středa 25. června 2014

Shopaholismus a oniománie (2/2)

Kdo to má a kolik lidí je takových?
V Americe je prý přibližně 6 % populace postiženo shopaholismem. Obecně se ale odhaduje, že jde o 2−12 % evropské a americké populace. Dle Robertse a Chris Manolis z univerzity v Ohiu mají k shopaholismu sklony především introverti s nízkým sebevědomím. (Výzkum na 400 studentech v průměrném věku devatenáct let… což je poněkud malý vzorek.) Obvykle jde spíše o ženy. Ty mají sklony nakupovat nesmyslné množství především šperků, oblečení nebo bot. Důvodem pro změnu chování či vyhledání pomoci je obvykle touha koupit si dům, pořídit si dítě nebo ultimátum od partnera.

U Němců jsou procenta shopaholiků následující: 6,9 % žen a 6,8 % mužů.

A co tedy s tím?
Údajně je nutné vyhledat odbornou pomoc, protože jde o impulzivní poruchu. Pokud ale máte pocit, že trpíte lehčím shopaholismem (nebo byste mohli) a chcete si zkusit pomoci sami, můžete vyzkoušet následující rady:

Člověk by se mohl stát závislým téměř na čemkoliv, třeba i na žvýkání žvýkačky, rychlé jízdě autem, hraní na kytaru… Odborníci si myslí, že většina nových závislostí souvisí s rozvojem civilizace v posledních desetiletích, které lidem otevřelo mnoho nových možností. Zřídka se ale stává, že by se s nimi lidé hlásili u lékařů, většinou to za ně udělá rodina, obvykle až v situaci, kdy jsou kvůli své závislosti zadlužení nebo jim hrozí rozvod či ztráta zdraví.

„Léčba by tedy měla probíhat paralelně – snížit vnitřní napětí, které závislý člověk nutně pociťuje, čímž se sníží úzkost, jež by vznikala. Zároveň je nutné začít na člověka působit psychologicky. Důležité je identifikovat spouštěč a hledat cesty jak přerušit řetězec myšlenek, emocí a chování, jenž ke spouštěči vede.“ Takže spolupráce psychiatra i psychologa.
  • Nejdůležitější je chtít s tím něco dělat. Přemýšlet nad tím, zda opravdu nenakupujete pro pocit úspěchu, pro zlepšení nálady. Musím říct, že když nad tím přemýšlím, moc dobře si vybavuji, že jsem to tak svého času dělala. Co mi pomohlo? Asi být vyrovnanější a začít si na něco šetřit, navíc jsem utrácela stejně jenom za maličkosti typu čajíky, klubíčka, látky. Kromě toho taky snaha o pořádek, protože když vidíte, že nové věci nebudete mít kam dát, můžete jejich nákup lépe zvážit. A taky jsem přestala chodit do města a na nákupy. Když nechodím do obchodů, nenakupuju a neutrácím. „Při léčbě se tedy jedná nejprve o práci s motivací, doporučuje se změna životního stylu, využívání vlivu širšího okolí, rozpoznávání spouštěčů závislosti a vyhýbání se jim nebo jejich lepší zvládání, dále je klíčové prohlubování sebeuvědomění, udržování dobrého stavu a prevence relapsů. Jedná se o postupy, které se používají i při léčbě jiných návykových onemocnění.“ 
  • Úplně vynechejte e-shopy! Tam se utrácí nejsnadněji.
  • Zrušte kontokorent a nepůjčujte si!
  • Vezměte si s sebou hotovost a platební kartu nechte doma. Berte si jen minimum peněz – podle vašeho rozpočtu. Raději plaťte hotově, ať máte přesný přehled o tom, kolik jste utratili.
  • Udělejte si rozpočet na den nebo týden. Musíte jej dodržet.
  • Nákup si promyslete! Jestliže máte pocit, že danou věc nutně musíte mít, jděte nejprve domů a tam to pořádně zvažte. Vrátíte se pro ni až zítra nebo ještě později.
  • Držte se nákupních seznamů.
  • Ujistěte se, že danou věc skutečně potřebujete!
  • Velké obchodní domy, kde je všechno pohromadě a hezky naservírované, jsou pro shopaholiky prokletím. Najděte si ve vaší čtvrti malé a specializované krámky. Seženete tam vše, co nutně potřebujete, často ve vysoké kvalitě a navíc v příjemné a přátelské atmosféře.
  • V obchodech buďte jen nezbytně nutnou dobu. Nákupy vyřiďte co nejrychleji. Rozhodně ne o víkendech, to jděte raději do přírody.
  • Kupte si jen to, na co máte. Pozor na lákavé reklamy typu „výhodný“ a „exkluzivní“.
  • Naučte se rozhodovat - vezměte si to, nebo ono, nikoliv oboje dvoje plesové šaty, když téměř nechodíte na plesy.
  • Každý den si piště seznam koupených věcí a částky, které jste za ně utratili. Snadno pak uvidíte, které koupě byly skutečně potřebné, a vyřadíte tak ty zbytečné.
  • Dejte si pozor na lákavé reklamní poutače, výkladní skříně obchodů, reklamy v televizi. Myslete raději na něco jiného. To je tedy rada jak noha.
  • Odložte peníze k někomu, kdo vám je nedá na zbytečnosti.
  • Zkuste si na něco šetřit.
  • Snažte se dělat jinou činnost: fyzickou aktivitu, procházky, něco s přáteli. Tzn. najděte si nějakou rozumnou zábavu. Koníčka, kterému budete dávat svůj čas, místo nákupů. Žádný volný čas na nákupy – dělejte třeba dobrovolnici v útulku. Vypadněte ven a věnujte se něčemu užitečnému. Dejte svému životu smysl. Začněte tím, že svou mysl zabavíte nějakým jiným způsobem. Najděte si něco, co vám dodá dlouhodobý klid a rovnováhu. Svou pozornost upínejte k jiným aktivitám, které vám přinášejí pocity štěstí, a když udeří touha nakupovat, naplňte si program do poslední minuty něčím, co s nakupováním vůbec nesouvisí.
  • Řekněte svým nejbližším přátelům o vašem problému a požádejte je, aby vám pomohli překonat slabou chvilku, když to na vás znovu přijde.
  • Vyhýbejte se slevám. Nic nemá tak škodlivý účinek na závisláky jako různé akce a sezónní výprodeje.
  • Snažte se omezovat impulsy k nakupování postupně. Postupným odvykáním dosáhnete většího úspěchu, než když se drasticky odstřihnete od všeho, po čem tak moc toužíte. Zažeňte svou chuť pár menšími nákupy, ne nezvladatelným nakupovacím záchvatem, při kterém utratíte nechutnou sumu.
Našla jsem článek jakési Pavly, která tvrdí, že příčinou nemusí být nedostatek lásky, jak se kdesi dočetla, protože má skvělého manžela, který si ani příliš nestěžuje na to, že má 43 kabelek a 89 párů bot. „Pravda je, že manžel nemá zdání, kolik jich opravdu mám, protože ve skříni v předsíni jich je jenom deset, a už nad nimi nechápavě vrtí hlavou. Ty ostatní mám v ložnici, ve své skříni, kam on nechodí. Spoléhám na to, že muži nepoznají jednu bílou kabelku od druhé, takže to na mě nepraskne.“

Prostudovala jsem si všechny uvedené zdroje:
http://ona.idnes.cz/shopaholismus-moderni-zavislost-na-nakupovani-f5a-/vztahy-sex.aspx?c=A080306_145105_zdravi_bad
http://www.celostnimedicina.cz/shopaholismus.htm
http://zena-in.cz/clanek/zavislost-na-nakupovani-to-neni-vtip-ale-shopaholismus
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/shopaholismus
http://proslecny.cz/shopaholismus-vic-nez-jen-nakupovani/
http://www.omlazeni.cz/shopaholismus-rady-jak-44-92021-0.html
http://magazin-2k.cz/shopaholismu-aneb-kdyz-uz-nakupovani-neni-v-poradku/
http://www.kafe.cz/pribeh-pavly-nakupy-jako-zavislost-poznate-shopaholismus-28968.aspx#.U6F37HZ0P_4
http://www.novinky.cz/ekonomika/205089-nezdrzenlive-nakupovani-postihuje-jako-nemoc-az-kazdeho-dvacateho.html (Josef Koukal)
http://www.topzine.cz/zavislost-na-nakupovani-vas-nici-vime-jak-ji-prekonat
http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/zavislosti-ktere-zavislostmi-nejsou-452259

Žádné komentáře: