sobota 7. ledna 2012

Horolezci

Na Seznamu jsem našla parádní hru – Horolezci. No dobře, připouštím, nenašla jsem ji tak docela sama. Kolega mi řekl, že to hrají jeho děti, a že mu to připadá jako dobrá hra, protože se při ní i něco naučí. Jo, takový mám ráda. Trochu jsem se poptala a hned jsem si řekla, že to taky musím zkusit.

Dostanete se tam snadno: Seznam/Hry a hned třetí od vrchu v levém sloupečku jsou Horolezci. A o co v téhle hře jde? Máte uhodnout citát nebo nějakou jinou tajenku, třeba nějaké české město a podobně. Můžete vybírat z různých písmenek, která vám počítač nabídne. A buď si můžete přečíst nápovědu dole pod hrou, nebo ji rovnou zkusit hrát, neboť je to velice intuitivní. Na zvolení písmenka máte určitý časový limit stejně jako na hádání celé tajenky najednou, což vám pochopitelně přinese větší bodový zisk. Váš horolezec leze vzhůru, pokud jste uhodli. Ale taky může spadnout.

Není špatné si před samotnou hrou prostudovat frekvenční analýzu, i když ne vždy vám bude něco platná. Některé citáty možná doplníte hned a snadno a jiné se vám těžko luští, i když vám chybí třeba jen dvě písmena. Určitě byste to měli zkusit. Myslím, že to za to stojí. Vaše umístnění také samozřejmě záleží na schopnostech protihráče.

Chtěla jsem si to jednou zahrát, než vám dám tento článek na web. No a zůstala jsem u toho skoro hodinu. Nejdřív mi to šlo, pak mě to bavilo a pak už jsem si ani neuvědomila, že klikám na to, že budeme hrát znovu. Teď už jsem se to musela přinutit ukončit, jinak bych to snad hrála až do rána.

Žádné komentáře: