úterý 24. června 2014

Jak ušetřit v oblasti nákupů podle Evy Tomkové a mě

Nákupy jsou zrádný. Tady musím zmínit, jak jsem slyšela, že jedna paní s manželem dělá workshopy. Že vám na tom nepřijde nic divného a nevíte, jak to souvisí s nakupováním? No, on pracuje (work) a ona nakupuje (shop).

Co se týče nákupů existuje dokonce shopaholismus a oniománie. Vrátím se k tomu v příštím článku, ať zbytečně neodbíhám. Tak tedy, jak ušetřit, když jdete nakupovat? Osobně můžu poradit – choďte nakupovat co nejmíň. Šetří to váš čas i peníze, protože mnoha lidem se snadno stane, že když už jsou v obchodě nebo ve městě u obchodů, neodolají tomu nebo onomu. Nakupovat co nejmíň znamená udělat jednou týdně (nebo jednou za dva týdny) velký nákup, kdy si pořídíte všechno, co budete na takto dlouhé období potřebovat kromě rychle se kazících potravin, které dokoupíte v průběhu týdne.

Na takovýto pořádný nákup je ovšem třeba být připraven. Nejlépe tak, že si naplánujete, co kdy budete vařit. Zahrnete i svačiny a snídaně, ať pak mlsně (či dokonce hladově) nepřecházíte po kanceláři a nenakupujete je zbrkle cestou do práce.

Jedním z Eviných tipů je kupovat pouze to, co potřebujete, což v podstatě odpovídá mojí radě – kupovat především potraviny, nikoliv poživatiny, ze kterých se nenajíte. Je totiž až příliš snadné, nabrat si plný košík jogurtů, čokoládiček a všelijakých třeba i zdravých lákadel, abyste pak doma zjistili, že skutečně večeřet či jindy sníst můžete pouze jeden kedlub a to ještě bez pečiva, všechno ostatní jsou cukry, oleje, sójové omáčky, dresinky a jablíčka.

Známá je též rada – nakupovat s nákupním seznamem: Napište si, co potřebujete koupit – poté, co jste si ve spíži zkontrolovali, že to skutečně nemáte!!! A kupte jen to, žádné další tuny věcí v akci. A předem se zamyslete nad tím, kolik toho potřebujete a dokážete sníst. Je škoda vyhazovat potraviny. Mimochodem nákupní seznam výrazně šetří váš čas, protože nebloumáte obchodem sem a tam. I z toho důvodu pokaždé přítele doslova otravuji, že než půjdeme do obchodu, dohodneme se, jaká jídla potřebujeme obstarat (a na která třeba půjdeme do restaurace nebo nebudeme mít možnost vařit) a co tedy chceme koupit.

Dalším známým trikem je chodit nakupovat jídlo sytí. Hladový člověk údajně utratí snad až o dvě stovky více, než když se před nákupem nají.

Myslete na marketingové triky: osvětlení zboží, aby vypadalo lákavěji, vůně u pečiva, která vás svádí ke koupi, a dražší zboží v úrovni očí – to levnější obvykle bývá níž, ale některé obchoďáky to tak nemají, je třeba se ohnout a podívat, co se skrývá dole u země.

Využívejte slev u toho, co si skutečně chcete koupit. Knihy můžete koupit levněji na knižním veletrhu. Nebo sledujte akce: předvánoční, povánoční... Zvažte, zda byste si to koupili, i kdyby to nebylo ve slevě. To, že si koupíte dvacet zlevněných mističek, které ve skutečnosti nepotřebujete, vaší peněžence zrovna dvakrát neprospěje, i když jsou oooopravdu levné a výhodné! Využívejte slevových kartiček: mají je dnes skoro všechny obchody s potravinami: Billa, Penny, Tesco…, ale i mnohé lékárny (dr. Max, větší i menší), obchody s kosmetikou (Yves Rocher) a ledaskdo další.

Někdy a někde můžete vyzkoušet smlouvání. Především Vietnamci na tržnicích jsou leckdy ochotní vám něco slevit. Ale můžete to vyzkoušet i v normálním obchodě, zejména pokud jste si všimli, že zboží má nějakou vadu a vy ho přesto chcete. Předem si ale rozmyslete, jestli to se slevou jen zkoušíte a vezmete si ho i jinak, nebo nikoliv.

Zvažte celkovou cenu! Jestliže si kupujete věc, která bude vyžadovat další náklady (auto má spotřebu benzínu, technické kontroly, pojištění pračka vody i energie, myčka vody i tablet, čištění, údržby atd.), započítejte do své srovnávací kalkulace i ty. Možná se vám dražší lednička vyplatí velice rychle v nižší spotřebě, zvláště když se dnes často elektrická energie zdražuje. U spotřebičů pouvažujte o tom, zda je vůbec potřebujete a na kolik vás tedy ročně přijdou.

Žádné komentáře: