neděle 22. června 2014

Jak ušetřit v oblasti jídla podle Evy Tomkové a mě

V téhle oblasti jsem si všechny tipy označila hvězdičkou, protože jsou skvělé a můžu je využít. Některé už sama používám. Například jsem vám už psala, že se snažím péct si doma, protože je to levnější a nejspíš také zdravější. Víte naprosto přesně, kolik je v daném dortíku cukru, tuku a mouky, takže když se snažíte zhubnout, snáze si ho odepřete. A když si doma pečete i chleba, můžete přestat chodit do pekárny, čímž eliminujete riziko, že si tam koupíte něco dobrého. Osobně šetření v téhle oblasti považuji za důležité. Ono se to sice možná nezdá, ale aspoň v Brně jsou takové ty chutné koláčky vcelku drahé. Sedm až čtrnáct korun, některé dezertíky – tak jednoduché jako linecké koláčky s tvarohem (snadno nahradíte mým Jednoduchým tvarohovým dortem) – dokonce dvacet korun za miničtvereček šest krát šest centimetrů.

Podobně je to i s domácím vařením – pro paní domu asi žádná sranda – ale pomocí krásného ubrusu můžete stůl hezky načinčat, jako byste byli v restauraci. A místo toho, abyste každý za svoje jídlo dal sto padesát korun, si k tomu kupte lahvinku dobrého vína – pokud bude za míň než tři stovky, vlastně jste ušetřili. A teď mi řekněte, že si při šetření doma neužíváte?

A samozřejmě můžete vařit na více dní, chystat si svačiny – místo kupování drahých, nezdravých a ne příliš chutných baget – jen to má drobnou nevýhodu… chce to váš čas, ale taky nápaditost a kreativitu. Můžete se pěkně vyřádit a třeba vám pomůže i váš drahý muž a děti.


Při vaření používejte hrnec o velikosti plotýnky, je-li hrnec menší, zbytečně vám uniká teplo. Hrnce přikrývejte pokličkou, dosáhnete kratší doby varu (snad až čtyřikrát) a tím také ušetříte. Troubu, v níž pečete, otevírejte jen minimálně a mějte přitom nachystané chňapky, abyste mohli pekáč nebo nádobu vytáhnout. A nejdříve po čtvrt hodině pečení moučníku, tím zabráníte tomu, aby se vám srazil.

V roce 2015 se za nejlevnější považuje vaření na zemním plynu, pak na indukci, která je až o 50 % výhodnější než sklo-keramická deska nebo elektrické plotýnky.

Žádné komentáře: