sobota 28. ledna 2023

Pár sobotních myšlenek o tom, co bychom se bývali rádi naučili ve škole

Dnešní rozdělávání ohně mi šlo tak mizerně, že jsem přemýšlela, jestli můžu mít nehořlavé dřevo i papír. Venku nebyl vichr a ani velký mráz (počítač hlásí -1°C), doma bylo 13°C. Tak v čem byl problém? 

Vzpomněla jsem si na Fulghumovo dílo „Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce a přemítala o tom, že všechno, co potřebuji vědět, jsem se ve škole nenaučila. Nebo spíš jen náhodou. Zrovna dnes ráno v posteli jsem měla podobnou úvahu o užitečnosti geometrie, ale k tomu zase jindy.

Co třeba jak správně rozdělávat oheň? To se učí možná tak skauti. 

Nebo rovnou jak topit v kamnech? Abychom měli doma brzy teplo, ušetřili dřevo, nevypouštěli moc spalin a taky si neznečišťovali komín.

Nebo jak šetřit? Možná že jsme někde v rodince kdysi brali, co si počít s penězma a jak stanovit, kolik smím utrácet, jaká má být rezerva atd. Jenže pak stejně spousta lidí utrácí za kraviny – má dvě práce, aby mohli za nájem malého krcálku dávat přes dvacet tisíc, kupují si kabelky za dva litry a řeší, jak nevyhořet. Ani to nás neučili. Jak se z práce nezbláznit? Netahat si ji domů a nemyslet na ni v noci, když je tam nějaký problém, do jehož řešení jste se pustili. Dobře, oukej, řekněme, že to tenkrát nebylo.

Ale co takhle komunikace s jednotlivci? Ne, že bych se s tím někdy setkala, ale nám neřekli, jak se bránit šikaně. Nebo uštěpačným poznámkám. Jak být sebevědomý a asertivní, ale ne namyšlený a arogantní. Kde je hranice ochoty pomáhat? Na to si člověk musí přijít sám. A někdy nad tím dumá ještě v tomhle věku.

Na druhou stranu o výběru manžela jsme mluvili. A byť to tehdy znělo trapně banálně, byla to pravda. Není to sice tak jednoduchý, ale ty nejtrapnější věci, kterým jsme se šklebili, že „to je přece jasný“, jsou pravda. Akorát teď na to zapomínáme. Třeba že by manžel měl mít rád děti a zvířata, měl mít hezký vztah k rodičům (mohl by se totiž potom chovat úplně stejně i ke své ženě), měl by pracovat, spořit a nekouřit a nechlastat. Tohle mi naštěstí vyšlo parádně. No, to jsem se trochu zamyslela, že?

Tak jsem si omylem trochu vyzkoušela asociační psaní, než se mi tu oteplí. Jedna myšlenka plynule navazovala na druhou a za chvíli bych vám tu mohla povídat zase o úplně jiných tématech. Ale je fakt, že zpracovat téma, co jsem se ve škole nenaučila, mě lákalo už dlouho. Když jsem ho teď lehce naťukla, máte sami nějaký tip, co jste se naučili svépomocí, ale mohla vám při tom pomoci škola?

Žádné komentáře: