středa 3. prosince 2025

Vánoce bez cukru

 Manžel se rozhodl přestat jíst cukr, což je na vánoční pečení trochu komplikace. Ale jak říkala Florentýna ve svém kurzu Sebevědomé vaření, je to jenom o tom, připustit si, že různá omezení mě posunou dál, k objevení surovin, které jsem dříve nepoužívala. K nalezení nových receptů, k dalším výzvám... a kdoví, třeba mou kuchyň skutečně o něco obohatí. 

Než jsem začala googlit, zamýšlela jsem se sama nad tím, jak bych do jídla či cukroví mohla dostat sladkou chuť, aniž bych použila cukr.

  • umělá sladidla (např. aspartam je velice dobře otestovaný, co se týče všelijakých potenciálních negativ a nic se snad neprokázalo),
  • přírodní sladidla z nějaké zdravé výživy (agávový/javorový sirup, ječný slad, sladovit, sladěnka, kokosový cukr...),
  • med,
  • kokosové mléko (použila jsem před časem do tapiokového pudinku a ukázalo se, že ho to dostatečně osladilo),
  • červená řepa (kdysi jsem dala do čokoládového dortu a byl příšerně sladký),
  • mrkev (asi moc nesladí),
  • osmažená cibulka (do cukroví to asi nemám odvahu zkoušet, ale polévku či maso osladí až moc a cibulové chutney je taky víceméně sladké jenom tím, že ji nechám na omastku zkaramelizovat),
  • rozinky,
  • datlová pasta či datle,
  • kešu oříšky, mandle,
  • možná by šla použít i jablka,
  • nechat zkaramelizovat mléko v plechovce (jako je Salko).

A teď se koukneme, co radí bráška Google. Vypadá to, že na webu Jíme jinak mají spoustu druhu vánočního cukroví. Tak se koukneme, jak moc je to zdravé. ... Sladí sladem, to vypadá dobře. Leccos mají i bez lepku a pak často taky bez vajec nebo mléka, ale já vegan věci  nepotřebuju. Naopak některé suroviny jsou pro mě hůře dostupné: rýžové mléko, kukuřičný škrob... Část receptů je jen pro předplatitele, z těch ostatních mě lákají Bezlepkové kaštanové sušenkyMrkvánky... Zaujal mě Plán zdravého pečení a Jak správně skladovat vánoční cukroví.

Další zdravé recepty slibuje Aktin. Taky to nevypadá tak špatně, je to bez cukru, a protože se to snaží dělat pro sportovce (nebo podle současných trendů), všude cpou protein. Zaujaly mě následující recepty: Měkké datlové perníčkyDomácí churros v trouběThumbprint cookies a Zdravé Raffaello kuličky z tvarohu. Snad bude prostor něco z toho vyzkoušet.

Trochu mě dráždí, že se občas někdo tváří, že zdravé znamená bez vajíček. Pokud vím, není na vejcích nic špatného. Zato kokosový olej má dost nasycených mastných kyselin, takže s cholesterolem byste na něj měli být opatrní.

Docela dobře vypadají stránky FitHouse. Spíš než konkrétní recepty doporučují odlehčovací triky:

  • místo bílé pšeničné mouky můžete použít špaldovou, mandlovou nebo kokosovou mouku, které jsou bohatší na vlákninu a minerály,
  • cukr lze nahradit přírodními sladidly, jako je med, datlový sirup, stévie nebo erythritol, které mají nižší glykemický index, použít můžete také rozmixované datle, banány nebo jablkové pyré, které nejen osladí, ale také dodají vláčnost (akorát by se to mohlo dřív kazit)
  • máslo lze také částečně nebo úplně vyměnit za kokosový olej či ořechová másla, která obsahují zdravé tuky, (On je nějaký problém s máslem?)
  • Dokonce i polevy lze připravit zdravěji – například místo mléčné čokolády použijte kvalitní hořkou čokoládu s vyšším podílem kakaa nebo domácí čokoládovou směs z kakaa a kokosového oleje.

A ještě jsem objevila tipy od komerčky. Vtipný, ne? Banka radí, co péct na Vánoce. Je to dost podobné jako výše.

  • Celozrnná mouka místo bílé, o pár živin víc má pšeničná celozrnná mouka, špaldová nebo žitná mouku. Cukroví bude mít o něco tmavší barvu a oříškovou chuť – a díky vláknině vás lépe zasytí!
  • Přírodní sladidla: Místo klasického cukru zkuste sáhnout po přírodnějších variantách, jako je med, datlový nebo javorový sirup, případně kokosový cukr. Nebo zkuste cukroví sladit rozemletým sušeným ovocem. Tato sladidla mají nižší glykemický index, takže tělu dodávají energii pozvolna, a navíc jsou bohatší na minerály.
  • Zdravější tuky: Všechny tuky nejsou stejné! Místo margarínu použijte kokosový olej, který cukroví dodá lehce exotický nádech. Klasické máslo zase zkuste nahradit tím přepuštěným (ghí), jež má jemnou máslovou chuť a lépe se tráví.
  • Obohaťte své cukroví: Proč nepřidat trošku něčeho zdravého do každého kousku? Rozinky, ořechy, semínka, kokos nebo třeba nastrouhané ovoce dodají cukroví vlákninu, vitaminy i minerály. A když k tomu přidáte třeba špetku skořice nebo zázvoru, chutě budou ještě výraznější. 

A co vy? Plánujete letos nějaké změny? Nebo zůstanete u staré dobré klasiky? Potřebovali byste shodit nějaké to kilíčko?

Žádné komentáře: