úterý 17. ledna 2012

Zase znovu

Vloni jsem se pustila do kreativního čtení knihy Erica Maisela Trénink kreativity. Možná si vzpomínáte, že jsem tu o ní psala velice nadšeně. Dnes bych snad napsala to stejné, kdybych pak neměla pocit, že jsem něco jako kafemlejnek. Je to fantastická kniha! Jedna z těch, kterou jsem opravdu toužila mít doma. A teď ji mám a za loňský rok se mi nepodařilo to, co jsem chtěla.

Kromě toho, že je tahle kniha čtivá a zajímavá, ukrývají se v ní vždy alespoň dvě cvičení na týden, která by se měl člověk pokusit udělat, aby se stal kreativním. Vlivem starostí (a především vlastní nezodpovědnosti) jsem toho moc nestihla. Některá cvičení jsem poctivě udělala, jiná jsem uskutečnila s větším či menším zpožděním a některá nevykonala vůbec. Jistě, i tentokrát se nejspíš některým vyhnu, ale byla bych ráda, kdyby to bylo úmyslně a ne s výmluvou „nestíhám“.

Opět jsem se tedy pustila do nejrůznějších kreativních cvičení. Vzhledem k tomu, že jsou ve většině případů značně obecná, mohu si je dělat klidně každý rok a pořád se neokoukají. Ta, která už podruhé nemají smysl, ovšem dělat nebudu.

Prvním úkolem bylo napsat životopis o dva a půl tisíci slovech. Byla to trošku fuška, ale nakonec jsem ho napsala… už teda vloni, takže tím se znovu zabývat nebudu. Myslím, že se mi povedl natolik, že bych stejně nesepsala nic lepšího a navíc jsem ovlivněná tím, jak jsem to pojala před rokem. Druhým úkolem bylo vyjmenovat pět překážek, které stojí mezi mnou a kreativitou. Tedy to, co mi brání využít mého tvůrčího potenciálu. Schválně, zkuste se nad tím taky zamyslet. Co vám brání v tom být tvořiví? Ne jen v tvorbě jako takové, nemusíte zrovna vytvářet nějaká veledíla, ale můžete tvořivě přistupovat i k běžným problémům v každodenním životě.

Žádné komentáře: