod: Dovolte jí nechtít. Když stačí, že dnes nechci, nemusím hledat milion výmluv PROČ. Prostě nechci. A když mám šikovného muže, často s tím snadno něco nenápadně a nevtíravě (= bez naléhání!) udělá třeba právě tou masáží nebo mazlením. Chlapi, zjistěte, co znamená slovo předehra. Může to mít příjemné následky. A zjistěte, co se ženě líbí – před, při, po.
Rada pro chlapy – najít si milenku – mi přijde poněkud ubohá. Pokud vám jde jen o sex, mohlo by to stačit, ale možná je chyba i ve vás a můžete ji napravit třeba trochou více pozornosti – ušetříte si starosti s hledáním, vypařováním se, zatloukáním a možná i následným odmítáním sexu ze strany milenky.

Teda, už mě žádné další důvody nenapadají a Google jich našel dvacet! Takže tady jsou další:
  • 7. důvod: Strach z nezkušenosti – platí asi spíš na začátku vztahu.
  • 8. důvod: Žena nedosahuje orgasmu a sama to s sebou neumí.
  • 9. důvod: Žena se stydí před mužem svléknout. Ačkoliv to pro mě stejně jako předešlé dva důvody zní divně, mám známou, která s tím bojovala dost dlouho. Řešili to zhasnutou lampičkou. Má nafouklé břicho, připadá si tlustá atp. Do této kategorie patří i různé mindráky. Z toho plyne - ujišťujte svou ženu, že je krásná a líbí se vám, pokud jí říkáte, že má velkej zadek a neměla by tolik jíst a měla cvičit, asi těžko vám bude chtít svůj ohromnej zadek ukazovat. Slova važte opatrně, jsou nebezpečnou zbraní. To s ní raději začněte chodit cvičit.
  • 10. důvod: Hloupé výmluvy, které by šly snadno řešit.
−    Zápach – z úst, bot nebo potem – umyjte se a vyčistěte si zuby.
−    „Protože mimino se za chvíli určitě vzbudí na kojení, bude brečet a ty pak nebudeš chtít přestat.“ – Tak buď bude chvíli brečet – stejně se nemá rozmazlovat, že k němu naklušete na první zakňourání – nebo bude muset muž přestat.
−    „Protože si připadám tlustá a ani trochu sexy.“ – To je asi dost mimo, když s vámi muž chce spát, ne?
−    „Protože sis mě měl všímat před chvílí, když sis hrál tu počítačovou hru.“ „Protože ještě před pěti minutami jsi mě ignoroval a teď chceš mít sex? To určitě!“
−    „Protože jsem se naštvala, když jsi flirtoval s tou servírkou.“
−    „Protože ses celý den choval jako parchant.“
−    „Protože chodíš doma v trenýrkách a škrábeš se na zadku.“
−    „Protože jsem se nevysprchovala.“ „Protože jsem se zrovna vysprchovala.“
−    Není oholená.
−    Hlučná nebo sprostá hudba, která se ženě nelíbí. – Stačí vypnout, probrat to s partnerem, ne?
−    Slintavé a neohrabané líbání. – Šlo by trénovat, nebo se mu raději vyhnout. Ale žena to musí říct nějak něžně, že se jí to takto nelíbí.
−    Chlapské nevhodné řeči, třeba sprosté a tak.
−    Stydí se říct o svých fantaziích.
  • 11. důvod: Tlačení na pilu a vynechávání předehry. Pusťte si „porno pro ženy“ – jemnější, s dějem, spíše v náznacích.
  • 12. důvod: Egoismus a narcismus – jde spíš o nafoukaného chlapa, se kterým žena nebude ani chodit, natož spát. Nepatří to do vztahů, spíš o koho ženy nestojí. Stejně je na tom přehnaná ostýchavost, kdy se muž u všeho ptá, jestli může a celkově není rozhodný. Závislost na mobilu, ponižující žadonění o sex hned teď, i když už žena řekla několikrát ne. Neohrabanost a nezájem o to, co se ženě doopravdy líbí.
Tak bych řekla, že můj popis byl lepší. Ale jaký názor na to máte vy? Proč ženy nechtějí sex a co by s tím šlo dělat? A teď ještě pár dobrých:
  • 13. důvod: Je naštvaná, vzteklá, smutná apod. Je-li příčinou chlap, měl by se omluvit, nebo to „probrat“. Pokud není, mohlo by stačit vyslechnout. Když máte něčeho plnou hlavu, těžko se chcete milovat.
  • 14. důvod: Některé ženy mohou používat sex k manipulaci, aby získaly to, co chtějí. Překvapuje mě rada – dejte jí, co chce. Z dlouhodobějšího pohledu mi připadá užitečnější ujasnit si, že sex není dárek za něco, odměna a podobně. Nelze ho odpírat v rámci „trestu“. Takové chování do vztahu nepatří a ženy by to měly vědět.
  • 15. důvod: Může se v posteli nudit. Vymyslete něco nového sami nebo s pomocí internetu či odborné literatury. Můžete vyzkoušet nějaké pomůcky, změnit místo, polohu, zavázat si oči, zahrát si to jako divadýlko – on vás potká na ulici, osloví vás a chce vás sbalit… Hrajte si.
  • 16. důvod: Je unavená – viz moje tipy při stresu. Jinde ještě radí věnovat se partnerce celý večer: mazlit, laskat – vana, vínečko, masáž – a pokračování pak třeba přijde samo. Ale nemělo by to být jen proto.
  • 17. důvod: Podvádí vás.
A ještě malé doplnění ze serveru Psychologie.cz: „„Průběh sexuální odpovědi“ u mužů a u žen: Mužský model má lineární průběh, v němž je orgasmus cíl. Na rozdíl od kruhového ženského modelu, ve kterém kvalitní orgasmus motivuje ženu k dalšímu vzrušení. Jinými slovy, zatímco muž po tom usíná, žena by znovu ráda. Hlavní roli ve spokojeném mužském životě hraje testosteron, který při sexu plní úlohu „startéru“ a je hormonem „nadrženosti“. Hlavní roli pro spokojenost ženy zase hraje hormon oxytocin, jehož hladina se zvyšuje při předehře. Oxytocin se také uvolňuje při orgasmu do ženského i mužského těla. Tedy v tomto bodě přece jen existuje shoda.“

Zdroje:
http://www.kafe.cz/zensky-svet/erotika-sex/4-duvody-proc-zeny-nechteji-sex-souhlasite-2340.aspx#.U84O6kB0P_4
http://jsemvtom.ceskatelevize.cz/2012/09/17/20-duvodu-proc-zeny-odmitaji-sex/
http://www.prozeny.cz/magazin/sex-a-vztahy/vse-o-sexu/33144-sex-muzi-uz-vedi-proc-je-zeny-nechteji-v-posteli
http://doma.nova.cz/clanek/laskaasex/proc-zeny-nechteji-sex-a-jak-na-to.html
http://psychologie.cz/proc-zeny-nechteji-sex/
http://promuze.blesk.cz/clanek/pro-muze-sex-a-tabu/103589/13-duvodu-proc-zeny-nechteji-sex.html

1 komentář:

Happy řekl(a)...

Ještě existuje asexualita:
http://www.vitalia.cz/clanky/asexual-muze-mit-sex-ale-proc-by-to-delal/