čtvrtek 26. června 2014

Jak ušetřit v oblasti vlastního rozvoje podle Evy Tomkové a mě

Každý den si na sebe udělejte čas. Dopřejte si dobré jídlo, s partnerem nebo kamarádkou si udělejte masáž a místo drahých lázeňských procedur si na tvář plácněte plátky okurky. Teď si z toho trochu dělám legraci, ale budete-li dbát o svoje fyzické i duševní zdraví, snižujete pravděpodobnost výdajů do těchto oblastí v důsledku nemocí, přepracování a podobně. Knih i rad o tom, jak účinně relaxovat je bezpočet. Můžete cvičit jógu, meditovat nebo třeba číst příjemnou knihu či plést. Jak je libo.

Pracujte na svém sebevědomí a bojujte proti úzkostem, vyhnete se alkoholismu, shopaholismu i workoholismu a mnoha dalším finančně náročným i jinak nepříjemným závislostem. Tématu se věnuje spousta dobrých knih, např. 101 strategií jak se nezbláznit v šíleném světě. Objevte výhody asertivity (upřímnosti a otevřenosti – místo toho, abyste se potají sami užírali starostmi, tak se svěřte) a koučování. (Čtěte můj blog ;-)). Píšu tady o tom.)

Ušetřete za zábavní akce: Spousta zajímavých akcí je zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Bylo by hezké alespoň něco dát, ale pokud máte do kapsy opravdu hluboko, aspoň oceňte snahu organizátorů potleskem, mailem, dopisem nebo osobním poděkováním za vydařenou akci nebo aspoň za snahu. V určitých dnech jsou do muzeí, zoo, galerií apod. slevy. V Brně i v Praze a možná i leckde jinde najdete podobné kulturní skvosty za nízké ceny.

Posilujte a cvičte doma: Co si pamatuju z posilovny, stejně nám říkali, že je lepší cvičit s vlastní vahou, než s činkami. Osobně teď zkouším spíše protahování, protože z té kancelářské práce je člověk tak strašně ztuhlý!

Jazyky se učte sami doma, nebo využijte kurzů, které nabízí město či jiná instituce zajímající se o rozvoj lidí. Třeba by vám je mohl proplatit zaměstnavatel? Zkuste on-line kurzy na internetu zdarma. Nebo si pujčte knihu z knihovny. Zkuste si psát s rodilým mluvčím přes chat, překládejte si písně, čtěte pohádky v cizím jazyce, učte se s dětma…

2 komentáře:

Happy řekl(a)...

Ale co když na kurzu potkám lidi, kteří mě obohatí? Tak vlastně když se budu učit doma je vlastně ztráta:-) Mě třeba velmi obohatil kurz kreslení;-)

Angelika řekl(a)...

To jo... jen by to nemělo být nad tvoje možnosti. :-) Nebo právě člověk má chodit na ty, kde se může něco dozvědět od ostatních. ;-))