pátek 20. června 2014

Jak ušetřit v domácnosti podle Evy Tomkové a mě

Důvodů k šetření může být spousta – chcete si dopřát něco dražšího (dům, dovolenou, konkrétní věc…), chcete si vytvořit rezervu „co kdyby“, nebo máte zkrátka hluboko do kapsy a nebo chcete jen vyzkoušet šetření. Co to plácám? Ale nic, věřte mi, může to být super dobrodružství, takový menší zážitek, když přemýšlíte, jak ušetřit, ale přitom se neomezovat. Můžete totiž zjistit, že když přemýšlíte, jak ušetřit a utratit méně, je to trošku adrenalinové a zároveň možná zažijete více věcí než jindy. Můžou vám k tomu dopomoci rady z knihy 111 tipů jak šetřit svoje peníze (pár vybraných v tomto článku) nebo moje vlastní, které stále doplňuji.

První Evinou radou je, abyste si ujasnili důvod, proč šetříte. Pokud kvůli tomu, abyste měli peníze na něco konkrétního, radí, abyste si dali fotku té dané věci do peněženky. Že prý vám to pak půjde lépe. Já šetřím třeba proto, že nemám příjem, nebo aspoň ne pořádný, jen takové malé „kapesné“ (pod deset tisíc pro zvědavce). Prvně jsem šetřila proto, abych byla v plusu, ale to stejně moc neovlivním – některým výdajům typu zdravotní pojištění se zkrátka nevyhnu – ale pak mě napadlo, nebo to možná přišlo samo šetřit pro zábavu. Pro tu zvědavost, co jsem schopná ušetřit. A v této fázi jen žasnu nad možnostmi zdarma. Co všechno jde zdarma nebo se slevou či velice levně zařídit, udělat a zažít. Kolik zábavy může se správnýma lidma přinést piknik v městském parku místo drahého výletu do zahraničí?

Jedním z užitečných tipů je rozhodně přestat utrácet za dekorace. Jo, konec kupování kravin a hloupostí do bytu. Dekorace jsou nejhorší věc na světě! To už je jenom můj názor ;-) a vychází z prostudování několika knih o uklízení. Ano, najde se pár výjimek, jistě. Možná máte od přítele keramického sloníka pro štěstí, nebo vystavené miniatury domečků či konvičku z dovolené. Fajn, beru, ale vezměte v úvahu, že z toho všeho musíte oprašovat prach a pokud vám to nepřináší (nejlépe každý den) pocit štěstí, že takto krásnou věc máte, dělá to ve vašem obydlí pouze nepořádek. Navíc byt můžete ozdobit mnohem účelněji, např. rostlinkami, které kvetou, nebo jak píše rude.x jdou sníst, tzn. bylinkama.

A: "Tak jaký je společný bydleni?
B: "Supr, během tří dnů mi vyhodila moje oblíbený roztrhaný tričko, rozbila milovanej hrnek, vymazala všechno porno (6,5GB!!!), zasrala byt zelení, která se nedá sežrat ani vykouřit. A zakázala mi tahy s kámošema."
A: "Takže děla přesně to, kvůli čemu si s ní nechtěl bydlet. Si chlap ne, tak si dupni."
B: "Taky že jo, holčička si po tejdnu společnýho bydlení, začíná nějak moc vyskakovat."
A: "No jo, jdu zase makat. uvidime se v pátek pod pe"
B: "Pátek rušim, jdu na balet."
A: "Wtf?"


Můj oblíbený vtip z lamer.cz.

Ale zpět k těm dekoracím – spoustu si jich můžete poměrně levně sami vyrobit. Máte-li děti, máte už rovnou o zábavu postaráno, toho „haraburdí“ co natahají ze školy z výtvarek a podobných předmětů případně jiných kroužků můžete vesele využít k vyzdobení domácnosti. Alespoň ony budou mít radost. A například vlastnoručně vyrobené ozdoby na stromeček – háčkované vločky uvidíte, když se podíváte do mých článků v tvorbě, vás také přijdou na pakatel. Další skvělé tipy, jako kamínky z dovolené, fotografie, magnetky z jogurtů či jiných potravin, které stejně (!!!) kupujete, vlastnoručně malované obrázky atp.

Jiným tipem jak ušetřit je větrat ekologicky. Jojo, šetření a ekologie spolu mnohdy významně souvisí. Víte, jak se správně větrá? Na koleji jsem šílela ze své jinak milé spolubydlící z vedlejší buňky, která nechala celou noc i den okno otevřené na větračku. Zima tam byla jak v psírně, ale smrad, který způsobovala sprcha, ačkoli jsme ji čistily, lily do ní krtka i si zavolaly údržbáře, tam byl dál. Správné větrání není furt a málo, ale pořádně a rychle. Podle Evy Tomkové stačí jen dvě minutky, mamka mi vždy říkala pět. S dokořán otevřeným oknem.

Taky zvažte, jakou udržujete teplotu v místnosti. Běžné bývá 22 °C pro místnosti, kde trávíte čas bez fyzické aktivity, na spaní se naopak hodí nižší teploty kolem 19 °C. Přetopené místnosti jsou nejen náročné pro vaši peněženku, ale ani zdraví zrovna nepřidají. O používání klimatizace už jsem napsala svoje v článcích Jak se ochladit. Je to zbytečný krám do domácnosti, o který se musíte starat, čistit jej a žádný velký užitek nepřináší. V našich zemích se obvykle (v některých bytech nejspíš ne) dokážete obejít i bez ní.

Radiátor nezakrývejte záclonou (zvyšujete spotřebu tepla až o 40 %) ani nezatarasujte nábytkem. A nesušte na něm prádlo.

Myjte nádobí ve dřezu místo pod tekoucí vodou. Kromě toho, že to je snazší, protože se zbytky samy odmáčí, máte i menší spotřebu. "Během pěti vteřin proteče otevřeným kohoutkem přibližně jeden litr vody, za deset minut mytí nádobí takto spotřebujete zhruba 120 litrů. Každodenní desetiminutové mytí nádobí pak z vašich peněženek vytáhne navíc zhruba 3300 korun." (Novinky.cz)

Zrovna tak nenechávejte téct vodu, pokud si déle mydlíte ruce. (To tedy nevím, jak přesně udělat u klasických kohoutků, u pákových baterií to docela jde, i když to chce trochu šikovnosti, abyste všechno nezapatlali od mýdla, ale budiž, už jsem viděla i lidi, co si mydlí ruce skoro tři minuty. A spotřebovat 36 litrů na umytí rukou je fakt úlet!) Totéž platí pro čištění zubů. Přece když mám kartáček v puse, nemusí mi téct voda. A přitom každý čtvrtý Čech má právě tento zlozvyk.

Ušetřit můžete, když utáhnete kapající kohoutky i záchod.

K dalším z mých rad patří ekologicky (ekonomicky) prát. Psala jsem o tom v článku Umíte prát v pračce? Leckdy stačí prát na nižší stupeň a dávkování prášku také užívejte podle návodu výrobce, ne, jak byly zvyklé vaše maminky plnýma hrstma.

A co se mi zvlášť líbilo z rad do domácnosti bylo – „Věci nevyhazujte, ale prodávejte nebo vyměňujte“. Využít můžete prodeje přes internet, antikvariátů, second handů, bazarů, nebo uspořádat vlastní „garážový prodej“. Asi na tom nezbohatnete, ale je to ekologičtější i přínosnější.


Vypínejte spotřebiče ze zásuvky, i ve stand-by režimu spotřebovávají elektřinu. Sice málo, ale přece. A když jich máte hodně, projeví se to i na vaší peněžence. 

Pořizujte si spotřebiče s menší spotřebou energie, znát to bude zejména u ledničky, která běží v podstatě trvale. Spotřebiče se označují energetickými štítky. Od roku 2010 se spotřebiče označují v třídě A+++ až G, kdy G znamená nejhorší (= nejvyšší) spotřeba.

Odmrazujte ledničku. Otvírejte ji jen, když v ní něco potřebujete, zírat můžete z okna a půjde vám to míň na tloušťku. ;-) Postavte ji co nejdál od zdroje tepla, tzn. od sporáku nebo topení. Hodilo by se, kdyby na ni ani nesvítilo slunce. Kolem ní by měl volně proudit vzduch. "Každý stupeň v okolí navíc zvyšuje spotřebu chladničky asi o čtyři procenta." (podle Novinek.cz) Nejvhodnější teplota v ledničce je +7°C.

Žádné komentáře: