středa 18. června 2014

Pár způsobů, jak ušetřit

Jak vyřešit menší finanční obtíže? Ve skutečnosti máte dvě možnosti – zvýšit příjmy, nebo snížit výdaje. Rozhodla jsem se nejprve vyzkoušet tu druhou možnost. Co všechno můžu udělat, abych snížila výdaje?

Dobře se starat o svoje zdraví
dnešní návštěva doktorky mě stála 30 za recept + 216 (kapky Mucosolvan 94 a penicilin 160) a to mě prosím jenom bolí v krku!

Bojujte za svoje práva. Jestliže jste si něco koupili a věc se rozbila, nebo není taková jaká měla být, jděte ji reklamovat. Nenechte se jen tak odbýt. Jsou to vaše peníze a je to vaše právo dostat to, co jste si koupili. Předem ale zvažte, zda se vám reklamace vyplatí časově i finančně kvůli botám za pětistovku, nemá smysl projezdit dvě stovky benzínu a nakonec se dozvědět, že reklamace vám nemůže být uznána, protože jste si nepřečetli tu kouzelnou formulku, že boty jsou vhodné jen pro sálové nošení.

JÍDLO 
Peču si doma. Jste-li mlsouni a musíte mít svůj díl sladkostí, vyvarujte se různých cukrovinek a upečte si doma něco pořádného. I finančně náročný čokoládový koláč recept na Angelika vaří vás vyjde levněji, než několikrát týdně kupované koláčky nebo zákusky. Zkuste se ale celkově mlsání vyvarovat.

S tím souvisí i přestat si kupovat pochutiny a utrácet jen za potraviny. Tedy utrácet za to, z čeho se najím a co pro mě má určitou hodnotu, místo mlsků jako jsou čokolády, brambůrky a podobně. Navíc tím budu žít dravěji. Dvě rány jednou mouchou. ;-)

Pít vodu z vodovodu. Kupované vody jsou dražší, obsahují cukr, barviva, konzervanty a kdesicosi a taky prý nejsou zas tak dobré, jak se říká. Jednou za čas stačí nějaká minerálka pro doplnění.

DOMÁCNOST
Používat vodu dvakrát. Když namáčím prádlo, nebo peru v ruce, zbyde mi v podstatě čistá jen trochu mydlinková voda, kterou můžu použít na spláchnutí záchoda. Mnohem víc mi jí zbyde, cca dva kýble, když peru v pračce. A na umytí vlasů taky spotřebuju jeden kýbl. Stejným způsobem řeším mytí rukou vodu nachytám do kýble a používám ji ke splachování. Dlouho nám trvá, než se odpustí teplá voda na mytí nádobí. Tu studenou můžu využít místo, abych ji nechala jen tak zbytečně odtéct buď si uvařím čaj, namočím si do ní prádlo (ale je studená), nebo ji použiju na zalévání kytek. A krom toho, že šetřím, se chovám i ekologicky.

Na zalévání kytek se dá nachytat dešťová voda do kýble na balkóně, sudu nebo čehokoliv dalšího. Pozor, nemusí všem kytkám svědčit, protože je kyselá, ale také je měkká, takže někdo v ní pere a třeba čajovník a ty kytky, které žijí jen z vody, na které si teď nemůžu vzpomenout, nebo rosnatky a další masožravky ji mají rády a z naší tvrdé jim moc dobře není.

NÁKUPY
Nakupovat ve slevách. Promyslet si, co budu v brzké době potřebovat a poohlídnout se po tom dříve, než to bude naprosto nutné. Třeba boty, nebo nějaká delší trička na zimu. Pěkné knihy se dají koupit v antikvariátech.

Přestat dávat dýžka, když to není nutné, tj. v obchodech, nepříjemné prodavačce a zbytečně velká. Možná to není zrovna chvályhodné, ale šetříte, protože potřebujete. Až zase budete mít více peněz
určete si, kolik to je, můžete to dotyčným vynahradit. 

Kytky si můžete namnožit sami doma nebo od známých či kolegyň například z fialky vám stačí lístek: dáte ho na pár dní do vody a až z něj budou trčet kořínky, zasadíte ho do květináče s hlínou.

KULTURA
Věnovat trochu času na zjištění akcí zdarma. Existuje spousta festivalů, otevřených ateliérů, autorských čtení, autogramiád a dalších různých akcí, na které není žádné vstupné, nebo jen malé či dobrovolné. Třeba tenhle festival v Brně.

DALŠÍ TIPY
Senzační kniha plná nejrůznějších tipů jak ušetřit se jmenuje celkem logicky 111 tipů jak šetřit svoje peníze. Jen mezi náma, něco jsou hrozný kraviny, ale některý nápady jsou fakt super, i když byste na ně asi přišli sami. Brzy vám sem napíšu něco ze svých poznámek a možná i recenzi.

Žádné komentáře: